JAN VAN SCHENDEL – Zaterdag 26 september verzamelden alle jonge Nederlandse topvissertjes en ook zeker vissters zich langs de oevers van het Noord Hollands Kanaal tussen Ilpendam en Purmerend voor de eerste wedstrijd van de Team Topcompetitie Jeugd U20 en Dames.

Er doen dit jaar veertrien teams mee van elk 4 vissers (+ een of enkele reserves) en wat meteen opviel was het grote aantal nieuwe gezichten bij dit kampioenschap. Heel veel soms nog piepjonge deelnemers en ook heel veel nieuwe dames visten hier mee.

Je ziet nu echt heel goed dat het harde werk van de verschillende regiocoaches in ons land zijn vruchten begint af te werpen. Er wordt de laatste jaren heel wat tijd gestoken in de ontwikkeling van onze Nationale talenten op regionaal niveau en dat gaat in de nabije toekomst nog heel wat goede vissers en ook vissters opleveren. Prachtig!

Schitterende vangsten

Hier was een week eerder door de Senioren gevist op zowat hetzelfde parkoers en toen vielen de vangsten wat tegen. Nou, dat was bij deze wedstrijd zeker anders! Het water was wat minder helder nu en dat bleek de vangsten zeker ten goede te komen.

Team Topcompetitie jeugd en dames Anja

Anja Groot won het D-vak.

Er was nu wat minder kleine vis te vangen zo leek het wel en met name de voorns van afgelopen week lieten het nu een beetje afweten. Dat werd echter ruimschoots goed gemaakt door de vele blieken en ook brasems die er nu werden gevangen. Het werd zo een prachtige wedstrijd en als er nu een ding duidelijk was dan is het wel dat er heel veel talentvolle vissers zijn in ons land, zowel bij de dames als bij de heren!

Teamcompetitie

De naam zegt het al, deze Team Topcompetities zijn opgezet met het Team aspect in gedachten. Zo werkt het namelijk ook op Internationaal niveau. Vissen mag dan in de ogen van veel mensen een Individuele sport zijn, in de Internationale wedstrijdvisserij is dat zeker niet meer zo en het is prima om te zien dat dit systeem ook Nationaal wordt toegepast. Deze wedstrijden zijn allereerst Teamwedstrijden. Wel worden er altijd ook Individuele uitslagen opgemaakt.

De uitslag zaterdag 26 september

Individueel werd de wedstrijd vandaag gewonnen door 3-voudig wereldkampioene Anja Groot die het D-vak wist te winnen met het hoogste vangstgewicht van de dag. Anja wist maar liefst 24.310 gram vis te vangen. De tweede plek was voor Fabienne Ter Horst die het A-vak won met 12.355 gram en de derde plak was voor Twan Swart die het C-vak won met 12.335 gram. Slechts 20 gram verschil, om maar even aan te geven hier hoe klein de verschillen soms kunnen zijn, zelfs bij dit soort vangstgewichten. De vierde plek was er voor Ingeborg Audenaerd, ook voormalig wereldkampioene, zij won het B-vak, waar net iets minder werd gevangen, met 6710 gram. Drie vrouwen dus in de top vier vandaag. Dat is best bijzonder!!

Team Topcompetitie jeugd en dames-01

Fabienne Ter Horst won het A-vak won met 12.355 gram.

Welk team won de wedstrijd?

Bij de Teams won Team Turbo, bestaande uit Floor Verhoeven, Mandy Swart, Twan Swart, Anja Groot (en Brynn Klootwijk, de reserve van het team vandaag), de dag met in totaal slechts 12 klassementspunten, de tweede plek en derde plek waren voor respectievelijk het team van Sportvisserij MidWest Nederland en het Evezet Jeugdteam. Beide teams eindigden op 19 klassementspunten en het verschil werd dus bepaald door de totale vangstgewichten van de beide teams.

Klik hier voor het wedstrijdverslag van dag twee!