De commerciële karpervisserij in Nederland wordt in snel tempo steeds meer populair en het is dan ook alleen maar logisch dat je overal in Nederland steeds meer nieuwe plekken ziet ontstaan waar je deze visserij kunt beoefenen. Daar zitten soms echt schitterend mooie wateren bij en één ding is zeker: vissen op Vispark Nolderwoud behoort zeker tot die categorie. Jan van Schendel reisde af naar Vispark Nolderwoud en deelt zijn ervaringen.

Vispark Het Nolderwoud ligt in Drenthe, in Zuidwolde om precies te zijn. Deze streek hier is sowieso al schitterend om allerlei soorten vakanties door te brengen en als je dan ook nog om vissen geeft dan is Vispark Nolderwoud daarvoor de oplossing bij uitstek. Je hebt hier werkelijk alles in de directe omgeving. Werkelijk ideaal, maar laten we het eerst eens hebben over de vijver zelf.

De vijver van Vispark Nolderwoud

We spreken hier over een vijver die er altijd al heeft gelegen. Toen ik er aankwam moest ik meteen denken aan een ven. Het ligt ook vrij ‘diep’ midden in een bosrijke omgeving. Op sommige plekken is de vijver tot 6 meter diep en op vaste stok-visafstand ligt de diepte zo rond de 3,5 meter op 11 meter. Overal heb je een aflopende oever gezien vanaf de vissteigers en zelfs vlak voor het steiger heb je al een mooie diepte.

Visbestand Vispark Nolderwoud

Over nieuw gesproken! Dit is pas het eerste jaar (2020) dat Het Nolderwoud geopend is. Er is een prachtig bestand aan meest (puntgave en kerngezonde) spiegelkarpers en er zijn ook F1’s uitgezet.

Vispark Nolderwoud

Bij dit schrijven (2020) zwemmen er veel mooie, kleine vissen op Vispark Nolderwoud.

Meest relatief kleine vissen van zo’n 300 gram tot een kilo maar ook was er al een flink oorspronkelijk bestand en dus zitten er ook grotere karpers, een enkele zeelt, brasems en vooral ook veel voorn, zowel blankvoorn als ruisvoorn.

Visstekken op Nolderwoud

Er zijn 24 visstekken gemaakt aan beide lange zijden van de vijver en rond de vijver loopt een verhard pad. Iedere stek is dus gemakkelijk te bereiken. De vissteigers die er liggen op iedere plek zijn uiterst comfortabel. Nog een mooie bijkomstigheid is dat de vijver door de diepe ligging die ik zonet omschreef behoorlijk beschut is. Met andere woorden, de wind heeft er niet echt vat op, zelfs al waait het flink.

Uniek: hengelsportzaak aan de vijver

Pal aan de vijver zit Rix Hengelsport en dat is al jaren een bekende hengelsportzaak die ook met name gespecialiseerd is in mailorder. Uiteraard kun je hier gewoon alles vinden wat je ooit nodig kunt hebben voor de visserij op de vijver.

Vispark Nolderwoud

Wat een luxe: een schitterende hengelsportzaak met een groot assortiment commercial techniek spullen!

Men is met name gespecialiseerd in het merk Preston Innovations. Ik ben eigenlijk nog nergens een bredere collectie tegen gekomen van dit merk.

Wedstrijden op Vispark Nolderwoud

Eigenaar Rick organiseert regelmatig wedstrijden aan de vijver en is verder heel intensief bezig met een viskweekproject. Op verschillende plaatsen staan grote bakken waarin tienduizenden hele kleine karpertjes zwemmen die hij nu aan het opkweken is. Dat zijn allemaal nakomelingen van de vissen die in de vijver rond zwemmen en dat zijn echt prachtige en gezonde vissen. Dat zie je trouwens toch vaak op de wat diepere vijvers. Ik kan me zo voorstellen dat de vissen daarin de perfecte leefomstandigheden hebben.

Vistactiek op Vispark Nolderwoud

Ik besloot om vandaag te vissen op steiger 4, een plaats zo’n beetje voor de parkeerplaats en een plaats met een wel heel aantrekkelijk uitziend veld van waterlelies aan de linkerzijde. Op 11 meter liet ik een peilloodje zakken ik verschrok van de diepte daar. Ik besloot dan ook meteen om iets dichterbij de oever te vissen op een diepte van zo’n 3 meter.

Vispark Nolderwoud

Naast de waterlelies stond al bijna twee meter water.

Verder maakte ik een tweede plek net naast de waterlelies en daar stond ook al bijna 2 meter water met een behoorlijk steil aflopende oever vanaf de kant gezien. Tot slot maakte ik ook nog een lijntje klaar om bovenop te vissen. Dus net onder de oppervlakte van het water.

Voeren op Nolderwoud

Als voer en aas koos ik voor pellets en mais. Ik voerde een halve cup met beide aassoorten op de verste visafstand en ik besloot om te beginnen bij de waterlelies.

Al bij de allereerste inworp ging mijn dobber niet staan en ving ik een ruisvoorn die het aas dus had onderschept. Daarvan zouden er nog wel wat volgen. Hier zwemmen echt veel voorns en ik kan me zo indenken dat die vissen tijdens de koude maanden van het jaar een hele interessante optie vormen om op te vissen. Vandaag echter niet, het ging me om de karpers en F1’s.

Op warme dagen

Nou, daarvan zaten er ook genoeg en ik had enkele heerlijke visuren. Ik heb eigenlijk amper meer gevist op de verste afstand tegen de bodem. Ik kreeg daar wel volop aanbeten maar die vissen waren bijna niet te haken. Wel probeerde ik de vissen daar in de hogere waterlagen te krijgen en dat lukte maar deels. Ik ving wel enkele vissen, op zo’n 80 centimeter diepte, maar echt goed lukte dat niet. Toch zal dat hier op warme dagen een hele goede vistactiek zijn, dat kan bijna niet anders. Vandaag was het vrij koel en telkens als er enkele vissen kwamen verdwenen ze ook weer meteen.

De beste stek op visvijver Nolderwoud

De beste stek van vandaag was absoluut de korte afstand bij het lelieveld. Enorm veel aanbeten hier maar ook waren die nog niet zo gemakkelijk te verzilveren. Ik ving hier veelal kleinere spiegels vanaf zo’n 300 gram tot maximaal 1 kilo en ook ving ik enkele prachtige F1’s en zelfs ook enkele kleine brasempjes.

Het was wel opletten telkens weer als je een vis aansloeg. Ze wisten natuurlijk stuk voor stuk perfect de weg naar de lelies en bij het haken van grotere vissen had dit misschien problemen op kunnen leveren. De grootste kunst was het ook werkelijk vangen van de vissen die aanbeten.

Vispark Nolderwoud

Vispark Nolderwoud; wat een schitterende locatie!

Harde 4 en 6 millimeter pellets in een bandje, zachte haakpellets, mais, wat ik ook gebruikte als haakaas, het was moeilijk om de aanbeten maximaal te verzilveren. Meteen is dat dan ook een mooie uitdaging op zo’n dag natuurlijk.

Voertactiek aanpassen

Later, door iets verder op de bodem te vissen, lukte het allemaal wat beter maar 100% tevreden was ik er nooit over om eerlijk te zijn. Ik pikkelde ook relatief veel vissen en meestal heeft dat te maken met de voermanier. Wat kon ik echter doen? Niets voeren is geen optie. Ik probeerde om wat grotere hoeveelheden ineens te voeren en dan wat minder vaak om wat rust op de stek te krijgen. Dat leek nog de beste aanpak.

Avond wedstrijd Vispark Nolderwoud

Na enkele mooie visuren was het tijd om in te pakken want ik had inmiddels besloten om mee te doen aan het avondwedstrijdje dat juist vandaag werd georganiseerd. Al met al heb ik toch nog een aardig netje vis kunnen vangen, geschat ruim 20 kilo, aan stuk voor stuk prachtige vissen. Allemaal kerngezond ook. De vissen moeten wel ideale leefomstandigheden hebben hier.

Stekken wedstrijd

Bij de avondwedstrijd werd gevist aan de overzijde van het water. De diepte was ongeveer vergelijkbaar, alleen liep de bodem minder steil af. De avonduren zijn bijna altijd de beste visuren van de dag op dit soort wateren en ik besloot om uitsluitend op 4 tot 5 meter uit het steiger te vissen en verder op 11 meter op 60 tot 80 centimeter diepte.

Wedstrijdtactiek

Er werd 3 uur gevist dus heel veel tijd om van alles te doen was er niet. Het leek me dat de korte afstand de beste afstand zou worden en dat klopte ook. Op de verre afstand ving ik twee vissen hoog in het begin van de wedstrijd, later concentreerde ik me volledig op de korte visafstand waar ik, schuin naar links en schuin naar rechts, twee plekjes had gemaakt met mais en pellets.

 

LEES MEER: Commercials – alles over het hoe, waarmee en waar!

 

Ook nu waren de aanbeten heel moeilijk te verzilveren en ook nu pikkelde ik veel vissen. Ik verspeelde vanavond ook zoveel belangrijke vissen. Met overigens verschillende haken, zowel aas in een bandje als rechtstreeks op de haak. De verspeelde vissen waren zeker voor een gedeelte ook gepikkeld dus ik had absoluut niet de ideale vis- en vooral voermanier.

Uitslag wedstrijd

Naarmate de wedstrijd vorderde ging het wel wat beter, maar echt het goede gevoel kreeg ik nooit. Ik eindigde de wedstrijd met 18.440 kg en dat was goed voor een vierde plek. Zeker niet het maximale resultaat, maar goed. De wedstrijd werd trouwens gewonnen met 26 kilo en voor de tweede plek had je 20.200 gram nodig.

Vispark Nolderwoud

Winnende tactiek Nolderwoud

Om de diversiteit aan vismogelijkheden nog eens aan te stippen, de winnaar viste met een jigger, de tweede plek werd vooral behaald met de method feeder en de derde plek met zo’n beetje dezelfde vismanier als die ik zelf had gebruikt. Echt een prachtige visserij hier en heel veel vangstgewichten met slechts minimale verschillen.

Conclusie: Vispark Nolderwoud

Ik ben enthousiast naar huis gereden na de wedstrijd. Deze plek heeft ongekende mogelijkheden. Voor wedstrijden, voor allerlei clinics, voor vakanties en zeker ook voor meerdaagse wedstrijden. In de nabije omgeving heb je ook nog een andere viijver, De Poele, die ook wordt beheerd door Rick en zo heb je alles bij elkaar echt perfecte mogelijkheden. Vlakbij is er een vakantiepark met zalen, een restaurant, een zwembad en een speeltuin alles in de directe omgeving. Ik voorzie dan ook nu al dat ik hier nog wel vaker ga vissen en ik kan dat iedere visser ook van harte aanraden!

Vispark Nolderwoud

Vijver informatie – Vispark Nolderwoud

Aantal visplaatsen: we beschikken over 24 steigers, waar men met 2 personen op kan vissen.

Waterdiepte: 6 meter op de diepste punt, gemiddeld 3 meter. Aan de oevers tussen de 30 cm en een meter.

Visbestand: 10.000 spiegel en schubkarpers, 1000 F1 karpers en een oud bestand aan brasem, zeelt en voorn.

Succesvolle technieken: vaste stok, method feeder en pellet waggler.

Voer & aas: alle aassoorten zijn toegestaan, met uitzondering van Smac, nat honden of kattenvoer.

Tarieven: € 12.50 Vissen van zonsopkomst tot zonsondergang. Na 15 uur € 5 tot zonsondergang

Aanvullende info: De vijver is gelegen in een dalletje, waardoor er ook met stevige wind prima gevist kan worden. Omringd door bossen heerlijk rustig gelegen. In de toekomst komen er 8 blokhutten voor 4 personen aan de vijver gelegen. Aan de vijver een compleet uitgeruste hengelsportzaak, Rix Hengelsport, waar alles op het gebied van commercial visserij te krijgen is.

Adres & contact:

Ommerweg 59, 7921 TB Zuidwolde

Tel: 0528 373 882

www.visparknolderwoud.nl/

Email: info@visparknolderwoud.nl

Vispark Nolderwoud