Sinds een tijdje is karpervisser Bernd Brink helemaal in zijn nopjes met nylon panty’s. Dit klinkt een beetje dubieus, maar het is niet wat je denkt. Bernd gebruikt de nylonkousen om karperaas mee in te binden. Zo bescherm je het tegen ongewenste tafelgenoten. Daarnaast opent het ook mogelijkheden om boilies extra aantrekkelijk te vissen en kun je aas gebruiken dat normaal gesproken te klein of te zacht is voor een hairmontage.

Leeggevreten rigs…niet leuk!

 

Lege hair

In de ochtendschemer word ik gewekt door het geluid van vogelgezang. Ook al houd ik van het ochtendconcert, ik had liever dat een van mijn beetmelders de wekdienst had overgenomen. Maar ze blijven koppig zwijgen en op dit water is die vroege ochtend juiste het moment dat het moet gebeuren… Een uur en twee springende karpers op mijn stek later, heb ik nog steeds geen aanbeet gehad. Er klopt hier iets niet. Ik besluit om mijn hengels binnen te draaien en opnieuw in te werpen. Wanneer ik de montage uit het water lift zie ik waar ik al bang voor was: een lege hair, aas dat weggevreten is door kleine vis…

Wat nu?

Grote, harde boilies zijn in de meeste gevallen een prima middel tegen kleine vis. Maar zulk selectief aas heeft ook nadelen: het is veel minder aantrekkelijk en wordt niet zo snel geaccepteerd als klein, zachter aas. Nu kun je de acceptatie van grote, harde boilies verhogen door er een tijdje mee voor te voeren. Maar niet iedereen kan of wil zich een langdurige en dure voedingscampagne veroorloven. Bovendien wordt deze tactiek al vaak toegepast op zwaar beviste wateren. In de regel ga je zo geen onderscheid maken en zijn slechte vangsten eerder regel dan uitzondering.

Alternatief aas is vaak een betere keuze wanneer de hengeldruk hoog is. Er wordt wel eens vergeten dat ook op minder drukbeviste wateren ‘alternatieve’ particles, pellets, Frolic en deeg uitstekend aas is! Deze aassoorten zijn bijzonder geschikt voor de instantvisserij; ze zijn vaak aantrekkelijker dan boilies en worden sneller geaccepteerd.

 

Goed voorbereid met een paar net-aasjes…

 

Helaas blijven sommige van die aassoorten lang niet zo goed op de hair zitten als de gekookte deegballetjes. Regelmatig je aas controleren is gewoon nodig. Ga er niet vanuit dat na zes uur het aas nog aan de hair hangt. Vaak begint bij mij al na twee tot drie uur zonder aanbeet de onzekerheid en het peinzen; zit er nog wel aas op mijn hair, lig ik niet voor Jan Lul in? Vreselijk vind ik dat! Dus draai ik toch vaak na twee uur zonder beet de montages in… Maar regelmatig de montage binnen halen en weer inleggen is ook niet bepaald bevorderlijk voor het vangen van vis. En als je dit in de nacht moet doen, dan is dat voor de meesten teveel moeite. Al met al genoeg redenen voor veel karpervissers om al snel terug te grijpen naar harde, grote boilies. Zo kun je in de meeste gevallen niet klagen over een gebrek aan rust…

Een doeltreffende bescherming tegen ongewenste tafelgenoten is het ‘netten’ van het haakaas. Eenvoudige nylon netjes beschermen tegen witvis en sterkere netjes kunnen zelfs een tijdlang aanvallen van krabben en kreeften weerstaan. In het begin gebruikte ik alleen netjes om mijn haakaas te beschermen. Maar nu gebruik ik het ook om mijn aas aantrekkelijker te maken en om aas te vissen dat zonder net moeilijk aan te bieden zou zijn.

 

Wie gebruikt Frolic?

Frolic hondenvoer is een uitstekend karperaas, dat is geen geheim. Doordat het langzaam uiteenvalt overtreft het elke boilie in termen van aantrekkelijkheid. Helaas is het allesbehalve selectief. De Frolic-ring hoeft niet eens in de bek van de witvis te passen. Zodra het in het water ligt, begint de buitenste schil zacht te worden. Deze zachte massa kan zelfs door kleine voorntjes eraf gesnoept worden. Dit geldt voor veel pellets. Strikt genomen is Frolic ook een pellet. In mijn beginjaren was Frolic mijn nummer 1 karperaas! Het is goedkoop, makkelijk te krijgen en het vangt goed! Om de aanvallen van de witvis te weerstaan stopte ik het hondenvoer in nylon panty’s. Als de witvispopulatie niet groot is, gebruik ik Frolic vandaag de dag nog steeds graag…

 

Particles aan de hair

Hetzelfde geldt voor kleine particles. Tarwe en hennep worden ook regelmatig als voer gebuikt, maar als haakaas bijna nooit. Een kleine portie in een kousje of zogenaamde ‘bait-mesh’ biedt de mogelijkheid om deze mini-aasjes als haakaas aan te bieden. Een ‘balletje’ van 10 tot 20 mm kan net als een boilie worden gevist.

Houd bij de aaspresentatie wel het drijfvermogen in de gaten. Tarwe en hennep zijn klein en licht aas. Karpers passen hun eetgedrag daarop aan. Een veel groter en dus zwaarder aas zal zich heel anders gedragen. Daarom raad ik aan wat kurk in het netje te doen, zodat de aasbundel net op het gewicht van de haak zinkt.

Dit is nog maar een begin van de opsomming die Bernd Brink geeft in zijn boeiende artikel in de huidige Karperwereld 137. Wil je er zeker van zijn dat je deze en andere interessante artikelen van ervaren auteurs en karpervissers als eerste kunt lezen, zorg dan dat je geabonneerd bent op de Karperwereld. Klik hieronder voor meer informatie.