Weet je welke manier van vissen vrijwel totaal veronachtzaamd wordt wanneer je een keer je in het Hoge Noorden, in IJsland komt? De kantvisserij. En die verdient toch echt wel veel meer aandacht dan nu het geval is.

Door: Thomas Sinbotin

Bij mijn tripje naar Flateyri in IJsland enige jaren geleden, met visreis.nl kon ik dat aan den lijve ondervinden. Ik had een 50-grams spinhengel meegenomen en besloot al de eerste avond vanop het steigertje in de haven te gaan vissen. Een licht loodje en een paternostermontage was snel geregeld. Als haakaas nam ik een reepje kabeljauw van een van de karkassen die ik bij de vismijn vond. Na 10 seconden ving ik mijn eerste drie IJslandse vissen: drie scharren. En geen kinderachtige postzegeltjes, nee – stevige en opvallend donker gekleurde vissen. Ongeveer een uur en een paar dozijn scharren later ging ik met een grijns van oor tot oor naar het huisje – zo makkelijk had ik het nog nooit meegemaakt!

SCHARREN BONANZA

Later die week, op een winderige dag die het uitvaren lastig maakte, besloot ik wat te gaan experimenteren om het spelletje wat uitdagender te maken en voorwaar: alles lukte. Ik ving scharren op shads, op lepeltjes, in de oppervlakte met een reepje vis, noem maar op. Omdat ik van de gids begreep dat er soms heilbot komt azen in de haven monteerde ik een haak 8/0, met daaraan een kort lijntje geknoopt met een haakje nummer 4 en een klein stukje vis. Ik vond mijn idee briljant: een schar zou zich vergrijpen aan dat kleine haakje, en ik zou niet opdraaien bij de aanbeet zodat die schar dan als springlevende aasvis net onder mijn haak 8/0 zou hangen… Na een half uur draaide ik toch maar eens in en ik had twee scharren: een aan de kleine haak en een aan de 8/0. Ik snap nog altijd niet dat dat beest zo’n kolossale haak in zijn bek kreeg maar goed…

KANTVISSEN OP ZEEFOREL

Een ziljoen scharren later was ik die vissoort meer dan beu – en dat terwijl het thuis in België toch echt wel een van mijn favoriete zeevissen vormt! – zodat ik geen twee keer moest nadenken toen de gids me vroeg of ik meewilde om een paar uurtjes te zeeforellen op een rivier een eindje verder. Die vissoort heeft de reputatie een erg lastige klant te zijn: de vis van de duizend worpen is zijn omineus klinkende bijnaam. Dat moest ik daar inderdaad ondervinden… Visgids Julius en ik stonden urenlang zij aan zij te werpen in dezelfde stroomnaad vlakbij een brug, en net op het moment dat ik dacht dat die vervloekte rivier totaal visloos moest zijn, klapte mijn hengel dubbel en mocht ik na een stevige dril met een forse forel op de foto…

SPINHENGEL MEE!

Moraal van dit verhaal: neem een spinhengel mee en wat kleinmateriaal waarmee je alle kanten op kunt: loodjes, haakjes in verschillende maten, shadjes en zeker ook een set lepeltjes en werppilkertjes in gewichten van 10-45 gram. De IJslandse wateren zitten echt helemaal ramvol met vis en die komen tot vlak onder de kant – dus je weet nooit wat je gaat vangen. De dag komt dat ik naar IJsland ga met als doel niets anders dan kantvissen met mijn strandhengels. Ik weet vrijwel zeker dat kabeljauw van 100 cm+ tot de mogelijkheden behoren!

Thomas Sinbotin

IJSLAND FESTIVAL 2020

Wil jij volgend jaar (alleen , met je vismaat of met een groepje vrienden) ook eens ervaren hoe ongelooflijk goed de visserij is op IJsland – onder deskundige begeleiding? Kijk dan eens op: https://www.visreis.nl/bestemmingen/groepsreizen/beet-ijsland-festival/ 

Meer lezen over de ongekend goede visserij op IJsland?

https://beet.nl/gericht-op-grote-kabeljauw-ijsland/