JORIS NIEUWENHOFF – Vanochtend werden we getrakteerd op fantastisch weer: windkracht 2, droog en een sluimerend zonnetje. Buiten zou er wat meer wind staan en die zou zelfs toenemen in de middag, maar niets om onrustig van te worden. Alle drie boten zijn om 07.00 uur vertrokken om maximaal te profiteren van deze dag … en dat is gelukt!

Alle drie boten begonnen aan de overtocht en iedereen had wel dat knagende gevoel van binnen; zouden ze er zitten, zouden we ze kunnen vinden, zouden er netten staan en zouden er veel beroepsvissers zijn. Verbazingwekkend is dan hoe de ochtend zich ontplooit: we varen de stilte van de Atlantische Oceaan tegemoet en dan is alles helemaal stil en zie je niemand, totdat vlakbij Soroya ineens de eerste beroepsvissers opdoemen en je uiteindelijk tussen 100 andere boten ligt.

En ja, netten liggen er ook, maar een stuk minder dan vorig jaar, waarschijnlijk omdat we wat later in het seizoen hier zijn. En als je dan op je stek ligt, vult het scherm van de dieptemeter al met de eerste skreischool. Yes, dit moet goed gaan komen. Zoef, shads naar 70 meter, en boem, boem, boem 3 hengels krom en blije koppies aan dek. Gelukt!

De hele dag door hebben we skrei gevangen. Niet de hele grote knoepers, maar vissen van 80 à 90 cm, met af en toe een uitschieter. Misschien komen de big mama’s de komende dagen wel. Gedurende de ochtend hebben we de buit binnen voor de vriezer en konden we vissen gaan terugzetten, dat voelt ook wel goed.

Ik was vandaag weer mee met Arie, Gerard, Rob en Frank. Voor Rob een mooie ervaring want de eerste keer op zee en meteen bakken vol met dikke kabeljauwen; dan ben je verpest voor het leven. Helaas hebben we geen vissen van 1 meter+ / 10 kilo+ gevangen en daarom zijn we ’s middags teruggevaren om bij drop-off noord van Silda naar skrei te zoeken.

Daar vonden we ze ook niet. Vervolgens hebben we rondom de kop van Silda nog geprobeerd een heilbot te strikken, maar dat lukte helaas ook niet. Na terugkomst hebben we wel 2 uur staan fileren met z’n vieren en daarmee zijn de quota in 1 dag gevuld.

De Belgen zijn na de oversteek ook lekker aan het vissen geweest en hebben de quota inmiddels ook al binnen. Zij besloten om in de middag naar Loppa af te zakken en hebben westelijk van Loppa behoorlijk wat skrei weten te vangen op plekken zonder beroepsvissers en netten. Maar ook bij hen hetzelfde verhaal, (nog) geen vissen van boven de 1 meter / 10 kilo.

Henk, Joost, Sjoerd en Bart zijn de hele dag bij Soroya gebleven en hebben zich opperbest vermaakt. Ook zij hebben vlijtig huisgehouden en de kisten gevuld, maar na verloop van tijd zijn ook zij alle vissen terug gaan zetten, omdat de limiet behaald was.

Voorlopig voert deze boot wel de top 3 aan van de wedstrijd met Sjoerd op de 1e plek met een kabeljauw van 110 cm, Joost met een vis van 108 en Bart met een vis van 100 cm.

Al met al sluiten we een schitterende dag af, met papegaaiduikers, zeearenden, bruinvissen en dolfijnen rond de boot. Hoe mooi wil je het hebben? Het licht in het fileerhok ging laat uit; pas om 21.30u en ik verwacht dat het licht van ons vissertjes niet veel later uit zal gaan.