MARTIJN DEKKERS – Vandaag gaan we de derde dag alweer in, time flies when you’re having fun! De eerste twee dagen hebben we veel geleerd over welke stekken productief zijn op dit moment en welke vissoorten er te vangen zijn op de betreffende stekken. Iedere avond bespreken de gidsen onderling op welk tij en met welke materialen en aas het beste gevist kan worden. Daarna worden de wensen van de deelnemers besproken en de plannen gemaakt. Op die manier proberen we het beste uit deze week te halen.

Gids Kees Gillissen heeft zijn draai gevonden, hij weet uitstekend de pollak te vinden. Driftend over en langs onderwaterbergen zorgen de polakken voor erg veel plezier. Niet iedereen heeft er ervaring mee, maar Kees kan het ze prima uitleggen.

Wie vaker op pollak heeft gevist weet dat het venijn hem in de staart zit, letterlijk. Een pollak bijt meestal voorzichtig aan. Eerst pakt een pollak de staart van de shad, wie direct slaat zal de meeste aanbeten niet verzilveren. Je blijft gewoon draaien en pas als de hengel krom gaat, vaak na wat getrek aan de staart, zet je de haak. Zorg dat je slip goed staat zodat hij direct wat meters lijn kan nemen, gegarandeerd dat dit gebeurt. Deze stevige vechters geven zich niet zomaar gewonnen en zorgen voor een hele mooie dril. Een prima visserij voor wie houdt van het vissen met licht materiaal!

Voor het Ultracast Fishtival hebben zich niet een, maar zelfs twee 80-jarige opgegeven. Jan en Henk gaan al heel wat jaartjes mee in de visserij. Ook de visserij in Noorwegen is voor hun niet onbekend. Jan viste vandaag met een sandeel en ving gewoon echt lekker. Met een aantal hele mooie kabeljauwen en koolvissen tot 72 cm vermaakte hij zich meer dan prima. Henk reist na deze trip nog een stukje noordelijker om daar nóg eens twee weken te gaan vissen. Hoezo fanatiek.

Voor de kantvissers is het een wat ander verhaal. Na een mooi stukje natuur te hebben meegepakt staan ze op een prachtige stek, maar echt veel aanbeten krijgen ze niet. Zodoende komen er allerlei onderlijnen uit de trukendoos. Haring, inktvis, makreel en zelfs zagers worden aan de haak geregen. De vis wordt van 40 tot ruim over de 100 meter uit de kant gezocht, maar echt bijten willen ze niet. Er komen wat kabeljauwen uit, wat schelvis en hier en daar een ferme schar.

Wie zijn spinhengel en wat licht kunstaas bij zich heeft kan vissen op de actieve rovers zoals makreel, polak en koolvis. Herman vangt een paar hele mooie makrelen, in ons eigen land kom je ze zelden van deze afmetingen tegen.

Jos weet een prachtige poon met de spinhengel te vangen, met recht een supermooie vangst! Jos is deze trip wel van de soorten, ondertussen staat de meter al op 12 verschillende soorten. Knap werk.

Andres is ook wel van de soortjes, hij tikt er in het haventje heerlijk wat visjes uit. Een aantal soorten zijn goed voor zijn soortenjagers-lijst. Visjes zoals een dwergbolk komen we in Nederland niet veel tegen en zijn erg gewild onder de soortenjagers!

Op mijn eigen boot hebben we het plan gemaakt om op heilbot te gaan vissen. Heilbot is toch wel dé vissoort waar vele voor naar Noorwegen komen. Het is wel zo dat heilbot vissen doorzetten is, een uurtje op heilbot kan een mooie vis opleveren, maar meestal werkt het zo niet. Iets met een betonnen plaat voor je kop en doorzetten, dat is wat ik geleerd heb, volhouden dus.

Na het vangen van aasvissen zetten we vol goede moed koers naar een ondiepe zandplaat. Dit levert niets op, ook de volgende plaat niet en dan wordt er gestemd of we door zullen gaan waar we mee bezig zijn of andere plannen maken. De keuze valt op een wissel van de visserij. Van heilbot op de plaat naar kabeljauw langs wat onderwaterbergen, maar ook daar is het muisstil.

De meest bijzondere vis van de dag was toch wel de haai van Peter. Er was enige twijfel over welke soort het zou zijn, maar Sjors Waterschoot bood uitkomst. Aan de hand van de foto kon Sjors vertellen dat het een Spaanse hondshaai betreft, bedankt Sjors!

Aan het einde van de middag worden we nog getrakteerd op een heuse halo, dit komt voor wanneer zonlicht wordt gebroken door ijskristallen en komt alleen voor bij hoge bewolking. De tweede traktatie van moeder natuur deze week. Heerlijk! Dan is het echt tijd om binnen te varen, morgen weer een dag.

MARTIJN | VISREIS.NL

|> Lees alle verslagen