Vissen op de Slothoeve bij Vinkel

Visvijvercomplex De Slothoeve bestaat eigenlijk nog niet zo heel lang. Vanaf 2012 om precies te zijn. Toen bezocht Jan van Schendel het complex al eens. Er zijn verschillende vijvertjes die speciaal het populaire forelvissen zijn ingericht en in eerste instantie was er ook een vijver voor de moderne commerciële karpervisserij, de oude vijver. vanaf 2107 is er ook een tweede karpervijver. In dit artikel alles over het vissen op de Slothoeve.

Vissen op De Slothoeve – de Oude Vijver

De zogenaamde Oude Vijver is een behoorlijk diepe vijver met daarin zowel flinke grote karpers (ik ving er al een van 7 kilo en volgens mij zijn er nog grotere vissen) en enkele steuren als ook enorme aantallen aan F1’s, giebeltjes, karpertjes en zelfs goudvissen.

Vissen op de Slothoeve
Vissen op de Slothoeve: in dit geval de ‘Oude Vijver’.

Hoewel er soms weleens een wedstrijdje wordt gevist hier wordt deze vijver meestal open gehouden voor recreanten en juist voor deze vissers is dit een prachtige vijver. Laat ik het zo zeggen, als hier een vader komt vissen met zijn zoon of dochter dan is zo iemand vaak meteen verknocht aan onze sport. Logisch ook want men moet iets kunnen vangen en hier is dat bijna een garantie.

Hier leer je vissen

Deze vijver werd al verschillende keren gebruikt voor jeugdtrainingen van onze Nationale Jeugdteams. Een betere plek om snel te leren vissen kan ik me echt niet bedenken. En juist dat is wat tijdens Internationale wedstrijden zo vaak wordt gevraagd van onze vissers. Nou, leer zoiets dan maar eens als je onze kanalen en rivieren bekijkt tegenwoordig, dat is een onmogelijke missie misschien met uitzondering van de jachthavenvisserij in de winter. Deze vijver biedt dus de werkelijk ideale oplossing.

Wedstrijdwater van de Slothoeve

In 2017 is er nog een tweede vijver voor deze visserij bijgekomen, de wedstrijdvijver, met in totaal 24 visplekken, gelijk verdeeld over de twee lange kanten van deze rechthoekige vijver. Een ‘eerlijke’ vijver zal een wedstrijdvisser niet snel kunnen vinden.

Vissen op de Slothoeve
Vissen op de Slothoeve is een eerlijke zaak, met vanuit iedere stek je eigen ‘prive’ eiland.

Overal precies dezelfde diepte en met op iedere stek een eilandje pal ervoor op ruim 13 meter afstand. Bovendien heeft iedere stek ook een eilandje tegen de eigen oever. Echt alles is eraan gedaan om een eerlijk parkoers te maken. Ik heb hier inmiddels al heel wat wedstrijdjes gevist en het mooie is dat er volgens mij bijna geen enkel nummer is te vinden waarop nog nooit de wedstrijd gewonnen is.

Het visbestand op de Slothoeve

Ik vind het telkens weer echt onvoorstelbaar hoe snel de visstand evolueert op dit soort nieuwe wateren. Misschien heeft het te maken met al het proteïne-rijke voer en aas dat door ons wedstrijdvissers wordt gebruik,t maar hoe dan ook is het onvoorstelbaar hoe snel alle vissen groeien en ook hoeveel jonge vissen er steeds bij komen.

Vissen op de Slothoeve
De wedstrijdvijver kent een schitterend visbestand met (nog) een hoop kleine vissen, want ze groeien er flink!

Mooiste voorbeeld hier zijn misschien wel de karpers. Er zijn zowel spiegels uitgezet als ook schubkarpers en al die vissen waren toch wel minimaal 500 gram en meestal groter. Vorig jaar werden er plotseling ook kleine karpertjes gevangen, echt “postzegeltjes” toen, en sommige van die visjes zijn nu al 300 gram. Wat gaat dat allemaal worden over enkele jaren?

Vissen in goede conditie

Bijna alle vissen zien er trouwens super gezond uit. Weerhaakloos vissen is hier verplicht en bovendien worden alle vissen in het schepnet onthaakt en vanuit dat schepnet in het leefnet geplaatst. Die leefnetten zijn trouwens uitsluitend netten die worden verstrekt op de vijver.

Vissen op de Slothoeve
Weerhaakloos vissen is verplicht!

De weging na de wedstrijden is ook super professioneel. Niet meer dan 25 kilo per leefnet en werkelijk binnen enkele seconden zijn de vissen gewogen en weer terug in het water. Wanneer er niet in wedstrijdverband wordt gevist zijn leefnetten verboden.

Vissen op de Slothoeve: techniek & aanpak

Allereerst moeten we constateren dat de visserij werkelijk constant verandert. Misschien ook wel typisch voor karpers en F1’s, afhankelijk van de temperatuur en tijd van het jaar gedragen ze zich telkens weer anders. Soms vang je het best op de diepste gedeeltes van de vijver, met name in de wat koudere tijd van het jaar. Heel vaak echter wordt de meeste vis gevangen in de buurt van de eilandjes.

Vissen op de Slothoeve
Ondiep vissen kan hier echt enorm goed werken!

Het laatste nieuwe fenomeen is bovendien dat de vissen vaak ook in de bovenste waterlagen kunnen worden gevangen en als deze vismanier werkt dan is hij bijna niet te verslaan. Er is zo al enkele keren 100 kilo gevangen tijdens een wedstrijd! En dat zijn toch echt zo’n 300 vissen of zelfs meer. Prachtige grote F1’s, maar ook veel relatief kleine karpertjes.

Het geheim van vissen op de Slothoeve

Wat zijn nu de meest belangrijke redenen voor het succes van dit soort visserij? Allereerst moet er veel vis zijn te vangen natuurlijk en als het kan allerlei interessante verschillende vissoorten.

Daarbij is een visdag hier voor veel bezoekers een leuk dagje uit en dus is het belangrijk dat er een goede parkeerplaats is, iets te eten en te drinken en ook dat het juiste materiaal is te verkrijgen voor de mensen die dat niet bij zich hebben.

Nou, ik kan met recht zeggen dat al deze facetten absoluut goed zijn verzorgd hier. Je kunt iets te eten en drinken bestellen voor de lunch en ook komen Anita en Arnold langs de visstekken om daar koffie en softdrinks te verzorgen. Prima verzorgd gewoon.

Vissen op de Slothoeve
Een ruim terras om een hapje en een drankje te doen!

Verder stond ik ervan te kijken wat er allemaal verkrijgbaar is aan materiaal in de hengelsportwinkel die naast het restaurant in hetzelfde pand zit. Zowel de forel- als de karpervissers hoeven echt niks te kort te komen.

Vissen op de Slothoeve
Tevens een shop met een ruim assortiment kleinmateriaal, aas en voer!

Vissen op de Slothoeve – alle info op een rij:

Aantal visplaatsen: 24 stekken.

Waterdiepte: de maximale diepte is 3 meter, in de zomer wordt de meeste vis gevangen op 13 meter, daar is het ongeveer op 60 cm diep.

Visbestand: circa 35 % spiegel en schubkarper tot 3,5 kg, 60% F1 van rond een kilogram en 5 % witvis zoals zeelt, giebel en voorntjes.

Succesvolle technieken: er wordt bij ons veel met de jigger en pellet waggler gevist, maar ook met een normale dobber is er goed vis te vangen.

Voer & aas: het meest gebruikte aas is pellets, maden en mais zijn vrij. De voerpellets mogen alleen pellets zijn van de Slothoeve, deze zijn in de winkel te koop.

Tarieven: Forel: Vijver 2 – 17,50 euro, vijver 3 – 17,50, vijver 4 – 20 euro. Vissen met 2 hengels 27,50 euro. Alle prijzen zijn per dagdeel. Hengels, schepnetten en koelboxen zijn te huren.
Karper: Per dagdeel met 1 hengel 8 euro, met 2 hengels 10 euro. Twee dagdelen met 1 hengel 12 euro. Vissen met 2 hengels 15 euro. Drie dagdelen met 1 hengel 17 euro en met 2 hengels 20 euro.

  • Dagdeel 1 08.00-12.00 uur van maart tot en met oktober.
  • Het dagdeel 2 12.30-16.30 uur van maart tot en met oktober.
  • Dagdeel 3 17.00-21.00  uur vanaf woensdag tot en met zaterdag, dit vanaf juni tot en met augustus.
    Vanaf november tot en met februari is de vijver geopend van 09.00-16.00 uur

Aanvullende info: mooie vijver aan de rand van het dorp Vinkel. De vijver is over de gehele lengte op de zelfde wijze uitgegraven zodat iedereen onder de zelfde omstandigheden kan vissen, op elke plek kun je vis vangen. Met 13 meter kun je tegen het eiland vissen; er zijn ook mooie margin stekken. Vanuit je stek heb je ongeveer 130 m2 om te vissen.

Adres & contact:

Brugstraat 73c, 5382 JC Vinkel

073 532 4258

www.slothoevevijver.nl

Een vissessie op de Slothoeve

Ik viste vandaag een dagje op de wedstrijdvijver en het eerste bijzondere was dat ik alleen was. Dat zie je tegenwoordig bijna nooit. Het was een warme dag en ik had besloten om me vandaag alleen te concentreren op de visserij ondiep zoals ik die zonet omschreef. Juist omdat ik alleen was misschien zag ik werkelijk duizenden paaiende vissen pal in de oever. Echt niet normaal hoeveel vissen er daar rondzwommen toen ik aankwam.

Verrassende start

Toch begon de visserij eigenlijk verrassend moeizaam. Mijn eerste vissen waren uiteindelijk…voorns. Mooie blankvoorns die er kerngezond uitzagen. Ik wist niet eens dat ze er zaten. Normaal zie je ze nooit omdat ze worden weggedrukt door de meer agressieve F1’s en karpers.

Natuurlijk kwam er nadien wel al heel snel volop vis op de stek. Zo vaak mogelijk aas bijschieten met ’n kattapultje was daarvoor de beste manier. Ik had ze vandaag zeker korter bij de oever kunnen vangen maar ik hield een visafstand aan van zo’n 11 meter omdat dit de gebruikelijke afstand is tijdens wedstrijden. Na 1 uur en 45 minuten had ik zo ruim 25 kilo aan f1’s en kleine karpertjes bij elkaar gevist. Wat later op de dag viste ik nog gericht zo een uur lang en in die tijd ving ik 51 vissen. Tja voor mij bestaat er dan echt geen mooiere visserij!!

Vissen op de Slothoeve
Maden schieten met de katapult was vandaag de beste manier.

Zo reageren ze op De Slothoeve op geluid

Ik ben nog niet zolang bezig met deze commerciële karpervisserij en als er nu een ding is waaraan ik moet wennen dan is het wel om volledig te begrijpen hoe sterk deze vissen reageren op geluid. Hoe vaak heb ik al gezegd dat vissen echt niet gek zijn en hier identificeren die vissen absoluut het geluid van in het water vallende pellets.

Vissen op de Slothoeve – Slappen!

Het is dan ook zaak om zo goed mogelijk dit geluid te imiteren door telkens weer met de dobber (en het daaronder hangende stukje lijn, lood en haakaas) op het water te “splashen” en dus ook telkens opnieuw in te gooien. Ik ken absoluut geen visserij die meer actief is. Je bent werkelijk ieder moment bezig met iets. Continu “slappen”, zo heet dit telkens weer opnieuw splashen met dobber en haakaas, aas bijschieten, afsteken, vis landen (als het goed loopt) en weer inwerpen.

Let wel, je vist op een diepte van 20 tot 60 centimeter meestal. Je hebt zeker het goede materiaal nodig voor dit soort visserij. Stevig dobbertje en een nylon die dik genoeg is om de vissen geland te krijgen. Met name ook de juiste elastiek is van vitaal belang. Te dik en je verspeelt veel vissen, te dun en je bent de vissen teveel aan het “uit laten” waardoor je niet snel genoeg bent.

Andere, winnende vistechnieken

Denk nu vooral niet dat dit hoog in het water vissen alleen maar de winnende manier is! Ik heb hier al wedstrijden zien winnen tegen het eiland, in het midden en pal onder de eigen oever en ook met als aas deeg, maden, mais en zeker ook wormen. Zowel softpellets als ook harde pellets in een bandje zijn natuurlijk van vitaal belang. Ook het jiggeren is hier al vaak heel succesvol geweest. Met andere woorden, zowat iedere vismanier die je kunt bedenken kan hier op de juiste dag winnend zijn. En juist dat maakt het allemaal zo mooi!

gerelateerde artikelen

Instagram