Dit wordt de eerste column van Jan van Schendel in een hopelijk hele lange reeks. Gemiddeld komt deze zo’n twee keer per maand op deze website te staan. We geven het woord aan Jan: “Het is mijn idee om allerlei verschillende actuele dingetjes te gaan beschrijven waarmee ik te maken krijg in mijn ‘vis- en vissersleven’. De ene keer zal het gaan over geviste wedstrijden maar net zo goed zal ik wel eens dingen beschrijven die te maken hebben met de Internationale wedstrijdvisserij en met name de Internationale hengelkampioenschappen zoals Wereld- en Europese kampioenschappen.”

 

De wintervisserij is bijna afgelopen

Op het moment dat ik dit schrijf zitten we precies in de periode dat de wintervisserij ophoudt en dat het nieuwe wedstrijdseizoen begint. Afgelopen zondag werd de eerste wedstrijd gevist van de 4-Daagse van John Kooy Hengelsport. Traditioneel het begin van het nieuwe wedstrijdseizoen. Ik heb nog geen uitslag gezien, maar ik begreep dat er, zoals eigenlijk ieder jaar, nog niet super is gevangen.

Column Jan

Het ijs is ook maar nog net van het water af.

Dat is ook niet meer dan logisch. Het ijs is nog maar net van het water af. Toch zijn er altijd uitschieters. Van wat ik heb gehoord is het in vergelijking met andere jaren in elk geval niet minder geweest qua vangsten.

 

Jan, je hebt best nog veel wedstrijden gevist

Zelf viste ik afgelopen zondag mijn 47e wedstrijd van deze winter. Daar komen nu nog twee havenwedstrijden bij in de komende 14 dagen, dat maakt in totaal dat ik deze winter 49 wedstrijden gevist zal hebben. Tel daar nog de 17 wedstrijden bij op die ik van maart 2017 tot begin december 2017 viste en je komt op een totaal van 66 wedstrijden. Verbazingwekkend veel!

Column Jan

De teller stopt deze winter op 49 wedstrijden, dat zijn er best veel!

Sinds ik als een van de coaches betrokken ben bij zo’n beetje alle wedstrijden van onze Nationale teams staat dat coachen namelijk absoluut op nummer één en vis ik uitsluitend als er geen nationale wedstrijden zijn. Het aantal van nu staat absoluut niet in verhouding tot het aantal wedstrijden dat ik vroeger viste. Tegenwoordig zijn het bovendien vooral kleinere wedstrijden. De wedstrijden die ik viste op karpervijvers zijn sowieso altijd klein van omvang. De meeste winterwedstrijden hebben ook zeker geen gigantische deelnemersaantallen. In Drimmelen, de haven waar ik het meest heb gevist afgelopen winter, valt dat dan weer mee. Er werd daar goed gevangen en dan heb je zomaar 30 vissers op de steigers. Soms zelfs nog iets meer!

 

Afgelopen winter heb ik goed gevangen

De afgelopen winter was echt fantastisch. Het is lang geleden dat ik zoveel vis heb gevangen. Zeker in Drimmelen was de visserij ronduit geweldig met bijna iedere wedstrijd minimaal 10 kilo voor de winnaar. En soms zelfs nog aanmerkelijk meer. En dat in drie uurtjes vissen. De vissen zijn daar bovendien gemiddeld niet zo groot dus je moet echt wel een groot aantal vissen vangen voor een dergelijk gewicht. Prachtig!

Jan van Schendel wedstrijd Twan Swart

Drimmelen was fantastisch dit jaar. Dat kan Twan Swart ook beamen, samen visten we er een goede koppelwedstrijd.

 

De visserij in Huizen was matig

Op de een of andere manier komen de vissen daar gewoon niet meer de haven in en ik hoor van de vele roofvissers dat er daar net buiten de haveningang volop vis rondzwemt. Ik denk echt dat de vissen daar de haveningang niet meer kunnen vinden. Als je tijdens de zomermaanden in zuidelijke richting over de Stichtse Brug rijdt op de A27 dan lijkt het wel of je tegen een grasveld aankijkt. Een en al wier en waterplanten. Ik kan me voorstellen dat dit de zoektocht naar de ingang van de haven bemoeilijkt voor de witvis. Die planten bieden dan weer wel bescherming tegen de watervogels maar goed, ze komen dus niet meer de haven in. Er zit nog wel vis in de haven maar het stukje waar ze nog zitten is nu veel kleiner en er zijn nog maar amper grotere voorns bij.

Haven huizen winter vissen Jan van Schendel witvis

Gek genoeg was het in de haven van Huizen iets minder dit jaar, alhoewel… Zo gek is dat ook weer niet.

 

Wintervissen vind ik het mooiste wat er is

Huizen is dan een negatieve uitzondering maar verder wordt er op heel veel plekken goed gevangen. Elburg, Harderwijk, Werkendam, Drimmelen en ook heel wat plaatsen in het noorden en oosten van ons land, allemaal plaatsen waar best goed gevangen is. Dan is dat wintervissen wat mij betreft echt de mooiste visserij die er is!

Jan van Schendel Haastrecht Beet

Binnenkort gaan mijn coachingswerkzaamheden weer van start, maar tot dan probeer ik nog een paar wedstrijdjes te vissen.

 

Internationale wedstrijden

Geloof het of niet maar al op 24 en 25 maart vissen we onze eerste Interland aan het Beukerskanaal nabij Steenwijk tegen de teams van Polen en Duitsland. Daar ga ik meer uitgebreid op terugkomen in de volgende column.

Column Jan

Het internationale vissen begint al weer snel.

Sowieso komen er heel wat prachtige internationale wedstrijden in 2018 en bovendien hebben we al in februari 2019 de zogenaamde wereldvisspelen in Zuid Afrika. Daar worden dan (bijna) alle WK’s in de sportvisserij op hetzelfde moment in hetzelfde land gevist. Volop gespreksstof dus alleen al daarover. Genoeg stof voor aankomende columns!

Jan van Schendel team bondscoach

Binnenkort alles over de ontwikkelingen van onze nationale visteams!

 

Column Jan van Schendel

 

Bekijk ook:

Witvis voer maken Een witvis voer maken: spelen met melen

Afgelopen vrijdag is er een gloednieuwe video online gekomen met Matrix consultant Luciën de Rade in de hoofdrol. Vaste hengel tactieken met Luciën de Rade