In de serie ‘Vissen om de hoek’ stappen we binnen bij kampeerwinkel Frans de Witte in Houten. Het woord kampeerwinkel lijkt niet veel met hengelsport van doen te hebben, maar het tegendeel blijkt waar. De hengelsportafdeling zetelt op de eerste verdieping van deze zaak en trekt steeds meer belangstelling. Op roofvisgebied kun je het gerust toonaangevend noemen. Met medewerker Sietze Hendriks gaan we in de buurt op zoek naar roofvis.

Aan het ‘ARK’ bij Houten, oftewel langs de klotsbak…

Tekst:: Berend Masselink – foto’s Sietze Hendriks, Willem Romeijn en Berend Masselink

De winkel ligt 3 minuten rijden vanaf de A27 afslag Houten. Voor viswater hoef je niet ver te zoeken, want rond de winkel op bedrijventerrein De Meerpaal liggen diverse singels. Een lint van (karper)water langs de ‘de Staart’ en de bekende rondweg van Houten en natuurlijk het Amsterdam-Rijnkanaal (‘ARK’) en Lek op loop- en fietsafstand. We pakken echter de auto, want dat gaat natuurlijk sneller bij het afrijden van wat stekken na het avondeten. Wanneer Sietze bij mij in de auto stapt, staan we in nog geen vijf minuten tijd bij een van de drukbeviste stekken van het kanaal.

 

Bever

Sietze werkt nu ongeveer een jaar bij Frans de Witte en deed ervaring op in de ‘retail’ bij Bever en een hengelsportzaak in Nijmegen. De hengelsportafdeling van kampeerwinkel Frans de Witte is redelijk uniek, want het is een onderdeel van Bever en het enige filiaal dat aan hengelsport doet, dankzij sportvis-minded medewerkers als Frank, Bob, Sietze en Samuel. Sietze: “De klanten weten ons steeds beter en vaker te vinden. Op roofvisgebied is ons doel om dé specialist van Midden-Nederland te worden, maar ook de witvisafdeling groeit inmiddels in rap tempo.”

Dus daar staan we dan aan de rand van de ‘klotsbak’, in de volksmond de naam voor het Amsterdam-Rijnkanaal, op een drukbeviste stek waar het niet eenvoudig is om een roofvisje te vangen. Voor Sietze de mooiste uitdaging die er is. Waar ondergetekende de shad en dropshot te water laat, heeft Sietze er een suspenderende Megabass twitchbait aangeknoopt. Binnentikkend laat een 35 cm grote baars zich al bij de tweede worp in de luren leggen door dit spierwitte kunstaasje.

Decoy Spiral Snap.

De laatste zonnestralen van de dag…

Trukendoos

Niet veel later komt er nog een tweede baars boven water die de 40 cm aantikt. Wanneer dit uitgewerkt lijkt te zijn, switch Sietze aan dezelfde hengel dankzij een kleine, lichte Decoy Snap (een soort Fastach clip maar dan lichter) naar een fluorocarbon onderlijn met een roze shad en vervolgens een Carolina rig. Die C-rig levert hem nog enkele tikken op, maar de vis blijft niet hangen en het lijkt erop dat alle roofvissen vanaf nu de bekken dichthouden. Sietze: “Het wisselen tussen technieken is een van de belangrijkste zaken in mijn visserij. Vooral op stekken waarbij je 100% zeker bent dat er vis ligt, is het vaak een kwestie van net zo lang wisselen tot je ze over de streep krijgt. Dan moet de trukendoos open tot er vis op de kant komt. In landen als Amerika is het aan de orde van de dag, maar vooral in Nederland geven mensen het in mijn ogen te snel op als hun favoriete techniek of stek vruchteloos blijkt.”

Tot zover een deel uit een artikel dat binnenkort in BEET Magazine nummer 8 verschijnt. Koop hem in de winkel of zorg dat je een abonnement hebt: klik hier.