MARTIJN DEKKERS – Op vrijdag 9 september gaat na een voorbereiding van 2,5 jaar het Ultracast Fishtival 2022 van start. Deze groepsreis, een samenwerking tussen Ultracast en Visreis.nl is een uniek concept. Deze trip is speciaal voor de Noorwegen first-timers vissers die nog geen enkele of weinig ervaring hebben met het vissen in Noorwegen vandaar dat er naast de 32 deelnemers maar liefst 6 begeleiders van Ultracast mee gaan.  

Ook uniek is de mix tussen de kant- en bootvisserij waaruit de deelnemers kunnen kiezen. Zelfs een gemixte visserij met boot- én kantvissen is een optie.

Als we op vrijdagochtend op Schiphol verzamelen zit de sfeer er al goed in. Na een voorspoedige reis zonder files, zonder vertragingen en met alle bagage, wat in deze tijden best bijzonder genoemd mag worden, komen we aan in Rorvik.

De eerste avond, nog voor onze spullen hun plekje gevonden hebben wordt het viskamp Lovoen Gard gehuld in een prachtige groene gloed. Het noorderlicht dat voor vele de kers op de taart is krijgen we al voor het feest begint.

Op zaterdagochtend is het al vroeg onrustig in het kamp. Het is duidelijk dat voor alle deelnemers hun droomvakantie nu echt begonnen is. Didier en Martien voorzien ons van alle broodnodige en nuttige informatie waarna aansluitend de ”kapteins” de instructies omtrent het gebruik van de boten krijgen. Dan kan het visfestijn echt beginnen.

De kantvissers krijgen het aas uitgereikt en Filip Galens geeft een demonstratie hoe dit aas te snijden en aan de haak te zetten. De kantvissers beschikken over makreel, haring en inktvis als aas. Daarna stappen zij in de huurauto’s en vertrekken richting de kantstekken.

Om niet zomaar ergens neer te ploffen zijn de gidsen al diverse keren proef gaan vissen. De beste stekken die zij gevonden hebben zijn de stekken die deze week bevist zullen worden. Dat zelfde gaat ook voor de bootvisserij, ook hier zijn de beste stekken vooraf al in kaart gebracht.

As we write, zaterdagavond 22 uur, sijpelen er nog steeds foto’s binnen van de kantvissers, zij zijn voor de tweede keer vandaag op pad. Heerlijk vissend vanaf de rotsen en graskanten vingen zij vandaag dikke scharren, wijtingen van formaat, heilbotten tot 70 centimeter, Spaanse hondhaaien en nog wat andere vissoorten.

De kantvisserij hier is haast vergelijkbaar met wat wij kennen in Nederland en België. Je eigen vertrouwde strandstokken, molens en zelfs onderlijnen zijn perfect. Enkel de aaspresentatie is wat anders.

De bootvissers konden ook een hele mooie dag bijschrijven. Vlak water, lekker zonnetje en een heerlijke temperatuur. De verdeling qua vis bleek wat ongelijk. Op de ene boot werd er prima gevangen, op andere boten iets minder, maar het formaat van de vissen loog er niet om.

Met koolvissen over de 80 cm, polakken van ruim 6 kilogram, makrelen waar we in Nederland jaloers op zijn, wijtingen van 60 cm+ en ook hier weer een aantal andere soorten mogen we niet echt klagen.

Deze eerste dag hebben we genoten van het noorderlicht, elanden, zeearenden, leerzame workshops en mooie vangsten.

De plannen voor morgen zijn al gesmeed, het weer wordt weer fantastisch, de vangsten gaan we zien….

|> Lees alle verslagen

Martijn | Visreis.nl