SEAN WIT – Zoals sommigen misschien al weten, is een van de grootste passies in mijn leven de oneindige zoektocht naar, en het vinden en vangen van grote snoek. In de loop der jaren merkte ik een verschuiving in mezelf waarbij de grootte van de vis niet meer de belangrijkste factor was. Grootte is zeker belangrijk, maar andere elementen werden ook waardevoller: gevoel voor avontuur, unieke kleurpatronen van een vis, of de uitdagendere wateren. Vissen die zeldzaam zijn, een prachtige tekening hebben of gewoon heel moeilijk te vangen zijn. Een van deze ongrijpbare doelen komt in de vorm van donkere Zweedse reuzen uit bosmeren.

Ze zijn zeldzaam in aantal en de wateren waar je ze kunt vinden zijn meestal diep en vrij saai: er is nauwelijks structuur aanwezig, waardoor het moeilijk is om te vinden waar ze zich schuilhouden. In tegenstelling tot wateren in Nederland zijn er niet veel ondiepe plekken met wier. Het meeste water is een grote donkere afgrond. Dit maakt deze meren tot een ruige omgeving voor vissen om
op te groeien. Dit resulteert in een selectieproces dat letterlijk de zwakken, de kleintjes en degenen die fouten maken eruit filtert. Meestal hebben deze meren een grote populatie kleinere vissen en dan heb je een groot gat tussen die vissen en de echte reuzen. De middelgrote vissen worden meestal opgegeten voordat ze een “veilige” lengte bereiken!

EXPEDITIES

Om onze vistijd te maximaliseren op deze wateren wilden we de reistijd minimaliseren, maar ook zoveel mogelijk locaties bevissen. Nog belangrijker, we willen zoveel mogelijk genieten van onze tijd in de afgelegen Zweedse wildernis. In 2019 begonnen we met onze Dalsland kanaal expeditie, waarbij we het hele kanaal af hebben gevaren in iets minder dan 9 dagen. Kamperen in het wild, zorgvuldig plannen waar we voorraden kunnen halen en creatief omgaan met de hoeveelheid benzine die we nodig hebben. Het concept was eenvoudig, maar het bleek een geweldige ervaring te zijn. We hebben veel meer contact met de natuur en de volledige buitenervaring vergeleken met de standaardprocedure van elke dag de boot uitvaren, naar je hut gaan, douchen en de wekker zetten voor de volgende dag.

Alhoewel, af en toe een douche nemen is wel veel beter dan jezelf reinigen in de bush 😉 Door de jaren heen en tijdens verschillende expedities naar verschillende gebieden in Zweden hebben we veel geleerd, soms op de harde manier. De kleinst mogelijke tenten zijn misschien handig om licht en compact in te pakken, maar voor je nachtrust zijn ze verre van ideaal als je relatief lang bent. Ook een goed opblaasbaar matras neemt misschien wat ruimte in beslag, maar op rotsachtige eilanden bespaart het je een hoop rugpijn. Mijn maatje Frans had
wat moeite met slapen in de Zweedse zomers door het gebrek aan duisternis. Hij vond een goede oplossing met tenten die een stof hebben die een pikzwarte omgeving in de tent creëert. Ik moet toegeven dat het heel goed helpt tijdens de zomernachten in Zweden, waar de zon nauwelijks ondergaat.

GROOT AAS, GROTE VISSEN… .. Deze 52 cm lange Esox swimbait van Lucky Lures werd boven 50 meter water verpletterd!

TACTIEKEN

We visten voornamelijk trollend met grote swimbaits boven diep water. De grotere snoeken zitten verspreid over het diepe donkere water en hebben de gewoonte om net als hun kleinere soortgenoten pelagisch te jagen op forel, zalm, witvis en andere prooien. Het is een enge plek om rond te zwemmen als potentiële prooi, je weet nooit wat er onder je zwemt en je merkt het grote roofdier waarschijnlijk pas op als het te laat is. Trollen met groot aas is op deze wateren DE manier om meters te maken

 

|> Verder Lezen? “Snoek-expedities in Zweden” en nog veel meer interessante artikelen kun je lezen in Beet februari  NU te koop voor € 6,95 in de betere hengelsportspeciaalzaak en de boekhandel.

 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste hengelsportnieuws?

Met een abonnement van Beet ontvang je 9X per jaar je favoriete hengelsportmagazine. Zo blijf je thuis en onderweg op de hoogte van de laatste nieuwtjes, lees je blogs van bekende hengelsporters en artikelen van onze redactie.