Vlokvissen op ruisvoorn

DENNIS SCHMITT – Wie oude hengelsportmagazines en -boeken leest, kan er niet omheen: ruisvoorn was een echte cult-vis destijds. Hele volkstammen waren er dol op en trokken elke week opnieuw de polder in op zoek naar de vis die destijds ‘polderforel’ genoemd werd. Tegenwoordig lijkt ruisvoorn wat naar de achtergrond verdwenen te zijn, maar toch zijn er nog altijd genoeg vissers die ontzettend veel plezier beleven aan deze prachtige roodgevinde dieren. Dennis Schmitt, een van de beheerders van de bijna 1000 leden tellende Facebookgroep ‘Vlokvissen op ruisvoorn in Holland’, is zo’n 21ste-eeuwse ruisvoorvisser en vertelt in deze bijdrage over zijn visserij…

Stel dat een sportvisser zegt: ‘Ik doe aan vliegvissen.’ Dan weten de meeste vissers meteen waar hij het over heeft. Ook wanneer hij zeevissen of witvissen had gezegd, zou dat het geval zijn geweest. Maar wat gebeurt er als iemand zegt dat hij aan vlokvissen doet? Waar denkt men dan aan? Het eerste wat de meeste sportvissers dan door het hoofd schiet, is het vissen met een drijvende broodvlok op karper. Maar dat is slechts het tipje van de ijsberg: vlokvissen is zoveel meer dan dat, en daarover wil ik het in deze bijdrage hebben.

Jan Schreiner

Voor we dieper ingaan op vlokvissen, dienen we terug te gaan naar de jaren ’50 en ’60. De hengelsport was toen volop in ontwikkeling, met vooral hengelsportmateriaal uit het buitenland. We kochten artikelen op basis van wat we zagen in brochures en hengelsportmagazines die her en der te vinden waren. We belden naar de hengelsportwinkelier om te vragen of hij het artikel op voorraad had. Of we lieten ons in de winkel adviseren door de hengelsportwinkelier.

Dit is een premium artikel.

Het hele artikel kun je lezen in Beet Magazine, voor slechts € 59,95 per jaar 9x thuis op de mat. Beet Magazine is als los exemplaar te koop voor € 7,95 in de betere hengelsportspeciaalzaak en de boekhandel.
Beet Magazine 9x thuis op de mat!
Vorig artikel
Volgend artikel

gerelateerde artikelen

Instagram