Nog even een kleine terugblik op de dag van gisteren van het Beet IJsland festival. De vierde visdag  bracht mooie vissen in het fjord. Natuurlijk gaan we liever de zee op, dat is in IJsland de ultieme visserij. Ben je hier een keer de zee op gegaan dan weet je dat, vissen van ver over de meter en meer dan 20 kg komen hier regelmatig voor. We hebben wat pech met de wind. Dat is hier eigenlijk een zeldzaamheid, af en toe verwaait er wel eens een dag, maar meerdere dagen gebeurt niet zo snel. Gelukkig kunnen we ook het fjord in.

Dit verveelt gelukkig nooit!

Formule 1

Op de zondag zitten we thuis, enkele fanatiekelingen gaan als tijdverdrijf nog wat scharren vangen. Andere verzamelen zich om naar de Formule 1 te kijken, die hebben twee keer pech want die race valt in het water.

Ondertussen is het al de zesde en laatste (5e) visdag van onze trip. We kunnen vissen, maar weer enkel in het fjord. De stemming is echter prima op de steiger. De eerste boten zijn al vroeg  op pad gegaan, de goede vangsten van de vierde visdag hebben daar zeker aan bijgedragen.

Joris staat bij John Luchies en kornuiten aan boord terwijl ik op de boot sta bij de groep van Erik Vermeulen. Vissen hoef ik ze niet te leren, zij komen hier al voor de zesde keer. Dat komt bijzonder goed uit, want na de uitgevallen dagen en het minder goede weer kan ik nog wel wat foto’s en videobeelden gebruiken.

Af en toe een leuke verrassing…

Witte shad

De wind valt dicht bij de bergen nog mee. We maken een leuke drift en vangen de eerste vissen. Rens vangt behoorlijk wat meer vis dan de rest, zijn rode pilker met een octopus eraan is in trek. Als we wat verder van de bergen driften worden we meer en meer gepakt door de wind en is scherp vissen er niet meer bij. Erik vaart ons terug en we beginnen opnieuw met driften. Iedere drift ziet er hetzelfde uit, de kabeljauwen zitten duidelijk in scholen. Zo vang je er een paar en zo is het weer even stil. De maten zijn niet slecht te noemen. Vissen van 80 cm en groter trekken regelmatig de hengels krom. Ook Bas vangt zijn vissen wel, maar als hij kiest voor zijn witte shad gaat het pas echt goed. De kabeljauwen komen er even achter elkaar uit.

Het ene aasje is het andere niet, ook al verschilt het soms per dag…

Geknabbel

Zelf vis ik met de 100 grams of 150 grams Sandeel van Savage Gear, veruit mijn meest favoriete shad voor de lichtere visserij op zee. Deze werp ik een aantal meters in de richting van de drift in en laat hem zakken naar de bodem. Daar aangekomen sluit ik de beugel en vis hem langzaam 20 meter naar boven. Soms wordt hij vol gepakt, andere keren voel ik wat geknabbel. In dat laatste geval laat ik hem even stil hangen. Vaak wordt de shad dan alsnog gepakt.

Op naar een nieuwe drift…

We hebben deze week al veel kabeljauwen gevangen, sommigen onder ons zelfs ontzettend veel. We besluiten dan ook op tijd te stoppen en terug te varen naar de haven. Onder het genot van een hapje en drankje genieten we van het zonnetje. Over de foto’s die deze heren me van andere jaren tonen kan ik kort zijn: ik ga snel nog eens terug om op volle zee te vissen!

Ook bij Joris loopt het lekker, zij vingen eigenlijk over de gehele drift vis, en ook hier bleek het opwerpen van lichte pilkers het meest effectief. Het viel op dat de kabeljauwen vandaag aan wat groter aas de voorkeur gaven, maar met het wegvallen van de stroom moesten ze toch echt weer die kleinere shads hebben, die het eigenlijk heel de week al goed doen. Wie denkt dat een kabeljauw niet kieskeurig kan zijn heeft het mis, roze en witte shads leverden meer vissen op. Net als alle andere boten zijn de grootste vissen hier ook rond de 90 cm.

Prachtige blanke vis…

Reykjavik

Morgen rest ons nog het huisje op te ruimen, boten aftanken en schoon afleveren, inpakken en te vertrekken richting Reykjavik. Daar hebben we nog een dag vrij te besteden. Je kan hier van alles ondernemen. Naar de geisers, de warme natuurlijke baden, de stad Reykjavik in of lekker lang uitslapen, it’s up to you! Aansluitend gaan we genieten van een heerlijk diner gevolgd door de prijsuitreiking.

Lees hier de vorige verslagen:

Beet IJsland festival 2021 gaat beginnen!

Beet IJsland Festival Dag 1; blije gezichten en mooie kabeljauwen!

Beet IJsland Festival Dag 2; driften binnen en buiten het fjord

Beet IJsland Festival Dag 3: dikke scharren vanaf de kant

Beet IJsland Festival Dag 4: we mogen weer uitvaren!