ARNOUT TERLOUW, ERNESTO KAMMINGA, RICHARD GANS

DEEL 5 | 41 T/M 50

41 – Volle bak

Herfststormen kunnen verrassend zijn, dus let op als je met je rubberbootje het water opgaat en door de stevige wind niet meer terug kan komen met je elektromotor, omdat deze te weinig kracht of  stroom heeft. Ga ook zeker niet met je waadbroek het water op als het stormt . Uiteraard telt dit voor elke periode. Mocht je gebruik maken van een elektromotor zorg er dan voor dat de accu tot zijn strot aan toe vol zit met stroom. Denk niet van, ach’ dit redt ik wel want als de motor geen volle kracht meer heeft en de wind staat van je stek af , dan ben je klaar! Als je dan ook nog eens alleen bent, dan kan dat nog wel eens nare gevolgen hebben. Dus zorg ervoor dat je altijd een volle accu hebt en neem ten alle tijden je peddels mee.

42 – Droog blijven

Heeft het vissen in de herfst dan alleen maar voordelen ? Zijn er dan helemaal geen nadelen aan het vissen in de herfst? Jazeker wel ! die verdomde regen en windstoten. Wat nu absoluut geen overbodige luxe is dat is een goed regenpak. Een warmte pak kan ook maar soms zijn de dagen nog redelijk goed van temperatuur en dan zweet je de bilnaat nat. Je krijgt het spaans benauwd en weet dan soms niet hoe snel je het pak weer uit wilt trekken. Nee, soms is een goed regenpak van onschatbare waarde. Als je dan ook nog in het bezit van een goede waadbroek bent dan is het plaatje compleet.

Meerdere hengels op verschillende dieptes

43 – Veelzijdige poncho

Een andere prima top tip is het gebruik van een eenvoudige Poncho. Deze waterdichte supersized jas heeft mij al heel vaak droog gehouden tijdens een plotselinge opkomende regenbui. Niet alleen is een poncho eenvoudig om aan te trekken het neemt ook nog eens nagenoeg geen ruimte in de vistas in. Door het grote oppervlak van de poncho is deze ook nog eenvoudig te gebruiken als regenkleed over je visspullen heen voor als je nog je spullen aan het opzettend bent, al met al een onmisbaar kleinnood voor de karpervisser.

44- Goed schoeisel

Draag comfortabele met grof profiel en waterbestendige schoenen of laarzen, de ondergrond is altijd nat en glibberig .Goed schoeisel is echt een pre in de herfst, de vallende bladeren gecombineerd met nattigheid kunnen voor gevaarlijke situaties zorgen. De ondergrond is negen van de tien keer vochtig en modderig. Gympies zijn nu echt not done, de vlakke zool heeft geen houvast op bv nat gras of een drassige ondergrond. Niets is vervelender dan onderuit gaan met je hele hebben en houden. In het ergste geval kan je nog een nat pak halen zonder ook nog maar een hengel te hebben aangeraakt. Daar zit niemand op te wachten.

45 – Handige ‘zipp lock’ zakjes

Wat ook niet onbelangrijk is, is een goede bescherming voor je foto toestel of afstand bediening. Niets is vervelender als je dure toestel het begeeft onder het vocht van de vele regen die valt. Tip als je zelf foto’s moet maken in de regen: zet je camera zo laag mogelijk op het statief in je shelter. Gebruik dan een afstandbediening die je in een plasic ‘zipp lock’ zakje doet. Zo kan er geen regen bij komen en kan je vrij gemakkelijk de knopjes bedienen. Deze zakjes zijn in allerlei maten te verkrijgen. Be je niet in het bezit van een afstandsbediening dan zit je continu met natte handen. Gebruik dan een groot formaat zipp lock zakje en knip daar een rondje uit, iets kleiner dan de lens groot is en schuif die over de camera. Nu kan je de ontspanknop gewoon met natte vingers aanraken zonder dat er vocht op de camera komt.

46 – Lange nachten

De dagen worden korter in het najaar en het is al vroeg donker. Persoonlijk voel ik er dan ook niet veel voor om rond de klok van 8 uur al te gaan slapen…daarom is het leuk en bovendien leerzaam om wat lectuur mee te nemen, immers andere vissers kunnen middels hun artikelen soms net de tip geven om jou verder te helpen. Er zijn ook speciale bivvy lampen te verkrijgen erg handig als je avonds nog even wat wilt lezen. Niet vergeten om wat extra batterijen mee te nemen…

47 – Watermunt

Tot laat in het najaar is watermunt vrijwel overal te vinden aan de waterkant. Niet alleen kun je er een heerlijke naar muntthee van zetten, watermunt is ook nog eens een prima remedie tegen maag- en darmkrampen. Daarnaast bevat deze groene thee veel natuurlijke antioxidanten die op hun beurt weer zorgen voor een goede gezondheid. Wist je trouwens ook dat een fijngewreven blad watermunt verlichting biedt tegen insectenbeten? En mocht je last hebben van steekvliegen in de bivvy dan helpt de geur van een takje watermunt om deze lastpakken te verjagen.

48 – Ongedierte

Muizen maar ook ratten komen in het najaar vaak in de bivvy. Dit komt omdat het voedsel, maar ook de dekking in het veld minder wordt. Om nu te voorkomen dat jou dure visspullen aangevreten worden of dat de muizen hun ontlasting tussen jouw visspullen doen is het raadzaam om al het eten en visvoer op te bergen in afsluitbare emmers of een plastic ton met draaideksel. Voor al te opdringerige muizen is een muizenklem de enige remedie. Wist je trouwens dat pindakaas een prima middel is om als aas te gebruiken in de muizenval?

49 – Opkikker

Hoe vaak is het me niet gebeurd dat je tijdens een nachtelijke dril koud en nat bent geworden… Om toch weer een beetje mens te worden is een beker warme soep een geweldige opkikker! Vergeet daarom voor die lange sessies niet een paar smaken instantsoep in je vistas te stoppen. Het neemt geen ruimte in en zeg nu zelf wat is er nou lekkerder nagenieten van een mooie vangst dan met een beker warme soep in de handen?

50 – Hinderlijk wier

In het najaar sterft op veel wateren het wier af, zeker de op de grotere wateren waar grote stukken wier door de wind heen en weer gaan drijven  is het raadzaam om de hengeltoppen onder water te steken. Vaak hang ik er ook nog een extra toplood in het snoer om te voorkomen dat het wier toch nog mijn lijn oppakt. Eenmaal een groot wierveld in de lijn dan rest er niet veel meer om de hengel binnen te draaien, want onze aas aanbieding is door de druk van het wierveld op de hoofdlijn zeker verplaatst over de bodem.

Foto: Bernd Brink

51 – Voor het donker

Aastijden zijn vaak heel specifiek, soms kun je je klok erop gelijkzetten. Met name de laatste twee uur voor donker zijn vaak heel goed. Plan je een avondsessie op een voerstek, zorg dan dat je al ruim voor het donker aan de waterkant zit en je hengels in het water hebt liggen. Gooi eerst de hengels in (zonder te voeren), leg je onthaakmat en schepnet klaar, en zet dan pas je paraplu of shelter op. Het zal niet de eerste en laatste keer zijn dat er al binnen een halfuur een hengel afloopt! Vaak gaat het dan om een grotere vis, alsof die de voerstek domineert.

LEES MEER| KARPER HERFSTTIPS