HENDRIK-JAN VERHEIJ – Veel zeevissers denken dat je voor het bootvissen in Noorwegen absoluut zeer zwaar materiaal nodig hebt: poken van hengels, reels volgespoeld met dikke gevlochten lijnen, en pilkerst tot wel een kilogram zwaar. Toch kan het ook anders. In deze bijdrage houdt Hendrik-Jan Verheij een pleidooi voor het lichter vissen up North… Niet alleen blijkt dat verrassend effectief, ook levert het veel meer drilplezier en veel minder rugpijn op dan de conventionele aanpak.

Met zijn majestueuze landschappen, adembenemende fjorden en een rijke verscheidenheid aan vissoorten, biedt Noorwegen een ongeëvenaarde speeltuin voor diegenen die de kunst van het vissen in zijn puurste vorm willen ervaren. Wat Noorwegen echt bijzonder maakt voor sportvissers, is de harmonieuze combinatie van deze natuurlijke schoonheid met uitstekende faciliteiten. Langs de gehele kustlijn vind je immers op sportvissen gerichte vakantieverblijven van prima niveau.

De betere accommodaties zijn stuk voor stuk heel comfortabel, en ze hebben dan ook nog eens perfect passende boten, waardoor de droom van elke visser werkelijkheid wordt. Hier kun je jezelf onderdompelen in de magie van het land terwijl je de visrijke wateren verkent. Elke worp opnieuw is een verrassing: van gretige pollakken tot grote makrelen, van bijtgrage zeewolven tot prachtig gekleurde lommen, van traag vechtende kabeljauwen tot staldeuren van heilbotten: het zwemt hier allemaal rond, en vaak dan ook nog eens in mooie aantallen.

In dit artikel beschrijven we de visserij zoals we die hebben beleefd in het Noorse gehucht ‘Tonnes’ in de accommodatie Oscarbrygga, die zo’n beetje boven op de poolcirkel is gelegen.

Je bevindt je hier in een prachtige omgeving met eindeloze eilanden, rotsformaties, ondiepe platen maar ook zeer diep water.  In deze prachtige omgeving barst het van het leven. Wij zagen onder andere Orka’s, walvissen, dolfijnen, zeehonden en zeeotters en natuurlijk de altijd aanwezige zeearend. Zoals op zoveel plekken in Noorwegen was het ook hier absoluut te de moeite waard om af en toe even niet te vissen en te genieten van al het moois om ons heen.

Vergeet niet regelmatig eens goed rond je te kijken en te genieten van de adembenemende natuur waarin je je bevindt!

Almaar lichter

In de loop der jaren zijn we heel anders gaan pakken voor Noorwegen. Vroeger zeulden we rond met grote en lompe hengelkokers. Een echte crime – en al helemaal omdat zo’n koker soms niet of te laat aankomt op de bestemming omdat ze hem als laatste inladen. Tegenwoordig gebruiken we geen een- en tweedelige hengels meer, maar wel reishengels in in 3 of 4 delen. Deze worden vervoerd in harde kokers die in reistassen of koffers hun weg vinden naar de eindbestemming.

Het materiaal dat we meenemen is ook aanzienlijk lichter geworden. Daar waar we vroeger met 30lbs boothengels met zware reels naar Noorwegen vertrokken, stapten we in toenemende mate over op aanzienlijk lichter spul. De reels hebben we vervangen door stevig spinmolens, en in de plaats van de boothengels kwamen steeds rankere spinstokken. Ook qua lijndikte zijn we steeds dunner gegaan. Een 15/100 gevlochten lijn op onze spoel is tegenwoordig meer regel dan uitzondering.

Het grote voordeel van licht vissen is dat het een veel diversere visserij oplevert. Je kunt veel makkelijker werpend ondiepere stekken uitvissen en door de dunnere lijn in combinatie met een strakke hengel kun je makkelijker voelen wat er onder water gebeurt. Ook heb je veel minder last van lijndruk bij een stevige stroming. Een ander groot voordeel is dat je aan het einde van de dag niet totaal uit balans getrokken bent door de hele dag in de weer te zijn met een aasje met een gewicht van 300 gram of hoger. Daardoor kan je het vissen ook veel langer vol houden.

 

|> Verder Lezen? “Some like it light” en nog veel meer interessante artikelen kun je lezen in Beet 2  NU te koop voor € 6,95 in de betere hengelsportspeciaalzaak en de boekhandel.

 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste hengelsportnieuws?

Met een abonnement van Beet ontvang je 9X per jaar je favoriete hengelsportmagazine. Zo blijf je thuis en onderweg op de hoogte van de laatste nieuwtjes, lees je blogs van bekende hengelsporters en artikelen van onze redactie.