FINN FENGLER – De temperatuur daalt en de Esox Lucius word weer traag. De visserij wordt voor veel mensen iets lastiger. Sommige vissers vinden het zelfs te koud om op stap te gaan, maar voor de echte groenjas liefhebber is het vol op snoek vangen. In dit artikel ga ik het hebben over de winter snoek vanaf de kant. Met wat tips en tricks en winterse stekkeuzes, kun je alsnog leuk snoek vangen in het najaar.

De snoek en winter

Wanneer de watertemperaturen dalen, wordt onze mooie Esox Lucius weer kieskeuriger in wat zij wilt bijten. Door studies over het gedrag van de snoek is gebleken dat de watertemperatuur vrij weinig te maken heeft met het passieve gedrag van de meeste snoeken. Wel is het zo dat de snoek zijn menu aan past.

Omdat de groenjas zijn buikje al heeft vol gevreten in het vroege najaar bijt de snoek alleen in het aas wat hij/zij de moeite vind om te grijpen. Dus stop die kleine shadjes van onder de 10 cm en finesse technieken maar snel terug in de viskoffer. En haal het wat grotere rubber en de natuurlijk zwemende swimbaits maar uit de kast!

Gouden stek kiezen

In het najaar blijf ik mij toch altijd focussen op een aantal vaste plekken om te gaan vissen op snoek. Mijn top prioriteiten zijn dat het water minimaal een diepte moet hebben van 2.5 meter, bruggen met niet minder dan 2 doorvaart tunnels. En tot slot, Afgelegen polderplassen. Polderplassen zijn kleine meertjes die zijn aangesloten op een polder sloten systeem. Het is in deze plassen dieper dan in de polder sloten, dus trekt de aasvis hier naartoe wanneer het kouder word. En waar aasvis zit, staat de groenjas op de loer!

Winter snoek vanaf de kant

Een mooi voorbeeld van een polderplasje.

Zo weet ik nog goed dat ik een mooie polderplas had gevonden rond Alphen aan den Rijn, en daar met mijn dood aas set-up een paar uurtjes ging vissen, het weer,…tja…precies wat je verwacht van het najaar. Nat en koud met een guur windje. Rond een uurtje of 4 in de middag toen de schemer bijna aanbrak en de laatste zonnen stralen de polderplas verlichten. Ging mijn beetmelder als een gek af! Even later toen ik de vis goed had uit gedrild kwam er een prachtige vogelbek groenjas te handen. Misschien een raar gezicht maar zeker weten een sportvis waardig.

Winter snoek vanaf de kant

Wat een mooie kleuren op deze ‘volgelbek’ snoek, die mijn doodaas niet kon weerstaan.

Ik zette mijn hengel weer terug in de steun en ging met mijn spinhengel even de kant af voor doodaas. Met daar aan een fox rage spikey shad. Uiteindelijk voelde ik wat tikjes. Ik sloeg aan en kon mijn ogen niet geloven… tot verbazing en vol ongeloof had ik opeens een gouden baars in handen! Wat een ongelofelijke prachtige vis was mijn eerste reactie. Deze heb ik natuurlijk weer netjes terug gezet.
Tot slot kwamen er geen aanbeten meer en werd het al snel donker, dus heb ik mijn spullen opgeruimd en ben ik lekker naar huis gegaan om een kop warme koffie te drinken en na te genieten van deze mooie visdag.

Winter snoek vanaf de kant

Kleine baars, maar een toppunt van mijn dag!

Hengel set-up

Zware, lichte, dure en goedkope hengels. Je hebt ze in allerlei verschillende vormen en maten. Voor de najaars- en wintervisserij op snoek ga ik het liefst op stap met een baitcaster en een spinhengel. Dit doe ik zodat ik optimaal gebruik kan maken van verschillende soorten kunstaas. Bij het vissen met shads tussen de 10 en 15 cm gebruik ik het liefst een baitcaster met een werpgewicht van tussen de 15 en de 60 gram.

Winter snoek vanaf de kant

De Westin Ultra Stick met een 20/00 gevlochten Spiderwire lijn erop: een top combinatie.

Wanneer het rubber tussen de 15 en de 20 cm ligt maak ik gebruik van een strakke spinhengel met een snelle actie, waarbij het werp gewicht tussen de 20 en de 60 gram is. Verder stel ik niet veel eisen aan welke molen of reel ik gebruik. Wel dat de gear ratio minimaal 5:1:1 moet zijn en maximaal 5:5:1. Dat is aardig laag zou je denken, maar dat is ook precies de bedoeling!!Hiermee zorg je ervoor dat je een tragere aas presentatie geeft. En een tragere aaspresentatie kan net effe dressuur doorbreken werken in de koude maanden.

Winter snoek vanaf de kant

Met de Abu Garcia Venturi en een ambassadeur 6501-S smijt je die swimbaits weg alsof het niks is!

Voor de swimbaits gaan we naar een wat zwaardere klasse baitcaster met een werp gewicht van 60 tot en met 150 gram. Met daarop een stevige ronde reel. Een ronde reel vind ik persoonlijk fijner drillen als ik op snoek vis. Ook bij deze reel hoeft de gear ratio niet te hoog te zijn.

Kunstaas

Winter snoek vanaf de kant

Een mooie 90’er, gevangen op de Savage Gear 4play Hering.

Kunstaas vissen is men wel bekent, elke maand komt er wel weer een nieuwe innovatie op de markt. Van de Shallow rig tot de shads met 25 grams loodkoppen en die wel bekende stinger montage op zijn achterste.

Winter snoek vanaf de kant

Links de Fox Rage pro shad, rechts de Westin hypo-teez en onderin de Westin shad-teez met in het midden een lekker potje aroma om over je softbalt heen te smeren, voor extra aantrekkingskracht.

Ik zelf vis rond het najaar met alleen shads die tussen de 10 en 20 cm liggen. Hierbij geld voor mij de regel voor kunst aas tussen 10 en 15 cm, een loodkop van 10 gram. Met shads die tussen de 15 en de 20 gram liggen gebruik ik een loodkop van 5 gram met een stinger montage, of je de stinger in de rug of in de buik prikt is geheel de keus aan je eigen fantasie. Let er wel bij op dat bij het vissen met veel structuur op de bodem zoals planten en rotsen of zelf fiets, de stinger het best bevestigt kan worden op de rug van de shad. Een klein geheimpje die ik jullie geef is om je shad in te smeren met een geur vloeistof. Dit zorgt er voor dat de snoek je kunstaas langer tussen zijn 700+ tandjes houd omdat het natuurlijker aanvoelt.

Winter snoek vanaf de kant

De SPRO BBZ1 swimbait JR. en de Savage Gear 4Play Herring (rechts) zijn toppers voor in het najaar en de winter!

Met dood aas op snoek

Voor het dood azen op snoek geef ik een paar tips die het vissen nog leuker maakt.

  • Tip 1: vang je doodaas zelf. Ga bijvoorbeeld in havens of langs bruggen met een vaste stok vissen op voorn of baars.
  • Tip 2: gebruik ook een geurstof om in je kunstaas te injecteren, dit zal nog meer snoeken in het net brengen.
  • Tip 3: laat je vaste stekken los en ga op pad. Het met rust laten van je goede stek waar je veel snoeken vangt is soms beter voor het vis bestand op die stek. Dus ga lekker op pad om nieuwe stekken te vinden met misschien wel verrassende resultaten.
  • Tip 4: gebruik bij het doodazen een kleine dreg als rugvin montage. Een kleine dreg brengt minder schade aan de snoek en je krijgt zo ook veel minder lossers 😉
Winter snoek vanaf de kant

De Jenzi zander/Hecht concentraat doet het super als extra lokmiddel.

Winter snoek vanaf de kant

Zelf gevangen baars – ready to go!

Voorjaar voorbereiding

Het gesloten seizoen nadert onze mooie wateren en de tijd van plastic en hardbaits zijn effe voorbij. Wat nu? Vissen op baars met wormen staat uiteraard op de planning. Maar wat dacht je van vliegvissen net over de grens bij Kleve! Wanneer het gesloten seizoen nadert gaan de visspullen uit de kast, in Duitsland is het zo dat je een angelshein moet aanvragen bij een bij liggend gemeentehuis dan moet je nog bij een angelshop een betaling regelen voor het water waar je in wilt vissen. Het is veel minder gedoe dan dat het lijkt. En er zijn super leuke sport vissen te vinden in de beekjes en riviertjes. Denk maar aan forel en baars maar ook snoek is zeker te vinden, in deze mooie beboste omgeving. Verder koop ik natuurlijk het kunstaas in voor het nieuwe seizoen, met name crankbaits en poppers.

Finn Fengler