REDACTIE – ‘Tongen in het donker’, het had de titel van een slechte Nederlandstalige B-film kunnen zijn, maar dat is het niet. Het is een Beet-missie; vang minimaal één tong op de Noordpier te IJmuiden. Samen met John Beun en Dennis Cornielje, al jarenlang gekende zeevistoppers, moet dat wel lukken, toch?!

Waar moet je op tong vissen?

Onder de rook van de hoogovens moet het normaal gesproken wel lukken om een mooie tong te verschalken. Maar toch… het blijft vissen! De dagen voor onze missie blijkt de visserij bijzonder taai op de pier. Hoewel we met John Beun en Dennis Cornielje genoeg kennis in huis hebben, is het toch afwachten of die ruw aanvoelende platvissen het spelletje mee willen spelen. Dennis en John zijn realistisch ingesteld; het wordt moeilijk vandaag, zoveel is zeker. Maar zij gaan er alles aan doen om deze missie te laten slagen!

Tong Noordpier

We zijn voorlopig nog niet alleen.

De Noordpier te IJmuiden

Het is loeidruk op de pier. Begin september en kwikwaarden die tegen de 30 graden aanhikken, dan weet je het wel. Half Amsterdam vindt zijn weg naar de pier, parkeren is een ramp. Uiteindelijk vindt iedereen een plekje en kan de wandeltocht naar de stek beginnen. Slalommend tussen alle zonaanbidders banen Dennis en John, gevolgd door hun karretjes met vismateriaal zich een weg over de pier. “We moeten ergens halverwege zijn, zo rond de 1500 meter op de pier.” Op de stoeprand aan de rechterkant van de pier wordt om de 500 meter aangegeven hoe ver je al op de pier bent, handig in dit geval! “Halverwege de pier ligt een slibplaat op de bodem, terwijl je op de meeste stekken aan de pier een zandbodem aantreft. Tong heeft toch wel een duidelijke voorkeur voor een wat zachtere, slibachtige bodem.” 

Texelse zagers

Op bijna alle stekken vanaf de pier is de getijdestroming zo sterk, dat sediment wegspoelt en er een harde, schone zandbodem overblijft. Dat maakt deze stek halverwege de pier uniek! Strak onder de eigen kant vind je voornamelijk zand, maar iets verder uit de kant is het slib wat de klok slaat. Een heuse tonghotspot, volgens John en Dennis!

Aan het aas mag het natuurlijk nooit liggen, daarom heeft John vandaag kakelverse zagers, slikzagers en zeepieren bij. Deze heeft hij online besteld. Wonend in de omgeving van Callantsoog, is hij niet rijk bedeeld met stekken waar hij zelf goed aas kan steken. Zijn beste optie? De pont naar Texel nemen, dit juist timen zodat hij met eb zijn gang kan gaan op de wadden en vervolgens de pont weer terugnemen. Met zijn portie zagers. Nu is zagers steken sowieso een arbeidsintensief klusje, maar op deze manier wordt het wel heel bont.

Tong Noordpier

Hier moet een tong ook enthousiast van kunnen worden.

Wispelturige vissen

Eenmaal op de stek aangekomen vouwt John trots zijn doos met aas open. “Moet je zien Dennis, wat een prachtige slikzagers! Zulke grote, dikke slikzagers heb ik nog nooit gehad.” Instemmend knikt Dennis, het zijn inderdaad prachtige zagers. Normaal gesproken hebben tongen een voorkeur voor slikzagers. Maar er zijn zo van die dagen… Tongen kunnen, zoals bijna iedere vissoort overigens, best wispelturig zijn. Mocht je ze op zo’n wispelturige dag treffen, dan kun je maar beter ook normale zagers en pieren bij hebben!

Tong Noordpier

Zand onder de kant, maar verderop is de bodem bedekt met slib. 

Wanneer moet je op tong vissen?

Aangekomen op de stek worden de materialen uitgeladen en klaargezet. Ondertussen spreekt John zijn verwachting uit: “Voor 8 uur vangen we niets, denk ik. Daarna gaat het water zakken, neemt de stroming toe, de lichtintensiteit af en als het goed is gaan de hengeltoppen dan dansen!” Met opkomend water is de stroming nauwelijks waarneembaar op de Noordpier. De Zuidpier vangt als het ware alle klappen op en zorgt voor luwte. Als een soort van windscherm houdt de Zuidpier de Noordpier uit de stroming bij opkomend water, bij afgaand water is het omgekeerde het geval! Dé tijd om op de Noordpier te vissen.

Tot 8 uur blijkt John zijn voorspelling goed te kloppen, er is nog niets gebeurd. Om de haverklap vreten krabben de haken leeg en moet er opnieuw beaasd worden. “Als de stroming dadelijk wat harder inkomt, dan graven die krabben zich in en heb je daar weinig tot geen last meer van. Dan is het tongentijd!” Aldus Dennis.

Wat voor montage voor tong vissen?

De mannen vissen vandaag ongeveer hetzelfde. Dennis heeft zijn twee hengels voorzien van een onderlijn met drie wapperlijntjes en loodjes van 170 gram: een ter plaatse bewezen combinatie voor tong.

Tong Noordpier

Witte afhouders met rode Amnesia haaklijntjes kunnen soms het verschil maken.

John experimenteert met een hengel door met afhouders te vissen. De zijlijnen worden voorzien van andere aascombo’s zodat de heren snel kunnen achterhalen wat het is dat de vissen vandaag willen hebben. Door de harde wind hebben we geen een aanbeet gezien, maar wanneer John zijn hengel met zijlijntjes opdraait heeft een botje zich verslikt in een behoorlijke hap pieren. Ondanks dat het nog geen slagen van onze missie garandeert, lucht het toch op. De vis is actief en aast. Voor ons gevoel kan het nu ieder moment gebeuren!

Wat is een goede tongstek?

Op de pier vist eigenlijk iedereen aan de buitenkant, de zeekant van de pier. Dat is natuurlijk niet voor niets. Aan de binnenkant stroomt het sowieso minder hard en is het een stukje ondieper. Hoewel de bodem hier in theorie perfect zou moeten zijn voor tong verkiezen de vissen toch de buitenkant van de pier. Gebrek aan stroming zorgt voor een wel heel erg grote krabbenpopulatie die in no-time elk piertje of zagertje gevonden hebben. Om de proef op de som te nemen gooit Dennis een van zijn hengels aan de binnenkant, wie weet kan hij wat forceren. Na een minuut of 10 haalt hij de montage op en bungelt er een ondermaats zeebaarsje aan een van de zijlijntjes.

Inmiddels is de zon al achter de horizon verdwenen en wordt het steeds donkerder. Daarom grijpt Dennis naar zijn tacklebox. Uit een van de laatjes trekt hij een lichtgevend groen gevaarte. Een 170 grams ankerlood, gecoat met een glow-in-the-dark laagje. En lichtgeven doet hij! De bedoeling is dat deze lichtshow de interesse van vis opwekt waardoor ze de boel gaan inspecteren. Dan ruiken ze al snel een lekker hapje, kunnen zich niet inhouden en gaan pardoes aan een van Dennis’ haken hangen.

Tong Noordpier

Aantrekkingskracht voor op de zeebodem.

En dat is exact wat er gebeurt! Een kleine tien minuten na deze aanpassing voelt Dennis vis tijdens het indraaien. Zou dit hem dan zijn? Jawel! Een mooie tong heeft een hap slikzagers weggewerkt. De druk is van de ketel, de missie geslaagd!

Tong Noordpier

Pff… missie geslaagd!

Hoe bied je het aas bij tong vissen aan?

“Tong kan soms tricky zijn”, zegt John. “Over het algemeen willen ze het aas statisch aangeboden krijgen, maar als het wat harder stroomt accepteren ze compleet statisch aangeboden aas soms niet. Dan moet het plots heel langzaam mee driften. Laatst had ik zo’n dag. Op een gegeven moment ontdekte ik dat het aas wat meer moest bewegen en ik dus niet compleet verankerd moest vissen en plots ging ik vis vangen! Dat maakt vissen zo mooi, het is iedere keer compleet anders.”

Tong Noordpier

Ondertussen loodst ook John zijn eerste tong van de avond de pier op. Bij John geen lichtshow onder water, maar een wat meer standaard zijlijnmontage zonder fratsen. Ook dat werkt dus gewoon.

Tong Noordpier

Ook flinke botten gaan voor een hapje zagers.

Als de vissen maar azen! Later die nacht, als we de heren alleen hebben achtergelaten op de pier, ontvangen we nog een berichtje van ze. Ze hebben nog twee extra tongen gevangen. Missie meer dan geslaagd!

Tong Noordpier

Missie meer dan geslaagd!

 

 

Ook interessant voor jou:

[irp posts=”15654″ name=”Zout feederen op platvis”]

[irp posts=”13187″ name=”De Europoort – Industriële Pracht”]