CARL GREVE – Wakker worden in de ochtend en hopen dat het weer meevalt is nooit leuk. Met de vooruitzichten die, op zijn zachtst gezegd, niet denderend zijn, hebben een aantal groepen besloten deze dag niet te gaan vissen. De wind is in de ochtend al stevig en neemt in de loop van de dag alleen maar toe, en wanneer je dan nog niet zoveel ervaring hebt of je hebt gewoon geen zin om drijfnat te worden, ja dan moet je gewoon thuis blijven. Er wordt natuurlijk wél gevist, want in de haven worden nog de nodige visjes gevangen, met kabeljauw tot een lengte van ongeveer 70 centimeter.

Een aantal groepjes weten toch naar buiten te gaan en het opkomende tij mee te nemen. Vanaf het moment dat het hoogwater is, neemt de wind fors toe en dus wordt in de meeste gevallen besloten om dat moment ook te pakken als het einde van de visdag. Het komt erop neer dat je een uur of twee eerder thuis bent dan anders.

Wat een niet uitnodigend weer is het. Carl & Roy zijn met hun groep wel het water opgegaan. Het is inderdaad het geval dat er door de wind alleen gevist kan worden in de Nappstraumen en dus wordt er vooral op heilbot gevist. Na het vangen van wat koolvis gaat de groep van Carl op een mooie zandplaat liggen en gaan ze driften maken met aasvis én met kunstaas.

Het levert vooralsnog wat kabeljauw op, maar voor de rest nog niet veel soeps. Bij de derde drift is het wel raak. Een ondergaande dobber voorzien van een fireball-montage laat een goed kwartier later een zeer gewaardeerde tegenstander zien. Een prachtige heilbot van 153 centimeter. Dat is er een die de moeite waard is.

Ook Roy, die met zijn groep naar de noordkant is gegaan om te schuilen voor de wind, krijgt het resultaat waarop gewacht wordt. Met twee kleinere heilbotten kan ook hij met zijn groep toch spreken van een geslaagde sessie. Ondertussen regent het met bakken uit de lucht, werkelijk alles is drijfnat.

Eenmaal thuis worden eerst de verstijfde ledematen opgewarmd en de pakken in het drooghok gehangen. De groep bakker heeft besloten wat later op de dag te vertrekken. Het werkt ook lonend voor hen, want met een afgaand tij geeft de Nappstraumen hen ook een mooie traktatie met veel vis en een paar hele dikke koolvissen tot ongeveer 1 meter. Goed gedaan!

Morgen zal zeker een betere dag worden met de wind uit een andere richting en beduidend minder in kracht. Hopelijk krijgt iedereen dan de mogelijkheid om wat moois te vangen. Let’s go!