SANDER POTHUIZEN – In 1973 begon men in Nederland te experimenteren met een alternatieve manier om overtollige waterplanten te bestrijden: het uitzetten van graskarper. In de eerste twintig jaar werden minstens 500.000 kilogram graskarper uitgezet in heel veel verschillende watertjes. Deze uit China afkomstige vis kon zich namelijk niet voortplanten bij ons en bleek in sommige gevallen een heel effectieve oplossing. Hoewel de uitzettingen vanaf de jaren 90 minder en minder werden, hebben veel polders tot op de dag van vandaag een uitstekend bestand aan grote graskarpers. Sander Pothuizen vertelt ons hoe hij deze bijzondere vissen vangt… met de vliegenlat!

De graskarper is voor de één een ongedierte, voor de ander een geliefde sportvis. Voor mij was het in mijn karpertijd destijds altijd een bijvangst die ik niet graag in mijn net zag verschijnen. Maar zoals bij veel vissoorten geldt dat de manier waarop je een bepaalde vis vangt bepalend is voor het plezier dat je eraan beleeft. Op een lange zachte penhengel voor je voeten vissend beleef je de dril natuurlijk heel anders dan met een zware vastloodstok waarmee je op een afstand van 150 meter of meer vist.

Persoonlijk vind ik het met de vliegenhengel de meest uitdagende manier van vissen. Doe mij dan evenwel geen voorntje of forel, maar een dikke graskarper! Een vis die keihard door de slip heen knalt, die het uiterste van je materiaal vraagt en je drilcapaciteiten op de proef stelt. Brokken vissen op graskarper, en dan niet met de werphengel, maar met de vliegenhengel. Het is een techniek die jaren geleden mijn hart heeft veroverd en waarover ik graag dit stukje wil schrijven.

Torpedo’s aan het oppervlak

Voor mij begint het vliegvissen op graskarper ergens in juni en eindigt het rond eind augustus. Dit is vooral afhankelijk van de temperaturen, zowel onder water als daarboven. Mijn ervaring is: hoe heter, hoe beter! Met de penhengel of met vastlood zijn ze begin mei vaak al wel te vangen. Waar we als vliegvisser echter op wachten, is dat ze aan de oppervlakte verschijnen. We willen die grote torpedo’s zien zonnebaden, zodat we vertrouwen krijgen dat de visdag misschien gaat slagen en we weten waar we moeten beginnen met vissen en/of voeren.

Als een graskarper honger heeft, dan kruipt hij soms zowat de kant op om een malse rietstengel te bemachtigen.

Om succesvol te zijn moet je natuurlijk wel het juiste water uitzoeken. Niet elk water leent zich voor deze visserij. Dat heeft weinig met je vistechniek te maken, maar meer met het feit dat ze niet overal in Nederland in grote getale aanwezig zijn. De graskarper is een vis die speciaal werd en nog steeds wordt uitgezet in wateren waar beplanting niet gewenst is. Hierdoor vallen grote putten en veel cultuurwateren al af. Wat wel overblijft zijn polderwateren die de functie hebben om zo snel mogelijk water af te voeren naar een boezem, rivier of meer, zodat de weilanden in de polders voor de boeren begaanbaar blijven.

Zodra de lente echt goed in het land is en alles weer begint te bloeien, is de polder het ideale jachtterrein voor deze zwemmende grasmaaiers.

Als de temperaturen op gaan lopen, ga ik regelmatig een wandeling maken langs de wateren die ik wil bevissen. Waar ik dan vooral op let is of ik eventueel al activiteit van graskarper waarneem. Hoe beweegt de zon zich over het water? Verjaag je met je schaduw op bepaalde momenten van de dag de graskarper of moet je een grote bocht maken om ze ongezien te kunnen benaderen? Mooi zonnig weer heeft vanzelfsprekend de voorkeur. De graskarper laat zich dan het makkelijkst lokaliseren. Je zult merken dat wanneer het bewolkt is, ze minder snel aan de oppervlakte waarneembaar zijn en ook in mindere getale aan de oppervlakte komen azen als je gevoerd hebt.

|> Verder Lezen? “Graskarper – krachtpatsers in de polder” en nog veel meer interessante artikelen kun je lezen in Beet mei NU te koop voor € 6,95 in de betere hengelsportspeciaalzaak en de boekhandel.

 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste hengelsportnieuws?

Met een abonnement van Beet ontvang je 9X per jaar je favoriete hengelsportmagazine. Zo blijf je thuis en onderweg op de hoogte van de laatste nieuwtjes, lees je blogs van bekende hengelsporters en artikelen van onze redactie.