Maandelijks een reportage van onze zeeviscorrespondent Martijn Dekkers van Dutch Fishing Stuff. Martijn is wat je noemt een echte allrounder en schuwt het zoete niet, maar een sterke voorliefde voor het zoute valt niet te ontkennen. Zeebaars, wijting, platvis, gul, haai,… hij neemt het allemaal op de zoute korrel. Dit keer de acrobatische geep. 

Mei is toch echt wel dé maand voor de geep. Wanneer de geep exact voor onze kusten arriveert is sterk weersafhankelijk. Het ene jaar is dat eind april, het andere jaar dien je nog een weekje geduld te hebben. Ondertussen is het al weer mei en dat is misschien wel de mooiste maand voor de zeevissers. Zomergasten zoals geep, tong, harder, zeebaars en makreel komen de komende weken weer op werpafstand en de gepen arriveren als een v.d. eerste….

De zilveren pijl

De zilveren pijlen van Neptunus hebben een hoog acrobatisch gehalte. Wanneer gepen jagen schieten ze als pijlen door het wateroppervlak en wanneer ze gehaakt worden springen ze alle kanten op in een poging zich van de haak te ontdoen. Visueel een erg aantrekkelijke visserij. Vooral voor kinderen is de geep misschien wel de leukste vis die ze op het zoute water kunnen vangen. Een lekker lichte visserij, niet moeilijk  en ze halen de mafste capriolen uit bij het binnen draaien.

“Met een fluorcarbon onderlijn van anderhalve meter zit je altijd goed, korter zou ik niet gaan.”

Geep is een echte oppervlakte jager, dieper dan een meter hoef je dan ook echt niet te vissen. De dobber is een van de beste methodes. Bevestig de speciale geepdobber schuivend op de hoofdlijn. Met een fluorcarbon onderlijn van anderhalve meter zit je altijd goed, korter zou ik niet gaan. Dikker dan 20/00 hoeft deze echt niet te zijn. Een langstelig haakje maat 8 gaat er gemakkelijk in bij de geep.

Uitrusting voor een serieuze geepvisserij, maar houdt het simpel…

Werp de dobber zo ver mogelijk in, daarna vis je langzaam binnen. Zo lijkt je aas, een reepje zalmhuid, stripje vis of een zagertje echt te zwemmen en is daardoor onweerstaanbaar voor de gepen. Bij een harde stroming is een hagelloodje op 15 cm boven de haak noodzakelijk om het aasje onder het wateroppervlak te houden.

“Gevoelsmatig bepaal je wanneer je aanslaat, niet te vroeg, gepen hebben even de tijd nodig om het aas naar binnen te werken.”

Een aanbijtende geep verraadt zich meestal al door een kolk achter de dobber of een klein tikje op de hengeltop. Nu is het een kwestie van lijn geven. Met een open beugel laat je de lijn door je vingertoppen schieten wanneer de geep trekt. Gevoelsmatig bepaal je wanneer je aanslaat, niet te vroeg, gepen hebben even de tijd nodig om het aas naar binnen te werken.

Swivel

Bovengenoemde techniek is ook erg goed, zo niet beter, te doen met een drijvende bombetta. Prima te vissen met een spinhengel of een matchhengel, sport op en top. Met beide technieken gaat de voorkeur naar tripple  swivels om je onderlijn te bevestigen aan je wartel. Deze zorgen ervoor dat je onderlijn niet draait tijdens het drillen van een geep. Zo vis je vele malen langer met een onderlijn.

Jawel, je maakt ook prima kans op makreel.

Stekken voor de geep zijn doorgaans de standaard stekken aan zee. Onderbrekingen en stroomnaden zijn favoriet. Hotspots zijn zowel de binnen- als buitenkant van Neeltje Jans en de dijk van Westkapelle. De zee dient vlak te zijn, met zonnig weer en een vlak zeetje heb je de meeste kans op een goede vangst.

Wat verder in de maand maak je ook nog een prima kans op makreel! Deze zijn overigens de gehele zomer te vangen….

Dutch Fishing Stuff

Ontstaan uit pure passie voor de sportvisserij heeft Martijn Dekkers DutchFishingStuff opgericht. “Al decennia lang vissen wij op iedere vissoort die in Nederland te vangen is. Van voorn tot meerval en van wijting tot haai, het heeft allemaal aan onze haken gehangen. Naast het sportvissen op zich houden wij ons al jaren bezig met het verzorgen van vislessen op basisscholen, assisteren op beurzen en actieweekenden voor hengelsportzaken, het verzorgen van artikelen voor diverse hengelsportbladen enz. Vanaf 2018 zullen wij ons vooral gaan richten op workshops, gidsen en het assisteren bij groepsaangelegenheden!” Martijn geeft tal van workshops: