JAN VAN SCHENDEL – Eigenlijk was mijn reis naar Aquavita een hernieuwde kennismaking met dit prachtige vijvercomplex nabij het Betuwse Driel. Ik heb hier al aardig wat wedstrijdjes gevist, maar wel allemaal alweer een tijdje geleden. Hoe staat het er tegenwoordig voor? Ik nam een kijkje en ging vissen op Aquavita.

Ik kende deze vijvers al. Juist daardoor zie je natuurlijk hoe snel alles groeit en zich ontwikkelt, want Aquavita is pas bezig aan zijn vierde seizoen in deze vorm. Wat is het hier prachtig! Alles is wat meer begroeid en daardoor liggen de vijvers meteen ook meer beschut. Prima, want in ons land is er natuurlijk vaak veel wind.

Hoe is Aquavita ontstaan?

Eigenaar Dicky van Zanten vertelde me dat twee van de drie vijvers die tezamen het Aquavita complex vormen oorspronkelijk forellenvijvers zijn geweest. Nu is Dicky zelf vijverspecialist en hij was dus zelf de aangewezen persoon om hier prachtige vijvers aan te leggen. Daarin is hij ook echt helemaal geslaagd moet ik zeggen.

Vissen op Aquavita

De kantine, gelegen in een oase van groen, rust en visplezier!

Toen ik hier jaren terug wedstrijden viste, was alles nog maar net aangelegd. Ik heb daarna de vijvers een behoorlijk lange tijd niet gezien en juist daarom viel me de schoonheid van dit complex meteen weer op toen ik aankwam. Alles is nu wat meer gegroeid en bovendien zijn alle visstekken nu meer comfortabel met prachtige plateau’s op iedere plek.

Wat kun je vangen op Aquavita?

Op het complex liggen drie vijvers: Match Lake, Spring Lake en Lagoon. Alle drie hebben ze een vergelijkbaar visbestand trouwens. Je kan overal allerlei vissoorten vangen, want op iedere vijver zwemmen schub- en spiegelkarpers, F1’s, zeelten, brasems en windes. Ook zwemmen er enkele steuren, graskarpers en zelfs enkele koikarpers. De maximale diepte waar dan ook is ruim 1.70 meter.

Vissen op Aquavita

Naast de grotere vissen, zwemt er ook al klein nageslacht. Dat belooft veel goed voor de toekomst!

Vissen op Aquavita ‘Lagoon’

Op Lagoon zijn 8 visstekken, deze vijver heeft een eilandje dat van iedere stek bereikbaar is. Echt een juweeltje. Zelf heb ik hier nooit gevist, maar soms werd dit water ook tijdens wedstrijden gebruikt en ook zie ik hier telkens enkele vissers bezig die gewoon goed vangen. Lagoon is de enige vijver op dit complex die nieuw is gegraven.

Vissen op Aquavita

Lagoon, de meest recent aangelegde visvijver.

Vissen op Aquavita ‘Match Lake’

Match Lake is de grootste van de drie vijvers met 20 visstekken. Hier worden de meeste wedstrijden gevist en hier viste ik ook vandaag. Dit water heeft voor mij altijd al iets speciaals gehad moet ik zeggen.

Vissen op Aquavita

Het wedstrijdwater, ofwel Match Lake, biedt veel mogelijkheden wat betreft stekken en technieken!

Veel van de stekken zijn onderling steeds iets anders. Je hebt plekken waar je tegen het eiland kan vissen dat met een beetje fantasie in een hoek van de vijver ligt. Ook heb je enkele plekken die wel iets weg hebben van een stek op een Snake Lake (je vist dan achter het eiland) en tenslotte heb je ook stekken in open water. Op iedere plek kun je in de kant (margin) vissen bovendien.

Vissen op Aquavita

Prima plekken om je visopstelling neer te zetten!

Vissen op Aquavita ‘Spring Lake’

Er is hier een bron, vandaar de naam van deze vijver. Hier zijn 14 visstekken die soms worden gebruikt tijdens de grotere wedstrijden maar die meestal vrij zijn voor dagvissers. Hoewel je hier enkele mini-eilandjes hebt vis je hier toch wat meer in open water.

Vissen op Aquavita

Op Spring Lake heb je dan weer het gevoel meer op open water te vissen.

Ook hier heb ik al prachtige vangsten gezien en juist hier heb ik ook al verschillende keren flinke steuren gehaakt zien worden. Deze vijver ligt overigens het dichtst bij de kantine annex viswinkel waar wat te drinken is te bestellen en waar ook het benodigde aas en eventuele materialen kunnen worden gekocht.

Hoe is de bereikbaarheid van Aquavita?

Als je aankomt bij Aquavita dan zie je een grote vijverwinkel en daarbij ook parkeerplaatsen. Deze zijn echter gereserveerd voor de bezoekers van de vijverwinkel. Als je ietsje verder rijdt, zo’n beetje om de vijvers heen eigenlijk, dan krijg je na ruim 200 meter een afslagje naar links en daar is de parkeerplaats voor de bezoekende vissers. Pal naast die parkeerplaats liggen de vijvers waartussen overal paden liggen. Iedere visstek op om het even welke van de vijvers is dan ook gemakkelijk en prima bereikbaar.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Aantal visplaatsen: 38

Waterdiepte: De vijvers zijn vlak, gemiddeld 1,5 meter diep en hebben en kleibodem.

Visbestand: spiegelkarper, schubkarper, F1, brasem, zeelt, winde en voorn

Succesvolle technieken: Afhankelijk van seizoen. Bij warmer water/zon kan er goed hoog gevist worden met de jigger, ‘slappe’, maar ook met paste en met de voerkorrel in een bandje gaat prima.

Voer & aas: haakaas is vrije keuze visser, gevoerd wordt er met onze eigen voerpellet van Carp Pro Feed (beschikbaar in 2, 4.5, en 6 mm).

Tarieven: € 14 per dag.

Aanvullende info: De visserij op AquaVita heeft veel weg van de Engelse visserij. Natuurlijk oevers en veel eilanden; natuurlijke vijvers met veel beplanting aan de oevers. Veel vis wordt in de margin gevangen. In alle vijvers liggen eilanden waar tegen gevist kan worden. Er zijn drie vijvers. Vijver 1 – Springpond; vijver 2 –  Matchpond; vijver 3 – Lagoon. Matchpond en Lagoon zijn met name geschikt voor vaste stok visserij. Op Springpond kan ook met de feeder worden gevist. De keuze van het gebruik van de eigen voerpellet ligt in de zorg voor het visbestand. De voerpellet heeft een zeer hoogwaardige samenstelling gericht op de gezondheid van het visbestand.

Adres & contact:

Langstraat 14, 6665 NG Driel

06 51540077

www.aquavitavisvijvers.nl

Welke techniek op Aquavita?

Tja, daarover valt heel veel te vertellen, want er zijn zoveel verschillende vismanieren die hier tot succes kunnen leiden. Tijdens eerdere bezoeken heb ik hier al goed gevangen met zachte haakpellets en zelfs ook met maden.

Vissen op Aquavita

Vandaag tijdens deze visdag besloot ik om me te concentreren op het vissen met deeg in ‘open’ water en ook om aan beide kanten een voerplekje te maken waar ik viste en voerde met mais. Op de deeg-plek voerde ik wat losse pellets bij in het begin om de stek op gang te krijgen.

Met de jigger vissen op Aquavita

Terwijl ik aan het optuigen was kon ik al wel zien dat dit een mooie dag ging worden. Er zaten verschillende vissers aan de vijver en die vingen regelmatig vis. Bovendien, zelfs al zo vroeg op de dag, zag je regelmatig karpers ‘cruisen’ net onder het wateroppervlak.

Hoog in het water vissen of jiggeren was dan ook absoluut een mogelijkheid geweest, maar ik besloot om me te houden aan het oorspronkelijke plan. Met name dat deeg-vissen heb ik absoluut nog niet optimaal onder de knie en dit zijn natuurlijk mooie dagen om dat proberen te verbeteren.

Sessieverslag: flitsende start

Bij het begin van mijn sessie voerde ik aan beide kanten dus een cup met mais en op de deegplek begon ik simpel door het deeg uit mijn cupje te laten vallen en tegelijkertijd ook wat 4 mm pellets.

Binnen een minuut hing de eerste karper aan de haak en binnen een half uur had ik al aardig wat vissen gevangen zo. De meeste karpers waren net boven de kilo met een enkele uitzondering wat groter. Ook ving ik tussendoor aardig wat kleinere vissen. F1’s en ook kleinere karpertjes wat absoluut eigen kweek moet zijn. Prachtige kerngezonde visjes trouwens.

Gevarieerde vangsten

Wat me opviel, de kleinere schubkarpertjes waren bijna allemaal een maatje groter dan de spiegeltjes dus die moeten op een ander moment hebben gepaaid. Ik ving trouwens geen enkele brasem vandaag maar wel tussen de karpers door heel wat blieken van een maat die ik hier nooit eerder zag. Er zaten hier al heel veel kleine bliekjes en die groeien dus blijkbaar snel door. Over enkele jaren zijn dat echt interessante vissen om op te vissen tijdens de wedstrijden. Dat kan niet anders.

Wisselen van stekken

In de bijna twee uur dat ik met deeg viste heb ik op twee plaatsen gevist. Ik begon iets naar links op zo’n 8 meter en het viel op dat naarmate de tijd vorderde de gevangen vissen gemiddeld steeds kleiner werden. Ik besloot dus om simpelweg op een nieuwe plek, op 5 meter en iets naar rechts, te beginnen. Daar ook weer binnen een minuut de eerste vis en dat is gewoon het beste bewijs dat er ergens heel veel vis zit.

Sessieverslag: kantstek 1

Normaal worden hier tijdens het vrije vissen geen leefnetten toegestaan, voor mij en het artikel werd vandaag een uitzondering gemaakt. Interessant want daardoor kon ik de vissen die ik met deeg ving apart houden van de met mais gevangen vissen.

Na zo twee uur vissen besloot ik om me op de kanten te gaan concentreren en dus op het vissen met mais. Eerst naar rechts geprobeerd en daar binnen een hele korte tijd enkele mooie karpers gevangen waarna het even minder werd. Typisch bij het vissen pal tegen de kant vaak. Ik voerde bij en liet de plek even met rust.

Sessieverslag: kantstek 2

De mooiste ‘margin’ had ik naar links. Toen ik daar ging vissen ving ik een tijdje lang de ene na de andere karper. Ook ving ik hier nog een mooie zeelt tussen de karpers. Ook hier werd het na een tijdje minder en zo wisselde ik nog even naar de andere kant waar ook weer enkele karpers lagen te wachten. Daarna weer terug naar links en ze waren er meteen weer. Het laten rusten van zo’n plek levert bijna altijd weer meteen vis op.

Winnende aanpak – deeg of mais?

Al met al heb ik zo’n vier en een half uur gevist. In het net met ‘deegvissen’ zat geschat zo’n 16 tot 17 kilo en in het andere net zat zeker zo’n 35 kilo. Deeg is normaal een garantie voor de grotere vissen, vandaag was het gek genoeg helemaal andersom.

Vissen op Aquavita

Tijdens dit bezoek was de maisaanpak verreweg het meest succesvol, maar dat hoeft natuurlijk nog niet te zeggen dat dit de volgende keer weer zo is!

De grootste vissen ving ik met mais. Dat zal ook wel met het feit te maken hebben dat de vissen graag pal tegen de oever wilden zijn omdat de wind naar “mijn” hoek van de vijver waaide.

Geslaagde dag vissen op Aquavita!

Hoe dan ook een prachtige visdag en ook zo’n dag waarop je als wedstrijdvisser je afvraagt waarom de visserij soms toch zo gecompliceerd en moeilijk kan zijn. Alles lukte vandaag. Geen of amper gemiste aanbeten bij het vissen met het deeg en overal meteen vis.

De vijvers hier liggen er prachtig bij al met al en ze zitten vol vis. Ik kan dan ook iedereen die dit soort visserij eens wil beoefenen een bezoek  echt aanraden. Wat een schitterend viscomplex is dit!

LEES OOK:

Alles over het vissen op commercials