Het Savage Gear Skreifestival 2024 is officieel van start, deelnemers zijn met Visreis.nl afgereisd naar Noord – Noorwegen.  Er wordt gevist onder winterse omstandigheden op jacht naar een nieuw PR en natuurlijk de hoofdprijs.  Een mooie uitdagende vistrip waarvan wij op Beet.nl dagelijks een nieuwe update plaatsen.

LARS NIEUWENHOFF – Het is geweldig dat alles goed is gegaan met de koffers en hengelkokers, zodat het Savage Gear Skreifestival goed kan beginnen. Na onze avondvlucht van Amsterdam naar Oslo, waren alle koffers en kokers er verrassend genoeg. In Oslo ontmoetten we Rob en Frans, die zich bij de groep voegden vanuit Düsseldorf. Met 13 man gingen we op weg naar Loppa.

Met de koffers is alles goed gegaan.

Na een luxe overnachting in het Radisson SAS hotel vertrokken we op woensdagochtend om 09.30 uur naar het vliegveld van Oslo voor de 2e en 3e etappe: 2,5 uur vliegen van Oslo naar Alta en ruim 3 uur met de snelle veerpont van Alta naar Bergsfjord. In Bergsfjord werden we opgevangen door Cor en Patricia van @LoppaSeafishing.

Het was geweldig om zulke vriendelijke gastheren weer te ontmoeten na een jaar. En alles was perfect geregeld zoals altijd, inclusief het vervoer van alle bagage naar de drie huizen. Na een paar biertjes en whisky’s gingen we rond 01.00 uur naar bed.

Op donderdagochtend konden we zelf de opstart en briefing doen, omdat we inmiddels zo’n ervaren groep zijn dat Cor er volledig vertrouwen in heeft! Helaas zag het weer er niet al te best uit: een stevige noordwestenwind, kracht 5, met af en toe buien. Maar iedereen was vastbesloten om te blijven vissen, ondanks het slechte weer. We besloten voornamelijk naar de hoek van het Frakfjord te gaan, omdat je daar nog enigszins beschut kon vissen. Om 09.00 uur startten we de motoren en gingen de drie boten naar het westen.

Niet alleen skrei….

De vangsten waren niet geweldig, maar de sfeer was wel erg goed en elke boot wist toch wat vis te vangen. Team België (Frank, Serge, Greg en reserve-Belg Jeantino) hebben het hele Frakfjord verkend en wisten vooral rond het wrak een aantal mooie schelvissen te vangen. Helaas konden 2 teamleden de dag niet afmaken.

Bij Henk, Sjoerd, Joost en Bart ging het ook zo zo. Ze vonden een dieptemeter vol met vis in het wrakfjord, maar helaas waren het kleine spartelaars van 30 cm en geen grote skreien. Later in de middag, toen de wind afnam, probeerden ze nog een heilbot te vangen bij de kop van het eiland Silda, maar de deining was te heftig. Bart had geluk en ving nog een mooie kabeljauw die net iets langer dan een meter was. Hij staat momenteel bovenaan in het klassement.

Ik ging met Arie, Rob, Frank en Gerard mee. We hadden een gezellige dag op de boot. Rob, die voor het eerst in Noorwegen op zee viste, wist vrijwel direct de eerste vis op de boot te landen, een grote zeewolf. Later die dag vingen we nog 2 mooie zeewolven, een aantal kleine kabeljauwen en op het wrak vingen we ongeveer 15 mooie schelvissen. Helaas wilde geen enkele heilbot de haring hebben die de hele dag onder een dobber achter de boot werd gesleept. Vorig jaar was dat anders. Maar ja, vissen blijft onvoorspelbaar.

s Avonds hebben we de bemanning van een groot zeilschip, op weg naar Spitsbergen, blij gemaakt met wat filets, maar we hebben vooral zelf genoten van heerlijke kibbeling gemaakt van de kabeljauw van Bart. Zo’n grote kabeljauw heeft lekker veel vlees! Morgen (red:vandaag) zal de wind gaan liggen en kunnen we oversteken naar Soroya om op jacht te gaan naar de skrei!