Ook zo’n zin om eens een heel groot water te bevissen om een flinke karper van het ‘ruime sop’ te vangen? Dat kan, maar weet waar je aan begint, maar twijfel ook niet teveel, want al doende leert men. Dus, gewoon beginnen! In deze Tips & Tricks wat aanbevelingen van Emiel Geerts die eerder verschenen in Karperwereld 131.

  Into the wide open!

 

Tekst Emiel Geerts, Foto’s Emiel Geerts & Tom Oninckx

 

 

Beginnen!

In het verleden keek ik altijd best op tegen die grote, open wateren. Ik bedoel alleen al de vraag ‘waar moet ik beginnen?’ op zo’n immense waterstelsel dat zijn geheimen het liefst niet prijs geeft. Maar toch leer je als visser van alle dingen die je meemaakt en zoals je altijd doet als je ergens aan begint; gewoon beginnen!

Karaktervissen van groot water…

 

GROOT WATER TIPS VAN TOM & EMIEL

 

  • Wees niet bang voor de uitdaging die een groot water met zich mee (lijkt) te brengen. Met behulp van een goede dieptemeter kun je al een heleboel meters van een water afstrepen. Let op de interessante stukken zoals taluds, harde platen of obstakels.
  • Haak niet direct af als je een aantal keer blankt. De ervaring die je opdoet, ook tijdens blanks, is goud waard en leert je vaak veel over wat de juiste aanpak kan worden.
  • Bij warmere temperaturen zijn de ondiepe stukken de uitgewezen plekken waar je je pijlen op moet richten. Zelfs op 40 cm water wisten wij in onze sessies de grotere vissen weg te vangen.
  • Zeker de laatste meters zullen een hoop klappen te verwerken krijgen. Zorg voor een lang en sterk stuk voorslag van bijvoorbeeld dik nylon. Onder water kun je pal tussen de keien of andere scherpe obstakels je vissen vandaan halen. Dan moet je zeker kunnen vertrouwen op je materiaal.
  • Een goede benzinemotor zorgt ervoor dat je je snel kunt verplaatsen over grote afstanden, maar ook als je tussendoor snel wilt kunnen verkassen is een goed functionerende motor een must.
  • Last but not least: mocht je net zo (on)handig zijn als ik: een extra setje droge kleding is geen overbodige luxe.