ARNOUT TERLOUW, ERNESTO KAMMINGA, RICHARD GANS

DEEL 2 | 31 T/M 40

31 – Dagsessies

Veel meer aasperiodes dus dagsessies zijn prima te doen nu. Een nachtje vissen is natuurlijk heerlijk om te doen. Op veel wateren aast de vis voornamelijk s`nachts en dan moet je haast wel je kamp s`nachts opslaan om een vis te kunnen haken. Hoe anders is het tijdens de herfst, de vis heeft nu veel vaker een aasperiode dus zal de kans op het vangen van een vis toenemen. Dus ook hier geldt waarom moeilijk doen als het makkelijk kan. Gewoon lekker overdag de vis vangen is wat mij betreft veel ontspannender dan s` nachts.

32 – Avondjes scoren

Wat ook heel lonend kan zijn is korte sessies van een paar uur, bijvoorbeeld avondjes na werk of school. Onderhoud je een voerstek door die regelmatig van voer te voorzien op gezette tijden, dan kan een paar uur vissen op het juiste moment genoeg zijn. Probeer de vis- en voertijden op elkaar af te stemmen voor het meeste rendement. In een paar uurtjes kun je dan soms een aantal aanbeten ‘forceren’. Voordeel is dat je de stek voldoende rust geeft, rust die heel belangrijk is naarmate de winter vordert en de vissen minder actief worden.

33 – Boiliedeeg

Als je korte sessie vist is het zaak om snel een aanbeet te forceren. Dat kan door het aanleggen van een voerstek en die regelmatig, liefst op hetzelfde tijdstip van de dag dat je van plan bent om te gaan vissen, van voer te voorzien. Wat ook kan helpen is om je aas attractiever te maken door een sneloplossende laag ronde je boilie(s) te kneden, bijvoorbeeld boiliedeeg, pelletpasta of sterk klevend grondvoer voorzien van particles. Doe dat echter niet op wateren met een groot bestand aan witvis!

34 – Snowman

Een andere tip om snel een actieve najaarskarper te vangen is, door het haakaas extra te laten opvallen. Dit is ook de reden dat ik graag gebruik maak van een snowman presentatie; een zinkende boilie met daarboven een (opvallende) pop-up. Naast deze extra visuele attractie voorkom je ook nog eens door de langwerpige vorm van twee boilies, dat de haak te diep, lees in het zachte gedeelte van de bek kan prikken. Bovendien zorgt het drijfvermogen van de pop-up dat het gewicht van de haak gecompenseerd wordt.

35 – Opvallend groot

Najaarskarpers houden van een grote en opvallende hap en het aas is dan ook niet gauw te groot. Met een dubbele (of zelfs driedubbele) 16 of 20 mm boilie op de hair heeft zelfs een karper van 15 pond geen enkele moeite om die naar binnen te krijgen. Je kunt  je haakaas nog verder pimpen, nog meer oplaten vallen door die te voorzien van een opvallend gekleurde boiliestopper of een imitatie aasjes als een nepmaiskorrel.

36 – Soaken

Een andere uiterst succes volle manier om extra attractie van het haakaas te laten uitgaan is het gebruik van soaks. Gesoakt aas is daarom de tip om op wateren waar in het najaar veel gevoerd wordt toch nog de nodige vissen te vangen. Immers door het vele voer zijn de vissen veelal verzadigd en zullen ze vaak kieskeuriger worden. Maar de kers op de taart tja die willen ze vaak er nog wel even afsnoepen en laat dat nu onze gesoakte boilie zijn. Handig zijn de speciale potjes met uitlek zeef dit voorkomt vieze handen.

37 – Penvissen

Vissen met de pen is niet voorbehouden aan het voorjaar of de zomer. Het kan heel effectief (ne leuk) zijn in de herfst. De karpers zijn actief, gretig en komen vaak nog dicht onder de kant op zoek naar voedsel. Je kunt struinend op zoek gaan naar actieve vissen, maar ook met de pen op een voorgevoerde stek vissen, met op de hair een boilie, net als bij het statisch vissen. Overdag of ’s avonds met een breekstaafje op je dobberantenne. Blijft een magisch gezicht om het lichtpuntje eerst te zien ‘zweven’ (opsteker) om vervolgens is het niets te zien verdwijnen!

38 – Oppervlaktevissen

Op mistige, stille herfstochtenden als voorbode voor een mooie, zonnige najaarsdag zijn karpers vaak ook nog in de bovenste waterlagen te vinden. Vissend met de korst en/of kattenbrokken kan ook in de komende maanden, als de watertemperatuur nog relatief hoog is, nog heel lonend zijn. Na de drukke zomerperiode is het vaak een stuk rustiger aan het water en durven de vissen zich dicht onder de kant te begeven. Een uitgelezen kans om ze een heerlijke geurende broodkost of knapperig brokje aan te bieden!

39 – Geen tent

Vis je overdag of korte avondsessies van een paar uur, dan loont het niet om een grote bivvy op te zetten. Een goede paraplu, oval of snel op te zetten shelter volstaat om droog en warm te blijven. Naast dat je niet zoveel hebt mee te zeulen is het voordeel ook dat je veel meer uitzicht hebt over het water en daardoor alerter blijft op springend/rollende karpers. Wil je verkassen omdat je ergens anders karperactiviteit ziet, dan pak je het boeltje zo bij elkaar. Dat heeft ook zo zijn voordelen bij een avondje vissen en snel naar huis wilt om nog een paar uurtjes te pitten.

40 – Comfortabel onderkomen

Het najaarsweer kenmerkt zich vaak met behoorlijke temperatuurschommelingen en regenachtig weer. Zeker als je langere sessies vist heeft het gebruik van een zogenaamde winterskin in deze periode een grote meerwaarde. Je voorkomt met deze extra laag condensvorming in de tent. En een droge slaapzak slaapt nu een stuk lekkerder dan een natte! Daarom gebruik ik zeker in het najaar altijd een dubbeldoek, in sommige gevallen wordt de leefruimte ook nog eens groter en kun je de door de extra overwrap ontstane voortent, prima gebruiken om je stoel in te zetten tijdens regenachtig weer.

LEES MEER| KARPER HERFSTTIPS