Na twee visdagen is het duidelijk dat we door beginnen te krijgen welke stekken wanneer productief zijn. Er zit een verschil tussen de boten qua vangsten, maar vandaag zijn er meer heilbotten gevangen dan de vorige twee dagen bij elkaar. Hopelijk kunnen we deze cadans er in houden.

Door Joris Nieuwenhoff

Dag 3 van het Hart Heilbot Festival – Visreis.nl a

De eerste boten vertrokken al om zes uur vanochtend, zij hadden kabeljauw op het menu staan. Daarvoor moesten ze wel een stukje varen, maar de beloning was daar. Al voor de meeste andere boten vertrokken waren konden zij de eerste vangsten doorsturen naar onze groeps-app.

Dag 3 van het Hart Heilbot Festival – Visreis.nl b

De ene na de andere grote kabeljauw stortte zich op de aangeboden shads. Hier en daar sneuvelde persoonlijke records, waaronder de vis van Mark Glas die maar liefst 135 cm op de meetlint aan tikte. Ook Erik kon zijn record scherper zetten met een kabeljauw van 125 cm, wat een top vissen zeg.

Dag 3 van het Hart Heilbot Festival – Visreis.nl d

Helaas komen hier geen heilbotten uit, maar een paar dikke koolvissen waren wel nog van de partij, een regelrechte topdag voor de heren die gokten op de verre stekken. Wat dacht je van een koolvis van 101 cm voor Mark en van cm 98 voor Joost. En weer een hele dikke heilbot die zich wist te ontworstelen van de haak.

Dag 3 van het Hart Heilbot Festival – Visreis.nl e

De groep Kot, die hier met zes personen zijn en twee boten ter beschikking hebben, gingen iets minder ver op jacht naar heilbot. Zij bevisten vooral de stekken die net niet op open zee lagen.

Dag 3 van het Hart Heilbot Festival – Visreis.nl f

Roel kon de eerste heilbot aan boord krijgen. Actief vissend met een shad wist hij snel een mooie heilbot te vangen. De tweede boot had wat meer moeite met het vinden van de heilbotten en moesten het doen met wat kabeljauwen en lommen.

Dag 3 van het Hart Heilbot Festival – Visreis.nl g

In de hoop op wat kabeljauw en koolvis veranderen zij van plan en zetten ze koers naar een onderwaterberg in de hoop de gewenste vissen ergens langs de flanken aan te treffen. Johan bijt de spits af met een mooie kabeljauw, maar de driften zijn kort en de vangsten vallen uiteindelijk toch wat tegen, terug naar de heilbotten waar ze voor zijn gekomen dus.

Dag 3 van het Hart Heilbot Festival – Visreis.nl h

Ook Nick en Jan blijken lekker op dreef te zijn. Met maar liefst twaalf heilbotten en een zwik kabeljauw hebben zij ook weer veel actie aan boord. Op de weg terug leggen zij langszij bij Arjan Kot en kornuiten en stellen voor om nog wat kabeljauw op te zoeken in het fjord.

Dag 3 van het Hart Heilbot Festival – Visreis.nl i

Uiteraard varen ze graag mee en dat blijkt niet voor niets te zijn, want ook Danny vangt zijn recordvis. Zijn kabeljauw meet 105 cm, ook weer een heerlijke vis natuurlijk! Helaas komt er snel mist opzetten en besluiten ze naar de haven te varen, veiligheid voor alles!

Dag 3 van het Hart Heilbot Festival – Visreis.nl j

Ondertussen stuit de andere boot op een paar heilbotten en beleven deze heren een onvergetelijk einde van de dag. Heilbotten tot 120 cm storten zich gretig op de aangeboden aasvissen en trekken de lijn zonder moeite van de molens, wat een feest zeg.

Dag 3 van het Hart Heilbot Festival – Visreis.nl k

De vis van Johan is op het einde van de dag de grootste vis van het festival. De verwachting is dat dit record wel gebroken zal worden, dat zien we later deze week.

Dag 3 van het Hart Heilbot Festival – Visreis.nl l

Zo rond 18 uur zijn de meeste boten weer binnen en is het lekker druk in het fileerhok. Het fileerhok is eigenlijk ook het meeting point van het festival. Iedereen wisselt hier zijn ervaringen uit en onder het genot van een drankje is het altijd weer gezellig én leerzaam om samen te fileren.

Dag 3 van het Hart Heilbot Festival – Visreis.nl m

Jan en Nick besteden hier een groot deel van de avond en helpen iedereen die wat minder ervaren is in het fileren. Of het nu gaat om fileren, verpakken van vis of het slijpen van de messen, ze doen het iedereen voor. Chapeau heren!

Dag 3 van het Hart Heilbot Festival – Visreis.nl n

Ook Ronald Spakman laat zich van zijn beste kant zien en brengt voor iedereen pizzapunten binnen, die gaan er wel in na een lange visdag. Top Ronald!

Dag 3 van het Hart Heilbot Festival – Visreis.nl o

Op de boot van John laat Henk zijn stem nog even gelden aan het einde van de dag met een mooie heilbot van 115 cm en dat na een dag met heel veel kabeljauw op de verre stek.

Dag 3 van het Hart Heilbot Festival – Visreis.nl p

En hoe leuk is het dat onze mannen daar ook nog de gasten die momenteel in Loppa verblijven midden op de oceaan tegenkomen! Even bijkletsen met Sjoerd, Frank, Henk en Frans die ook al vaker met verschillende groepsreizen mee zijn geweest.

Dag 3 van het Hart Heilbot Festival – Visreis.nl q

Wat de dag van morgen gaat brengen is gokken, maar het tij en de stroming worden de komende dagen alleen maar beter. We gaan er dan ook van uit dat we morgen weer hele mooie foto’s gaan ontvangen. Iedereen staat te popelen om morgen weer uit te varen, hoe het ons gaat verlopen lezen jullie later deze week.

Dag 3 van het Hart Heilbot Festival – Visreis.nl r

Dag 3 van het Hart Heilbot Festival – Visreis.nl s

Dag 3 van het Hart Heilbot Festival – Visreis.nl t

Dag 3 van het Hart Heilbot Festival – Visreis.nl u

Dag 3 van het Hart Heilbot Festival – Visreis.nl v

Dag 3 van het Hart Heilbot Festival – Visreis.nl w

Dag 3 van het Hart Heilbot Festival – Visreis.nl x

Website: www.visreis.nl.

Lees de verslagen van de eerste dagen hier:
https://beet.nl/dag-1-hart-heilbot-festival-visreis-nl/
https://beet.nl/dag-2-hart-heilbot-festival-visreis-nl/