WILLEM KWINTEN – Het voorjaar is misschien wel de mooiste tijd van het jaar om op karper te vissen. De natuur wordt wakker, het weer is aangenamer dan in de maanden ervoor en ook onze vriend, de karper, ontwaakt uit zijn passieve ‘winterslaap’. Echt winterslapen doen karpers niet, maar als koudbloedig dier gaan ze wel passief zij aan zij liggen, wachtend op de opwarming van het water. Eindelijk is het dan zover. In de weerapp zien we ze van ver aankomen: de eerste warme dagen van het jaar!

Veel vissers halen de hengels uit het vet, en dat is natuurlijk fantastisch. Wie gaat er nu niet graag in het zonnetje zitten genieten met kans op een prachtige karper in de nog extra mooie winterkleuren. Echter is het water in deze periode nog koud, dus zo vanzelfsprekend is het vangen van karper nog niet in het voorjaar. Karpers reageren direct bij een stijgende watertemperatuur, maar hun spijsvertering ligt nog zo goed als plat. Het is daarom van belang dat je met de juiste tactieken van huis gaat. Ik neem jullie mee hoe ik mijn visserij aanpak in de maanden maart, april en mei.

Wie gaat er nu niet graag in het zonnetje zitten genieten, met de kans op een prachtige karper die nog in winterkleuren gehuld is?

Het weer

De grootste factor die het gedrag van de karpers in het voorjaar bepaalt, is het weer. Temperatuur, zonkracht, windrichting, luchtdruk, om er een paar te noemen. Uit mijn ervaring, en die van veel andere fanatieke karpervissers, zijn de dagen dat de luchtdruk een gemiddelde waarde heeft van zo’n 1015 (het liefst dalend), de dagen dat de karper het meeste aast. Combineer dat met een zuidwestenwind en overwegend zonnig weer, dan heb je te maken met de perfecte voorjaarsvisdag. Vooral zonkracht is in het voorjaar erg belangrijk. Die zorgt ervoor dat het water snel opwarmt en dat hebben de karpers graag. Als je rekening houdt met het weer, kun je zeker de betere momenten eruit plukken en daarmee je succes vergroten. Zelf hou ik het weer altijd in de gaten met de Unifish weerapp. Gratis te gebruiken, voor en door karpervissers.

De Unifish app, ideaal voor de karpervisser, want hij is gemaakt door andere karpervissers.

Natuurlijk is het niet zo dat je alleen op de perfecte dagen karper kunt vangen. Het is meer zo dat je jouw tactiek kunt aanpassen op de weersomstandigheden. Verwacht niet dat de karpers op een matige visdag kilo’s van jouw aas instant gaan opeten. Op de mindere dagen kun je nog steeds prima vangen, maar dan met een single hookbait. Staat er nu een stevige zuidwestenwind met warme temperaturen, dalende luchtdruk rond de 1015 en overwegend zonnig? Dan kun je wel meer activiteit verwachten! Speel hierop in door je tactiek aan te passen.

Warmere temperaturen, dalende luchtdruk rond 1015 en overwegend zonnig? Dan kun je meer activiteit verwachten.

Ondiepe zones en kuilen

De grootste verandering in het gedrag van de karpers tussen de winter en het voorjaar is dat de karpers de ondiepe zones van het water gaan opzoeken. Daar warmt het water sneller op en aangezien karpers koudbloedige dieren zijn, is ieder graadje verschil mooi meegenomen. Het verschilt per water hoe snel de karpers het ondiepe op zwemmen. Hoe ondieper het water, hoe sneller. Diepe zandafgravingen komen een stuk later op gang omdat het langer duurt voordat het water opwarmt. Maar ook daar gaan de karpers ondieptes opzoeken naarmate het voorjaar op gang komt. Heeft het water geen ondiepe zones? Dan gaan ze zich in het oppervlaktewater begeven en is je enige mogelijkheid om ze te vangen met zigs of vissen aan het oppervlakte. Mijn advies is om je seizoen te starten op de ondiepe wateren, en je seizoen te eindigen op de diepe wateren.

 

 

|> Verder Lezen? “De beste tips voor karper in het voorjaar” en nog veel meer interessante artikelen kun je lezen in Beet 2  NU te koop voor € 6,95 in de betere hengelsportspeciaalzaak en de boekhandel.

 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste hengelsportnieuws?

Met een abonnement van Beet ontvang je 9X per jaar je favoriete hengelsportmagazine. Zo blijf je thuis en onderweg op de hoogte van de laatste nieuwtjes, lees je blogs van bekende hengelsporters en artikelen van onze redactie.