SEAN WIT – Wie beweert dat trollen saai is, heeft het nog nooit op de juiste manier gedaan. Zeker het trollen met meerdere hengels en planerbords, dan wel grote sideplaners, is een vak apart! Sean Wit neemt je mee in de wereld van het trollen en laat je in dit artikel zien wat deze visserij zo bijzonder effectief maakt.
Zowel in Zweden als in Nederland vis ik op enorme wateren, waar de plekken om je vizier op te richten in het voorjaar vaak toch wat meer voor de hand liggen dan in de zomer. In de zomer liggen de echte grote snoeken veel minder op de ondieptes. Hier zijn verschillende redenen voor, zoals temperatuur, hengeldruk en manieren van jagen.
Je kan ondiep absoluut nog goed vis vangen, maar de ‘Koningin van het grote water’ heeft echt geen beschutting nodig. Die jaagt op scholen met grote baarzen, brasem, springende forellen en vooral op kleinere soortgenoten die naïef de oversteek proberen te wagen. Ik vang bijvoorbeeld in Zweden in de warmere maanden regelmatig grote vissen. Soms wel boven 60 meter water. In Nederland is dit ook echt het geval. Echter, is een diepte van 60 meter lastig te vinden in de lage landen, maar vergelijkbare situaties zijn er zeker. Doe het eens anders en zoek ze dus boven dieper water.
Natuurlijk liggen deze vissen niet stijf tegen de bodem aan. Sterker nog, deze ‘stor gädda’s’ (Zweeds voor grote snoeken) zwerven vaker dan je denkt door de bovenste waterlagen. Rondom de bekende hotspots op het ondiepe, maar vaak ook gewoon midden op de plas. Wie heeft vanuit de boot nou niet grote scholen baarzen door het oppervlak zien jagen, brasem zien zwemmen of forellen gezien die zich als acrobaten door het oppervlaktewater lanceren. Ook op de dieptemeter zie je geregeld interessante signalen tussen de 2 en 5 meter diep, welke regelmatig resulteren in een aanbeet.
Dit is een premium artikel.