Visvijvers De Berenkuil is een complex van vier vijvers. Drie van die vijvers zijn gereserveerd voor het forelvissen, waarbij je op de grootste vijver ook vaak mensen ziet die aan het vliegvissen zijn. De vierde vijver is een zogenaamd ‘snake-lake’; een vijver die speciaal is aangelegd voor het moderne commerciële karpervissen.

Als je het complex op rijd zie je meteen dat alles perfect is onderhouden. Bij de ingang is een parkeerplaats en daar staat ook het restaurant waar je prima kunt eten. Daar ook is wat te eten te bestellen voor tijdens de visdag en ook gewoon voor een bakje koffie en waarbij je uitkijkt over drie van de vier vijvers. Langs de oevers staan en zitten altijd volop forelvissers die de weg naar dit complex dus prima weten te vinden.

Wat is een snake lake?

Het snake lake is een gegraven water in een soort van kanaalvorm, en ziet vanuit vogelvlucht eruit als een slang. De snake lake op het complex van de Berenkuil heeft 56 visstekken.

Vissen op snake lake berenkuil

Links op de plattegrond de duidelijke ‘slangachtige’ vorm, waar het water zijn naam aan dankt.

Het snake lake ligt, gezien vanaf het restaurant achter de andere drie vijvers en wat een schitterende vijver is dat geworden! Alles heeft even de tijd nodig gehad om aan te groeien en de vissen hebben waarschijnlijk even moeten wennen, maar nu alles is gesetteld vis je hier werkelijk in optimale omstandigheden.

De visstekken op Snake Lake

Iedere visstek is een mooie brede betonnen plaat waarop gemakkelijk iedere viskoffer met zijplateau kan worden geplaatst. De breedte en de diepte van het water zijn overal bijna identiek en zo zijn ook tijdens wedstrijden de omstandigheden ideaal en vergelijkbaar voor alle deelnemers.

Vissen op snake lake berenkuil

De visstekken; als visser kun je niks beters wensen!

Het visbestand op Snake Lake

Op moment van schrijven (zomer 2020) is de vijver pas drie jaar oud en heeft een prachtig visbestand aan F1’s, spiegel- en schubkarper, zeelt, brasem, barbeel en zelfs ook voorn. Bovendien groeien die vissen als kool en paaien ze ook. Er komt dus steeds vis bij en dat zie je.

Met name kleine bliekjes zie je vaak en ook die groeien als kool. De vangsten zullen dan ook alleen maar gaan toenemen hier, dat kan bijna niet anders.

Vissen op snake lake berenkuil

Schitterend bestand aan vis op Snake lake.

Je hoeft maar de wedstrijdresultaten te bekijken om te zien dat er echt veel vis zit hier. De F1’s hebben in de meeste vangsten iets de overhand maar op andere plekken zijn het juist weer de karpers die de overhand hebben. De situatie verandert ook nog eens regelmatig, wat het allemaal alleen nog maar meer interessant maakt.

Eerlijke stekken

De visserij hier is verslavend gewoon. Ik heb hier vaker gevist dit jaar dan op welk ander water ook. Mooie vangsten zijn bijna een garantie, je zit in een heerlijke omgeving en als wedstrijdvisser vind ik het bovendien mooi dat de visomstandigheden zo eerlijk mogelijk zijn voor onze sport.

Jazeker, er zijn altijd betere en mindere stekken, de vissen bepalen natuurlijk altijd nog zelf waar ze willen zijn, ze hebben vinnen en een staart, maar je ziet gewoon dat de beste vissers hier vaak domineren. Nou voor mij is wedstrijdvissen een sport en dan mag dat ook.

Het bodemprofiel en -verloop op Snake Lake

Het water is zo’n 13 meter breed en overal kan je tegen de overkant vissen. De vissen houden zich daar ook graag op. Vaak is er veel vis te vangen pal tegen die overkant van het water. Zowel F1’s als ook karpers.

Gezien vanaf de overkant heb je een hele steil aflopende oever tot over het midden van het water. Het diepste punt van de vijver ligt op zo’n vijf meter vanaf de visstekken hoewel dit iets kan variëren.

Gezien vanaf de eigen oever heb je hetzelfde steil aflopende talud vanaf de vissteigers tot aan het diepste punt. Tegen die steil aflopende kant is het zeker niet gemakkelijk vissen maar er is toch ook dikwijls veel vis te vangen waarbij het opvallend is hoe vaak je hier ook brasems kunt vangen. Dat gebeurt hier veel vaker dan aan de overkant. Vaak komen de vissen hier pas later in de wedstrijd maar dan is er ook in korte tijd heel veel gewicht te vangen aan karpers en grote F1’s. Sommige van die F1’s zijn al ruim boven de kilo inmiddels. Toen ze uitgezet werden was dat de helft!!

Techniek 1: vissen op de taluds

Er valt heel veel te schrijven over het vissen hier. Er zijn ook zoveel verschillende vismanieren die succes op kunnen leveren. Je hebt hier, juist vanwege de steil aflopende taluds overal, een bijzonder technische visserij. Het best werkt het om daar met hele korte opslagjes te vissen.

Vissen op snake lake berenkuil

Op het talud tegen de overkant kan hier zeer lonend zijn en vanaf iedere stek kun je wel tegen een mooie ‘feature’ vissen!

Let wel, op sommige plekken voel je het peillood van het talud naar beneden rollen. Je moet daar vaak wel tegen de bodem aan vissen maar ook weer niet te zwaar op die bodem en dat is een hele uitdaging soms. Maar ook een die de moeite waard is want als je het goed voor elkaar hebt kun je daar uitstekend vangen.

Techniek 2: vissen op het diepste punt

Het diepste punt van de vijver is voor mij ook altijd een plek waar ik probeer te vissen. Soms is daar heel goed te vangen en op andere dagen werkt dat juist niet. In ieder geval probeer ik het altijd wel daar. Dat is de enige plek waar de bodem vlak is.

Techniek 3: vissen hoog in het water

Met name de laatste tijd is de watertemperatuur natuurlijk gestegen en dat heeft erin geresulteerd dat op sommige momenten de vissen hoog in het water zijn te vangen. Op die manier worden vaak de grootste gewichten gevangen en juist dan komen die vissers boven drijven die daarin gewoon het best zijn.

Snelheid van vissen, van voeren ook, gewoon die visserij goed begrijpen, daarom draait het allemaal. En verder gaat het om de uitvoering natuurlijk. Er zijn echt enkele specialisten daarin. Prachtig!

De beste aassoorten voor Snake Lake

Qua aassoorten dient een (wedstrijd)visser hier ‘open minded’ te zijn. Het belangrijkste aas is hier vaak pellets. Alleen de eigen pellets van de vijver zijn hier toegestaan. Er staat een automaat bij de vijver waar je die kan kopen en zeker bij wedstrijden zijn ze ook te verkrijgen bij het restaurant. Ook wordt er hier vaak gevist met mais.

Vissen op snake lake berenkuil

De snackautomaat ala commercial vissen stijl met de verplichte eigen vijverpellets.

Verder zijn wormen een optie en zeker tijdens de zomermaanden kan paste (deeg) ook een winnende optie zijn. Tja ,dan zijn er dus heel wat verschillende mogelijkheden natuurlijk maar juist dat maakt het ook weer zo mooi.

Snake Lake: paradijs voor wedstrijdvissers

Voor wedstrijdvissers is het hier een echt paradijs. Bijna altijd worden er tijdens het weekend wedstrijden georganiseerd, zeker op de zaterdagen. Maar in de zomer ook op zowat iedere zondag. Verder zijn er tijdens de zomermaanden wedstrijden op maandagavonden en ook vist men in die tijd van het jaar de op de woensdag.

Corana proof omstandigheden

Overigens, dat heeft eigenaar Hendrik Hamstra perfect voor elkaar, meer ‘corona-proof’ als hier kan een wedstrijd absoluut niet worden georganiseerd. Je schrijft je digitaal in voor de wedstrijd en je betaalt per bank het inschrijfgeld. De loting volg je via internet en wordt bekend gemaakt via de whatts app groep.

Vissen op snake lake berenkuil

Wedstrijden zonder je zorgen te maken over her veiligheidsaspect!

Je mag op een bepaalde tijd naar de visstek en na afloop komt het weegteam, bijna altijd is Hendrik zelf daar bij, langs voor de weging waarna de uitslag wordt opgemaakt en alle prijzen ook weer per bank worden uitbetaald. Beter is onmogelijk en ik verwacht dat dit overal kenmerkend gaat worden voor viswedstrijden in deze corona tijden.

Dit wordt gemiddeld op Snake Lake gevangen

Om een idee te geven over de vangstmogelijkheden hier, heel vaak zie je gemiddelde vangstgewichten van 35 tot wel 50 kilo. Bovendien praat je dan hier niet over die grote vissen, maar dan heb je echt veel vissen gevangen. Die vissen groeien hard, maar als ze gemiddeld 700 of 800 gram wegen dan is het veel. Je vangt dus gewoon veel stuks en dat is toch de mooiste visserij die er bestaat?

ALGEMENE EN PRAKTISCHE INFO

Aantal visplaatsen: 56 visplaatsen

Waterdiepte: gemiddeld ongeveer 110 cm, op zijn diepst 220 cm.

Visbestand: Voornamelijk Engelse F1, schubkarper, spiegelkarper, barbeel, winde, zeelt, brasem en voorn.

Succesvolle technieken: eigenlijk alle technieken voor de vaste stok zijn succesvol toepasbar, denk aan onder meer jigger/shallow, margin, noem maar op.

Voer & aas: de haakaas keuze is vrij. Met uitzondering van vlees en kunstmatig aas. Voer met pellets, alleen pellets van de vijver. Grondvoer is vrij. Ook mag er met mais of maden worden gevist.

Tarieven: € 16 per dag

Aanvullende info: een schitterende ‘slang-vormige’ vijver, na Engels voorbeeld, met prachtige oeverbegroeiing.

Adres & contact:

Berencamperweg 11, 3882 SP Putten

033 245 2950

www.berenkuil.com/snake-lake/

Vissen op snake lake berenkuil

Bij entree kom je direct de ‘kantine’ tegen. Een dergelijk mooi gebouw met terras aan het water zie je zelden op vijvercomplexen!

Vissen op snake lake berenkuil

Na afloop kun je er van even snel iets drinken tot uitgebreid eten!

Internationale topvissers

Ik zie hier ook regelmatig vissers langs komen uit het Topcompetitie-circuit. Mensen dus die belangstelling hebben om Internationaal te vissen. Dat is ook echt goed om te doen voor dat soort vissers.

In Nederland is het toch vaak zo op onze natuurlijke wateren dat een of enkele brasems, en het wachten daarop, cruciaal zijn voor een goede uitslag. Vaak kom je dan Internationaal een totaal andere en veel meer actieve visserij tegen waarbij het ook gaat om veel meer vis.

Juist op wateren als de Berenkuil kun je over dat soort vissen veel leren en dus is het vissen hier heel geschikt daarvoor.

Nagenoeg vangstgarantie

Ik ben nu eenmaal wedstrijdvisser in hart en nieren en ik bekijk het vissen dan ook automatisch als zodanig. Ik heb hier echter ook, zeker tijdens de periode dat er geen wedstrijden waren, regelmatig gewoon vrij gevist daar en dan is het helemaal bizar wat er soms te vangen is. Ook vissen die je tijdens de wedstrijden minder vaak ziet trouwens. Prachtige voorns, veel barbelen en vaak ook veel (en soms grote) brasems. Onvoorstelbaar bovendien hoe dichtbij je die soms kan vangen wanneer je alleen zit.

Voor iedereen die een mooie wedstrijd wil vissen maar ook gewoon voor iedereen die een keer een leuke visdag wil is de Berenkuil een prima optie. Visgarantie bestaat nooit maar de visserij hier is wel wat daar het dichtst bij komt.

NOG MEER LEZEN?

Alles over het vissen op commercials!