DEEL 2 | Tip 6 t/m 10

6- Zigs

Is het warm en windstil en zie je de karpers aan of net onder het wateroppervlak liggen of cruisen, dan kan het vissen met een zig rig en een (semi-) schuivend zelfhaaksysteem heel lonend zijn. Bij een zig rig wordt met behulp van een lange onderlijn (en eventueel een onderwaterdobber) het drijvende haakaas op half water aangeboden. Biedt de zig drijvend aan of beter nog een half metertje onder het wateroppervlak. Ook al zijn de karpers lui en hebben weinig trek om te azen, uit pure nieuwsgierigheid wordt zo’n klein opvallend aasje vaak toch even ‘geproefd’. Pakken is hangen! Zorg daarom dat de haak vlijm en vlijmscherp is en niet teveel wordt afgeschermd door het haakaas.

7- Broodrig

Een stuk brood op de hair kan ook in moeilijke tijden een vis verleiden tot een aanbeet. Natuurlijk doen we er geen echt brood op maar een stuk imitatiebrood, ofwel een stuk nepbrood. Gewoon brood wordt door witvis binnen no time van de hair gevreten en dan zit je natuurlijk voor spek en bonen te vissen. Zo’n stukje nepbrood kun je heel mooi samen vissen met jouw favoriete boilie op de hair. Zeker op stekken waar veel met brood wordt gevoerd het proberen waard!

8- Brood pimpen

De broodkorst ‘met’. Dit om de luie, vadsige en verwende karpers dat extra zetje te geven. Octopussy; drijvende broodkorst met mestpieren. Eerst drie wriemelende mestpiertjes aan de haak, eenmaal onder het vel aanprikken, vervolgens de broodkorst. Dodelijke combinatie! Karpers zijn gek op aas dat vet uitlekt. Zowel op de bodem als aan de oppervlakte. Ze ruiken het en reageren erop. Wat denk je om de korst een klodder mayonaise, mosterd of tomatenketchup mee te geven? Moet je die vette olievlek zien ontstaan, nadat je de korst hebt ingeworpen! Houd je hengel maar vast.

9- In het donker

’s Avonds laat, als het donker is, dan trekken watervlooien en zoetwatergarnaaltjes naar oppervlakteplekken waar straatlantaarns of andere lichtbronnen op het water schijnen. De karpers volgen. Strooi er maar vast wat brood of brokken! Willen ze toch niet gaan voor de drijvende brokken, presenteer dan eens een langzaam zinkende brokje of vlokje tergend langzaam voor hun neus en sta op scherp zodra je het aas uit beeld ziet verdwijnen! Een super spannende visserij die het nodige van je zenuwen en concentratie vraagt.

10- Honden- en kattenbrokken

Drijvende honden- of kattenbrokken vormen een prima alternatief voor brood.. Zelfs op wateren waar karpers met grote moeite naar boven komen om te azen, kunnen honden- of kattenbrokken voor een omslag zorgen. Er dient dan wel flink met de brokken gevoerd te worden. Een paar avonden 10 kg ‘variantjes’ strooien en je krijgt het hele bestand op je hand. Mits niet iemand je voor is geweest… Onvoorstelbaar wat deze drijvende brokjes bij de karpers teweeg kunnen brengen. Brokjes die na enige tijd in het water gedreven te hebben, kleine deeltjes afscheiden die langzaam zinken en die een enorme vislokkende werking uitoefenen. Voorntjes zijn als de kippen bij. De karpers komen wat later naar boven. En hoe langer je wacht met vissen, des te groter de karpers gaan worden die zich aan de brokken overgeven

LEES OOK| ZOMERSE KARPERTIPS 1T/M 5