JAN VAN SCHENDEL – Visvijver ‘t Mun was al heel wat jaren geleden één van de eerste commerciële visvijvers van Nederland. Sinds de beginjaren is er wel wat veranderd, zo zijn vijver 6 en 7 samengevoegd. De vijver heeft nu een soort van hoefijzer-vorm; een prachtige vijver is het geworden. Maar ’t Mun heeft nog meer te bieden. We namen er een kijkje en laten je alles zien over vissen op visvijver ’t Mun.

Betalen per uur

De bereikbaarheid van de visplekken kan gewoon niet beter. Er is geen plek die niet met de auto te bereiken is en dat voorkomt hoe dan ook een hoop gesjouw met het materiaal.

visvijver ’t Mun

De vijvers van visvijver ’t Mun zijn perfect bereikbaar!

Als je hier een dagje komt vissen, dan betaal je voor wat je doet. Het systeem is super simpel. Je trekt een kaartje, de slagboom gaat open en je bereikt het water. Na de vissessie ga je naar het restaurant/clubgebouw en betaalt voor de geviste uren (2 euro per uur). Je krijgt een uitrijkaart en je kunt het complex weer verlaten. Zo simpel is het allemaal.

Het vijvercomplex

Ook hier zie je de combinatie van forelvissen en karpervissen. Dat zie je toch wel vaak op dit soort vijvercomplexen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik de populariteit van dat forelvissen in Nederland vaak heb onderschat. Heel vaak zie je gewoon dat de oevers langs de forelvijvers vol zitten met vissers. Prima en al met al een goede manier om meer vissers aan het water te krijgen natuurlijk.

visvijver ’t Mun

De kantine, winkel en restaurant van visvijver ’t Mun.

Voor het commercial vissen zoals ik dat beoefenen zijn drie vijvers op dit complex interessant:

  • Vijver 6 & 7: Er zijn 38 stekken. De vaste stok karpervijver, voor de pure (wedstrijd)sport, deze vijver is in zijn geheel te huren of alleen deel 6 of 7 voor het (wedstrijd)vissen met de vaste stok. Een dag afhuren voor vijver 6 (18 stekken) of 7 (20 stekken) kost € 175. Een dag afhuren voor de totale vijver kost € 300. Anders is het tarief € 2 per uur.
  • Vijver 8: Op deze vijver met 38-40 stekken zwemmen steuren en reuze karpers. Op deze vijver geldt een vrije hengelkeuze. Deze vijver kost € 2 per uur. Een dag afhuren voor de totale vijver kost € 300. De halve vijver afhuren kost € 175 per dag.
  • De rivier: Op onze rivier zitten drie soorten karper (spiegel, schub en gras) en zeelt. Je kunt hier heerlijk rustig zitten vissen. Ook hier geldt vrije hengelkeuze. Bij de rivier staat een gezellig zitje waar u gebruik van kunt maken. Vissen op de rivier kost € 2 per uur. Ook mogelijk om de rivier af te huren, neem hiervoor telefonisch contact op.

Informatie inwinnen

Ik zou liegen wanneer ik zeg dat ik hier vaak heb gevist. Daarvoor beoefen ik dit soort visserij nog niet lang genoeg. Enkele wedstrijden heb ik er gevist en dat is alweer een tijdje geleden.

visvijver ’t Mun

Ik ging vandaag aan de slag op visvijver ‘6 & 7’.

Ik had vooraf al wat verhalen gehoord over de visserij hier en ook had ik wat wedstrijdresultaten bekeken. Ik ging vandaag aan de slag op visvijver ‘6 & 7’. Met minder dan 100 kilo wordt hier maar zelden een wedstrijd gewonnen, zo bleek , en regelmatig zie ik ook 200 kilo gewichten in uitslagen.

Visbestand op visvijver ’t Mun

Dat lijkt heel veel, en dat is het ook natuurlijk, maar je begrijpt het beter wanneer je de vissen ziet die men hier vangt. Daar zitten namelijk echte ‘bakken’ bij. Ik heb hier al meer dan eens 10 kilo vissen zien vangen en als je er daar een paar van weet te vangen dan schieten de vangstgewichten aardig omhoog natuurlijk.

visvijver ’t Mun

Vissen van 3 tot 4 kilo zijn eigenlijk de norm hier en ja, af en toe zit er ook eens een wat kleiner exemplaar tussen. Zo moet je het zien.

Aanpak voor grote vissen

Hoe je het ook wendt of keert, het vangen van grote en sterke vissen is en blijft toch altijd iets speciaals en ik kan dan ook heel goed begrijpen waarom het vissen hier zo populair is. Ik sta er telkens weer versteld van hoeveel kracht de karpers van dit formaat kunnen ontwikkelen.

visvijver ’t Mun

’t Mun is dan ook absoluut geen plek voor dunne lijnen en lichte elastieken. Dat heeft geen enkele zin. Ik besloot om te starten met hoofdlijnen 20/00 mm en 18/00 mm onderlijnen.

Vaste hengel aanpak vijver 7 & 8

De vijver is maximaal 2,5 meter diep en met de omstandigheden van vandaag was een dobber van 0,5 gram zwaar genoeg. Ik koos ervoor om op 13 meter te beginnen maar dat is absoluut niet nodig. De meeste vissers visten op hooguit 10 meter, maar goed, ik wil op dit soort dagen ook altijd wel wat dingen uitproberen.

visvijver ’t Mun

Mijn tactiek was dus om op volle lengte voor me te vissen, om aan beide zijden een margin-stek aan te voeren en ook om op mijn verre visafstand met paste (deeg) te vissen als extra optie met mijn “maden-aanpak” als eerste optie.

Voertactiek op visvijver ’t Mun

Beide margin-plekken werden aangevoerd met een flinke cup maden en pellets, waarna ik af en toe dat proces herhaalde en verder begon ik de dag op de manier waar ik als echte witvisser nog altijd aan moet wennen, ik voerde niets behalve dan de maden die ik bij elke inzet uit het pole-cupje liet vallen.

visvijver ’t Mun

Zo bouw je heel rustig de stek op natuurlijk maar dat zal ook vaak het best werken. Teveel vissen op de plek resulteert absoluut in lijnzwemmers.

 

INFO OVER ’T MUN

 Aantal visplaatsen: 75 personen op de karpervijvers (4 vijvers) en 60 personen op de forel/zalmforelvijvers (4 vijvers).

Waterdiepte: gemiddelde waterdiepte is ongeveer 1.80-2.00 meter.

Visbestand: het karper- en steurbestand is 12 tot 13 ton.

Succesvolle technieken: Op de karper weerhaakloos met de feeder of vaste stok met alle soorten karpervoer (geen kunstaas)

Voer & aas: alles is toegestaan

Tarieven: de karper- en steurvijver € 2 euro per uur, de vijvers zijn ook af te huren op aanvraag.

Aanvullende info: Onze karpervijvers zijn te bereiken met de auto, je kunt vlak bij het water parkeren; de slagboom is vanaf 07.00 toegankelijk. Zomers zijn wij langer open, namelijk tot 21.30. Er komen golfkarren langs met koffie, drankjes en lunch. We hebben ook een restaurant met terras voor een hapje en een drankje. Ook hebben wij een camperplaats waar alleen campers mogen staan. Per overnachting € 9.50 zonder stroom en € 12 met stroom.

Adres & contact:

Molenstraat 10, 6629 KJ Appeltern

0487 541 445

www.munappeltern.nl/

 

Deel 1 van de sessie

Het begin van de sessie was vrij rustig en de eerste beweging van de dobber resulteerde meteen ook in een gevangen vis. Daarna kwamen er steeds meer dobber-bewegingen, maar daarbij zaten ook veel lijnzwemmers. Ik ving ook enkele gepikkelde vissen zoals dat heet. Juist toen ik voor de eerste keer mijn rechtse margin wilde proberen kwamen er twee Poolse vissers die daar net rechts van gingen vissen. Geen probleem maar ik heb dus alleen nog aan de linker zijde geprobeerd.

visvijver ’t Mun

Vooral later op de dag is dat vaak een goede optie blijkbaar maar vandaag heb ik daar nog niet een keer m’n dobber zien bewegen. De Polen die kwamen vissen waren wedstrijdvissers, dat zag ik meteen en dus was mijn interesse gekweekt natuurlijk. Ik probeerde eens voorzichtig of men Engels sprak en het antwoord kwam in perfect Engels. Dat kon ook niet anders want de man woonde al bijna 20 jaar in Engeland en zat daar zo te horen midden in de wedstrijdwereld. Zo werd dat nog een leuk gesprekje al met al.

Betere vangsten later op de dag

Zoals bijna altijd zag je dat naarmate de visdag vorderde de vangsten gewoon beter werden. Dat leek langs de gehele vijver zo te zijn trouwens en ik zag steeds meer elastieken uit hengeltoppen komen. Vaak zijn de avonduren de beste visuren maar zo lang heb ik het niet volgehouden. Al met al heb ik vooral een hele interessante visdag gehad en een die smaakt naar meer. Telkens weer als ik een plek heb bezocht dan wil ik er ook een wedstrijd vissen en vandaag was daarop geen uitzondering. Ik kom daarvoor zeker binnenkort een dag terug.

Beste tactiek visvijver ’t Mun

Ik schreef het al, ik probeer op dit soort dagen altijd ook weer iets te leren als wedstrijdvisser. Vandaag leken maden en pellets het beste om regelmatig te voeren en wat me ook opviel was dat een ander aas aan de haak soms ook vissen opleverde.

visvijver ’t Mun

Hier zijn de vissen zeker niet vies van wormen zo bleek me. Ik ving er verschillende vissen mee. Twee flinke stukken van een grote worm leek het best te werken. Ook met paste ving ik verschillende vissen trouwens.

Tip 1 – ook het proberen waard

Ik heb het niet geprobeerd, omdat ik zoveel vissen net onder de oppervlakte van het water zag, maar dit water lijkt het me ook zeker soms een optie om hoog in het water te vissen. Je zal dan wel redelijk veel aas moeten gebruiken om een constante toevoer te krijgen van zakkend aas.

Tip 2 – Advies van de vijvereigenaar

Na de vissessie ben ik nog even naar het restaurant gelopen voor een praatje met de vijvereigenaar. Hij drukte me op het hart om zeker te omschrijven dat de bezoekers moeten zorgen voor stevig materiaal. Nou, dat was ik toch al van plan moet ik zeggen.

visvijver ’t Mun

Mijn lijnkeus van 20/00 mm met een iets dunnere onderlijn resulteerde vandaag toch nog een keer in een verspeelde vis door een gebroken onderlijn. Maar aan de haak zat toen ook wel een echte ‘jumbo’ die ook nog eens was gepikkeld.

Tip 3 – Minimaal 2,5 mm elastiek

Mijn 2,5 mm elastiek had nog wel een maatje dikker gemogen. Van de andere kant heb je alle tijd om een gehaakte vis ook daadwerkelijk te vangen en met de pulla-systemen van tegenwoordig kun je iedere vis wel prima landen zo. Zelfs in wedstrijdverband hoef je niet te overhaasten.

Veel belangrijker is het om iedere gehaakte vis te vangen. De rekensom is simpel. Neem 5 uur vissen en voor een superdag 40 vissen. Dat zijn 8 vissen per uur dus. Voor een meer normale dag neem eens de helft daarvan. Gemiddeld 4 vissen per uur dus. Ik had vandaag zo’n dag en ving 19 vissen die tezamen, geschat, zo’n 75 tot 80 kilo wogen. Dan heb je toch alle tijd van de wereld? Zelfs als wedstrijdvisser.

Een echte aanrader!

Nu ik in deze weken een aantal vijvers bezoek blijkt me steeds vaker wat voor prachtige visplekken we hebben in ons land. Vandaag was daarop absoluut geen uitzondering. Ik ving misschien niet super maar heb toch een schitterende visdag gehad hier. Ik kan een dag hier dan ook iedereen aanraden. Let op: op sommige dagen is de vijver verhuurd! Altijd eerst even op voorhand checken.

LEES OOK:

Alles over het vissen op commercials