MARTIJN DEKKERS – De kantvissers kunnen vandaag lekker wat langer blijven liggen. Het tij loopt iedere dag een uurtje later. Zelf mag ik ook weer een groep kantvissers begeleiden vandaag. Als ik rond 8.30 uur het slaapkamerraam open zijn de eerste boten al weg. Het zonnetje schijnt nog wel, maar dat gaat volgens de weer-app snel veranderen. Het gaat in ieder geval regenen, hoe hard valt moeilijk te zeggen. De regenpakken mogen dus zeker niet vergeten worden.

Het is ondertussen duidelijk geworden dat op diepte leng gevangen kan worden. Vissend op diepte kan er met aas op de haak en een plastic octopus er boven goed leng gevangen worden. Lengen zijn een soort langgerekte kabeljauwen. Je kan ze op haast alle dieptes tegenkomen, maar hoe dieper hoe groter de lengen. Theo bijt de spits af met een mooie leng, hij is er maar wat blij mee. De dieptes van 80 naar 100 meter blijken de meeste lengen op te leveren.

Theo met de eerste Leng

Voor het vissen vanaf de kant hebben we gekozen voor een ruime stek aan de rand van een bos. Een ondiepe baai met een kiezelbodem en een talud op een meter of 60 uit de kant. Daar proberen we net overheen te vissen in de hoop op een kabeljauw of een heilbot. Als snel komen de eerste schelvissen en een paar wijtingen naar boven.

Dat er heilbotten op deze stek zitten wordt duidelijk als Herman een aanbeet krijgt. Een doffe tik op de top wordt gevolgd door een snoeiharde run. In één ruk wordt al zijn lijn van de molen gezwommen, zelfs de backing verdwijnt snel, maar de vis zwemt zich vast. Herman besluit de hengel op de steun te leggen en te wachten tot de vis weer gaat zwemmen. Na 20 minuten zwemt de heilbot weer los, maar er was niets mee te beginnen. Weer zwom hij meters lijn van de spoel met lijnbreuk tot gevolg.

Herman met een enorme heilbot aan de haak

Ondertussen wordt bij Jos zijn langzaam geviste sandeel gepakt door een ferme kabeljauw, zijn spinstok gaat voor de zoveelste keer weer lekker krom. Na een mooi gevecht kan hij 70 cm kabeljauw op de meetlat leggen, daarmee heeft hij een hele mooie vis te pakken, maar geen nieuw boot record. Uiteraard wordt dit even spannend gehouden op de app en worden er nog geen maten bij de foto’s gevoegd.

Onze groep uit Ameland kon niet wachten tot de kantvisserij zou beginnen en trok er zelf op uit. Dat zien we graag, mits we maar weten wie er weg is en waar men is, mocht er eens iets aan de hand zijn kan de organisatie snel handelen. Waar deze gezellige heren zitten weet eigenlijk iedereen wel, in hun felgekleurde pakken vallen ze zelfs bij de bootvissers op, maar op deze regenachtige dag hebben zij nergens last van. Sterker nog, door eerder te vertrekken en gewoon lekker in de regen te gaan zitten worden ze beloond met een paar mooie vissen waaronder een mooie heilbot voor Jelmer, top gedaan!

Camouflage is niet nodig, gewoon laag blijven 🙂

 

Er worden verder nog een paar schelvissen en wijtingen gevangen, maar een vetpot is het niet. Wat wel opvalt is dat we na het hoge water eigenlijk geen beet meer hebben gehad. Dat gaan we vanavond even bespreken, gisteren was het afgaande water ook al minder goed dan het opkomende water. Noel vangt de grootste vis vanaf de kant vandaag, een mooie kabeljauw van 54 cm.

Aan het einde van de middag zijn een paar van de gidsen met de boot nog even wat gaan werpen op de pollak, die bleken passief langs een steil talud te liggen, maar een tergend langzaam gevist aasje zorgden er toch nog voor dat we in de avond overheerlijke kibbeling konden eten. De complimenten aan onze kok Geoff die na het bakken van deze fantastische kibbeling een grote pluim verdiend.

Het wordt stilaan weer rustig op het kamp en hier en daar gaan de lampen al uit. Morgen komt er weer een nieuwe dag, er zijn al geruchten over wat nieuwe technieken waar hoge verwachtingen over zijn, ik ben benieuwd….

MARTIJN | VISREIS.NL

|> Lees alle verslagen