JORIS NIEUWENHOFF – Het is maandag 30 mei en vanaf het eerste moment doet het zonnetje flink zijn best. De Saltstraumen ligt in de volle zonneschijn en het water zoekt krioelend zijn weg. Kraakhelder en de talingen, meeuwen en sternen vinden hun maaltje in deze stroming en zijn uitlopers. Het is werkelijk een schitterend uitzicht wat we hier hebben. Terwijl in Nederland de temperatuur niet hoger komt dan 13 graden met een klam windje en bewolking lijkt het hier wel playa a la Saltstraumen op deze laatste dag. Er wordt op bepaalde plekken zelfs in het T-shirt gevist.

Het is een topweek geweest, met ups en downs, maar dat is normaal. Maar wat zijn er mooie soorten, aantallen en formaten gevangen. De dag van vandaag heeft aan de eindstand toch nog een verandering gebracht maar daarover zo meer. En daarnaast is enkel de kleur van de gezichten van de deelnemers vandaag verandert.

Iedereen kwam weer met glimlach op het gezicht terug. Vandaag niet vanwege de grote vangsten maar gewoon vanwege het feit dat het een heerlijke dag was. Leo en Dick verbeterden vandaag nog even hun PR koolvis, Luuk gaf de definitie bananenpilkers nog een nieuwe dimensie. De boten zijn vervolgens allemaal netjes gepoetst, afgetankt en zien er weer spik en span uit.

Om 19.15 uur was het tijd voor de traditionele 50 kilo + helden duik! Dit is de allerhoogste eer die je in Noorwegen kan behalen. Na het vangen van een heilbot van 50 kilo of meer mag je de haven inspringen. Luuk en Niels hebben allebei de originele “50 kilo+ heilbot held zwembroek” van ons ontvangen en hebben onder luide aanmoediging van de hele groep de sprong in de haven gewaagd.

Vervolgens was het tijd voor het afscheidsdiner en prijsuitreiking. De mannen van Saltstraumen Kurt, Tommy en Pieter hadden een perfecte maaltijd bereid in de gezellige en sfeervolle tent. Huisgemaakte bakkeljauw, gegrilde worstjes, speklappen, sla, gebakken aardappelen, groene salade, brood, sauzen, aardappelsalade en we mochten daarbij onze eigen dranken meenemen. Vuurtje in het midden van de tent, gezellig muziekje erbij. Goede sfeer dus en een prima maaltijd.

En toen kwam de prijsuitreiking waarbij ik naast de hoofdcategorieën kabeljauw, koolvis en heilbot toch ook nog een paar speciale vangsten mocht benoemen zoals een lom van 8 kilo, een fraaie roodbaars, een serieuze zeeduivel.

Steef met een prijs voor grootste zeewolf

Voor een pollak van 90 cm was er een kleine extra prijs in de vorm van een mooi shirt van HTO en een cap en shad van HART voor Marcel Verkade. Daarnaast was het Steef Vollebregt met een zeewolf van maar liefst 107 cm die een trui van HTO, shad van Hart en dyneema lijn in ontvangst mocht nemen.

Marcel, grootste Pollak

Vervolgens kwam de koolvis van 108 cm aan de beurt van Leo Vollebregt. Die had hij vandaag nog even snel gevangen maar leverde hem wel een mooie Cinnetic deep blue hengel van 20 – 30 lbs op.

Leo Vollebrecht

Leo Vollebrecht voor de grrotste Koolvis 108 cm

Roy mocht ik naar voren halen voor zijn enorme kabeljauw van maar liefst 129 cm. Bijna een prehistorisch beest en heel indrukwekkend waarmee hij een Cinnetic deep blue zeehengel van 30 – 50 lbs. scoorde.

Roy wint met zijn enorme kabeljauw

En toen was de categorie heilbot aan de beurt. Luuk had met zijn eerste heilbot ooit direct een exemplaar van 165 cm te pakken.

Troostprijs voor Luuk, 2 cm tekort….

Maar het was Niels die 2 dagen later een exemplaar van 167 cm wist te landen. Luuk ontving hiervoor als troost nog een ultracast sweater en Hart cap en shad. Gewoon omdat ik deze prestatie niet ongemerkt voorbij wilde laten gaan.

Maar het was Niels die met de hoofdprijs van een Westin W3 reishengels en Savage Gear 8000 molen aan de haal ging. De prijzen werden vanzelfsprekend door Wout Van Leeuwen en Visreis.nl aangeboden.

Niels met de hoofdprijs …

En zo eindigde deze week met een zonovergoten dag, in goede sfeer, met lekker eten, nieuwe vrienden, nieuwe ervaringen en vol plannen om volgende keer weer mee te gaan en wat er dan zeker wel en wat zeker niet meegenomen gaat worden.

Ik dank alle deelnemers die met ons mee zijn geweest want zonder hen was dit natuurlijk niet mogelijk geweest. Ik kijk met tevredenheid terug op een prachtige week met voor velen hele mooie herinneringen. En daar doen we het voor!

Hopelijk zien we jullie ook een keer bij een van onze groepsreizen. www.visreis.nl

|> LEES ALLE VERSLAGEN