ROBERT DE WILT – Welk materiaal heb je nodig voor de oppervlaktevisserij? Robert de Wilt beschrijft wat hij op een dag struinen aan materiaal meeneemt.
HENGEL
De juiste struinhengel bestaat niet. Het gaat vooral om persoonlijke keuzes. Zo vist de een liever wat lichter en de ander juist graag wat zwaarder, of langer. Bij het kiezen van een geschikte hengel voor het oppervlaktevissen heb ik echter wel één belangrijke tip: kies als het even kan voor een hengel met een ‘zachte topactie’, of het nu een lichte of zwaardere hengel is. Zo kun je beter een wat zwaardere hengel maar met een zachte top pakken, dan een lichte penhengel die een dun maar ‘hard’ topje heeft.
Laatstgenoemde hengel volstaat prima voor het penvissen, maar bij het oppervlaktevissen  ‘sla’ je met zo’n harder, stijver hengeltopje vaak al snel het aas uit de baitband. Een zachte, dempende stok (vaak kom je dan toch uit op handgebouwde hengels) heeft veel meer een ‘katapulterend’ effect bij het werpen. En omdat oppervlaktevissen vaak vraagt om het snel aanwerpen van een vis, is het dan wel zo fijn als in het heetst van de strijd geen vistijd verloren gaat aan het steeds opnieuw moeten beazen van de baitband.
Zelf gebruik ik een handgebouwde Century Armalite van 3.60 m en 2.25 lb. Dat lijkt misschien wat aan de zware kant, maar is ideaal geschikt om met een vertraging in de top de brok goed en ver weg te zetten zonder dat deze uit mijn baitband vliegt. Het is natuurlijk ook afhankelijk van je portemonnee, maar als die het toelaat zou ik echt gaan voor een type Armalite blank, of een zachte, dempende stok van hengelbouwers als Bart Bakker (BB Specimen Rods), Cor Spinhoven (CJW) of Rod Visions. Bedenk je verder dat er op Marktplaats best regelmatig goed betaalbare tweedehands exemplaren te koop worden aangeboden. Ben je al een stuk goedkoper uit…
MOLEN
Op de Daiwa Whisker SS1600 en SS2600 na, zijn er niet echt molens ontwikkeld speciaal voor het struinend karpervissen. Je komt dus al gauw uit op het stevigere segment spinmolens. Het hoeft allemaal niet zo groot, maar zorg wel dat de molen qua gewicht in balans is met je hengel en ga ook niet te klein: kleinere molen betekent kleinere spoel en dat is qua lijnafgifte met dikkere nylon lijnen niet ideaal. Je vist immers met ultralicht aas (je brok + haak is meestal het werpgewicht) en wilt soms ook snel en secuur een vis kunnen aanwerpen op pak hem beet 10, 15 meter afstand.
Bij Shimano zit je goed met de molens in het 4000- en 5000-formaat – die hebben ook een wat stevigere as, wel zo prettig bij dikkere lijn, dichtere slip en sterke karpers. Zelf heb ik de Shimano Biomaster C5000 FB – dat is een mooie tussenvariant, met een 4000-formaat body en een 5000-formaat molenspoel (incl. reservespoel). Ook de goedkopere Shimano-modellen voldoen prima. Lijnafgifte is een belangrijke factor, maar verder wordt de molen ook weer niet heel zwaar gebruikt bij deze visserij. Het is immers geen kunstaasvisserij waarbij er op een doorsnee visdag honderden tot duizenden worpen worden gemaakt.
Van Daiwa heb ik zelf de Whisker SS2600 (leuk retro model, maar wel met kleine terugslag op de slinger) en de Daiwa Caldia A 4000. Alle genoemde molens zitten zo tussen de 290 en 350 gram, prima in balans met mijn qua gewicht relatief zware Armalite hengel.
HOOFDLIJN
Op social media wordt er tussen struiners onderling vaak pittig gediscussieerd over wat nu de meest geschikte hoofdlijn is voor het penvissen en drijvend vissen. Laat ik voorop stellen dat de beste hoofdlijn, de lijn is waarmee jij zelf vertrouwen in hebt. Verder is het ook afhankelijk van je molen, hengel, formaat startoog, aantal geleide-ogen enzovoort. Er zijn tegenwoordig speciale ‘drijvende’ hoofdlijnen op de markt zoals de Fox Surface (30/00, 15 lb) en de Korda Kruiser Control.
Vaak voldoen deze goed, al heb ik wel het idee dat deze lijnen iets inboeten aan trekkracht en schuurbestendigheid. Wat dat betreft ben ik zelf vooral liefhebber van de ‘Ziggy’ nylon lijn van Rig Solutions. Deze lijn drijft goed, maar is ook vrij ‘scherp’ en daardoor best schuurbestendig. Ik heb al diverse vissen door de rietkraag gekregen met deze lijn en ondervond daarbij geen duidelijke schade op de lijn. En dat geeft mij vertrouwen.
Verder zijn ook de Gamakatsu G-Line Flex (ik gebruik zelf de 28/00 en 30/00) en de ‘good old’ Berkley Trilene en Sensation (White) prima hoofdlijnen. Desgewenst kun je wat zuur- en geurvrije vaseline op je laatste meter lijn wrijven, of ouderwets lijnvet kopen. Dit zou ik alleen doen als je zodanig drijvend vist, dat je aas voor langere tijd te water ligt. Bij het echte aanleggenáanwerpen/stalken van een vis, krijgt de lijn überhaupt vaak niet de kans en tijd om te zinken.
HAKEN
Ook dit is weer persoonlijk. Bij het vissen met een ‘vrije haak’ (je hondenbrok in een baitband) zweer ik vooralsnog bij de Korda Mixa haak in maat 10. Al heb ik inmiddels ook aardige ervaringen met de Nash Fang Gaper in maat 8. Vis je de haak liever (deels) in de brok of korst verstopt, pak dan een maatje 6, of zelfs nog iets groter… Belangrijk bij de haakkeuze is vooral: recht haakoog, korte haaksteel, brede haakbocht.
Bottomline is: gewoon gaan, proberen, klieren, uitzoeken…
Weerhaakloos kan prima (er zit verder geen contragewicht op je lijn waarmee de vis de haak kopschuddend kan lossen, zodra je lijn onverhoopt slap komt te liggen), maar zelf houd ik het wel bij de micro barbs. Pak het liefst een ‘doffe’, gecoate of camou haak. Anders dan bij het bodemvissen met de pen, zijn te glimmende bling bling haken nu niet echt ideaal. Zeker niet op helder water, bij zonnig weer en op water waar de vissen het klappen van de zweep reeds kennen… Handige baitbands die tevens betaalbaar zijn en geschikt voor de hondenbrok, zijn de Gardner Latex Baitbands in het maatje 4.8 mm. Zitten er 100 van in een kokertje, kost drie piek ofzo.
AAS
Een van de belangrijkste elementen bij het drijvend vissen is het aas. Dat moet allereerst drijven (duhhh), als het even kan lang drijven, betaalbaar zijn en handig te vissen zijn. De volgende brokken zijn allemaal geschikt als voer- en ‘haakbrok’: Bonzo Menubrokken, Pedigree Vital Senior 8+ en Lucky Dog (alleen bij de Aldi). Maar schroom vooral zelf ook niet om andere varianten van bijvoorbeeld de talloze huismerken eens te proberen.
Verder wel handig om een potje van in de tas te hebben, zijn de Nash Hookable Floaters – goed drijvende haakaasjes waar je de haak mooi in kunt verstoppen. En uiteraard geldt dat de broodkorst nog altijd een topper is. Nadeel is dat de watervogels er vaak sneller lucht van krijgen. Voordeel dat een voorgedoopte korst twee keer verder werpt dan een hondenbrok. Even uitknijpen en je hebt bovendien een mooi, zwevend aasje voor die lastige exemplaren.
Nu nog een handige, opvouwbare onthaakmat (ik gebruik de Fox Combo Mat, en dan tevens als vistas en ‘stoel’), landingsnet en uiteraard een polaroid zonnebril en gaan met die banaan. Uhh… Hondenbrokken…  Bottomline is: gewoon gaan, proberen, klieren, uitzoeken… Dan komt het gegarandeerd helemaal goed en kan ook jij ‘brokken’ gaan maken.