Om bij het vissen met de vaste hengel op karper en andere grote, sterke vissoorten te kunnen landen is elastiek onmisbaar. Wellicht vraag je jezelf af: welke dikte en sterkte elastiek heb je voor karper nodig? Hoe ziet een elastiek montage er uit? Hoe monteer je elastiek in de top? Kortom, alles over hoe met elastiek op karper te vissen. We vroegen het aan commercial expert Peter Urscheler!

Welke dikte en sterkte elastiek heb je voor karper nodig?

De dikte van het elastiek hangt volledig af van de omstandigheden en waar je vist. In de wintermaanden vis ik graag met de Preston Dura Hollo maat 10 en 12. Deze hebben een diameter van 2,0 en 2,2 mm. Hiermee kun je in de wintermaanden gerust vissen vangen tussen de 1 en 8 kilo. In de warmere maanden zijn de vissen actiever en sterker. Dan pak ik al sneller een maatje dikker, denk dan aan de dura hollo maat 14 en 16.

hoe met elastiek vissen op karper

Peter is uitermate tevrden over de Preston Dura Holo elastieken!

Hoe ziet een elastiek montage er uit?

Je kunt het elastiek monteren door een roller pulla bush, deze dient gemonteerd te worden aan de zijkant van de hengel. Ook is het mogelijk om een pulla bung te bevestigen aan de binnenkant van het tweede deel van de hengel.

Hoe met elastiek op karper

Een zogenaamde roller pula bush is een ideaal hulpmiddel om sterke vissen te kunnen drillen.

hoe met elastiek op karper

Hoe monteer je elastiek in de top?

Voor het doorvoeren van het elastiek maak ik gebruik van een diamond eye threader, een stukje ijzerdraad dat is voorzien van een oogje waar je elastiek tussen klemt. Boven bij de hengeltop monteer ik een dacron connector en onder aan voer ik het elastiek door de roller pulla bush en zet deze dan vast met een pulla bung bead.

hoe met elastiek op karper

In de warmere maanden zijn de vissen actiever en sterker, gebruik dan een Dura Hollo in de maat 14 of 16.

LEES OOK:

Welke haken heb je bij commercial vissen nodig?

Welke vaste hengel voor karper?