NICK BEUVINK – Een reeks verhalen over een groep vrienden en bekenden, die door het land van stokbrood en wijn trekken. Op zoek naar vis, natuur, gezelschap en eenzaamheid. Verschillend in veel opzichten, maar overeenkomstig in zoveel meer. Allemaal hebben we een grote voorliefde voor het stromende water, de klotsende bak. Vaak meedogenloos, af en toe tongstrelend, maar net afhankelijk in welke staat je haar aantreft. We noemen de rivier haar, net als de Fransen dat doen, omdat ze af en toe te beminnen is, maar ons toch ook met regelmaat haar derriere laat zien. Ga je met ons mee op reis?

Goed, waar waren we gebleven… de rivier was lastig de laatste keer en ik zou jullie meenemen naar betere tijden. De zomer van 2023 en aansluitend het najaar van 2023. Laten we beginnen met de zomer. Vissen in de zomer is voor mij altijd een beetje lastig, enerzijds is de rivier vaak lekker rustig en dat is zeer prettig. Het geeft je de mogelijkheid om stekken te bevissen die niet altijd goed te bevissen zijn in andere jaargetijden. Anderzijds is het in de zomer vaak erg warm, degene die mij een beetje kent weet dat ik niet zo goed ga op warmte.

Mijn wederhelft kan je hier een heel verhaal over vertellen maar eigenlijk komt het er op neer dat mijn interne thermostaat standaard 10 graden warmer afgesteld staat dan die van de normale mens. Ik kan mij dan bij 30 graden buitentempratuur fysiek gewoon slecht voelen, haast ziekig. Bij dat soort tempraturen komt mij amper nog wat uit de handen, en breng ik de dagen door als een schildpad in winterslaap. Weinig beweging, veel slapen en af en toe zwemmen…

Ik ga niet zo goed op warmte, je zult mij dan ook in de rustmodus aantreffen in de zomermaanden.

Été

Zomer dus, en we reizen weer af naar midden Frankrijk voor een aantal dagen vertier. Wederom ga ik samen met HJ, want Anes zit ergens in de jungle in Panama. Niet om te vissen overigens, maar voor wat tijd met de vrouw. We vertrekken op een christelijke tijd, want we verwachten niet veel zoekwerk te hoeven doen. Een van de grote voordelen van vaker naar hetzelfde stuk rivier gaan is dat je op een gegeven moment een aantal puzzelstukjes op de juiste plek kan leggen. HJ en Anes zijn hier meester in. Misschien is het goed om hier iets meer over te vertellen. Een beetje technische informatie in een kroniek, niet gebruikelijk maar vooruit.

Als de puzzelstukjes eenmaal op hun plek liggen, hoeft er minder zoekwerk verricht te worden.

 

 Het ‘lezen’ van een rivier

Bij aankomst begint het eigenlijk al. Zowel Anes als HJ volgen altijd hetzelfde patroon. Ze stappen uit de auto, en beginnen te kijken. Waar ik vooral kijk naar aspecten als: waar kan ik mijn tent waterpas zetten en hoe kan ik de barbecue goed wegzetten, kijken zei naar het water en hoe het loopt. Binnenbochten, buitenbochten, stroomnaadjes, bijzondere structuren op de kant of in het water. Allemaal aspecten waar je rekening mee dient te houden. In vroegere tijden (toen we nog elke zomer naar de Saone trokken) moesten we het doen met een oude zwart wit dieptemeter, of gewoon een stuk lood en peilen maar. Tegenwoordig zijn we in het bezig van de duurste dieptemeters (HJ heeft zelfs live scope apparatuur) en de meest handige snufjes techniek. Voor de rivier is handzaam en snel soms wel nuttig, dus dan pakken we de Deeper Sonar erbij. De nieuwste versie met CHIRP+ is mega nauwkeurig, en in combinatie met de dieptekaarten een serieus wapen in de strijd.

HJ en Anes zijn meesters in het spelletje ‘het lezen van een rivier’. Vroeger ging dit altijd gepaard met een berg werk, tegenwoordig zijn er handige snufjes voor.

Om dit wat meer context te geven zal ik twee van onze stekken ontleden. Met bijgevoegde kaarten uit de Deeper Premium app (die momenteel trouwens één maand gratis te proberen is…). Voorop gesteld dat HJ en Anes zonder deze hulpmiddelen al heel veel kunnen, maar het gaat net iets rapper tegenwoordig. Soms helpt het ook om bepaalde dingen te duiden en, eenmaal succesvol gebleken, makkelijker op te zoeken in de rest van de rivierloop. Hoewel de rivier er bovenwater meestal hetzelfde uitziet, is er onderwater bijzonder veel variatie, en vaak is deze variatie de sleutel tot succes.

 

|> Verder Lezen? “Kabbelende kronieken” en nog veel meer interessante artikelen kun je lezen in Beet 2  NU te koop voor € 6,95 in de betere hengelsportspeciaalzaak en de boekhandel.

 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste hengelsportnieuws?

Met een abonnement van Beet ontvang je 9X per jaar je favoriete hengelsportmagazine. Zo blijf je thuis en onderweg op de hoogte van de laatste nieuwtjes, lees je blogs van bekende hengelsporters en artikelen van onze redactie.