Veel zeevissers zoeken in de zomer de makreel op. Je kunt ze tegenkomen bij pieren, langs basaltdijken, eigenlijk overal waar zout water is en waar jonge prooivis rondzwemt. Natuurlijk zijn ook de charterboten speciaal op zoek naar de makreel. Maar er is nog een mooi visje, dat eigenlijk onterecht als ‘tweede keus makreel;  wordt bestempeld, namelijk de horsmakreel. Momenteel misschien nog wel makkelijker en massaler te vangen dan de makreel…

Is het geen prachtige vis?

 

De horsmakreel (Trachurus trachurus) is een straalvinnige zeevis, die gemiddeld wat kleiner is dan de makreel. Die ‘hors’ ziet er, net als de makreel, prachtig uit. Ondanks de Nederlandse naam is het geen familie van de makreel. Sterker nog; hij is eerder verwant aan de pompano’s en de jacks.  Gemiddeld is de vis tussen de 22 en 30 cm. Lang. De Atlantische horsmakreel  leeft  in de Middellandse zee en in een deel van de Atlantische oceaan van Midden-Afrika tot aan Noorwegen.

Match the hatch! Ze jagen vooral op ‘zeebliek’ deze periode…

 

Licht vissen

De vis is niet populair bij vishandelaren, en ook zeevissers laten hem meestal links liggen, maar dat is beslist onterecht. Zeker, als sportvis is hij niet zo sterk als een zeebaars of een flinke makreel, maar je moet ze dan ook niet bevissen met zwaar materiaal. Een lichte spinhengel in de klasse 10-30 gram werpvermogen, en een licht kunstaasje eraan, of een klein lepeltje met daarboven een zijlijntje met een deltavisje of een kunstvlieg, staat gelijk aan een leuke visserij.

 

Culinair

En dan is er nog het culinaire aspect. Vertel het maar niet aan een Japanner dat je de horsmakreel eigenlijk niet lust of altijd terug gooit. Ze lachen je vierkant uit. In Japan wordt de horsmakreel (‘Aji’) op handen gedragen. Goed, ze zijn daar vaak ook wat groter dan hier, maar de culinaire boeken over de horsmakreel zijn er bijna niet te tellen. Het is bovendien een vette vis vol gezondheid. Zeker, er zit wel wat graat aan, maar dat is even uitzoeken hoe je ze het beste fileert, ofwel je schuift ze goed gemarineerd of anderszins geprepareerd in de oven en scheidt het vlees van de graten zodra hij in zijn geheel op je bord ligt.

Jazeker, tegen de avond jagen ze op hun felst…

 

Tegen de avond

Zoals we al zeiden, de horsmakreel vind je momenteel jagend langs pieren en dijken aan de kust. Ze jagen soms samen met zeebaars en makreel op plaatsen waar veel prooivisjes zitten. Wil je je uitrusting simpel houden, gebruik dan makreelpaternosters of haringpaternosters. Maar paternosters met 5 of 6 haken zijn beslist niet nodig, tenzij je natuurlijk een diner voor 20 man wil organiseren. Ben je eerder een sportvisser dan een panvisser, knip dan wat zijlijntjes van die paternoster af en laat er twee aanzitten. Knoop aan het einde een jigkopje met een klein (4 cm) shadje, of een lepeltje, en zoek aan het einde of tegen de avond (!) de veelbelovende stekken op. Op de Noordpier zie je er tegen de avond veel mensen al op anticiperen, bijvoorbeeld halverwege bij de oude pier. Horsmakreel is een echte schemeringvis in tegenstelling tot de makreel.

Een ondergewaardeerd visje in Nederland…

 

Aji gripper

Wees voorzichtig met onthaken. Het is een stekelig visje en moeilijk vast te houden. Vanaf het midden tot de staart hebben ze een scherpe stekelige middellijn. In Japan gebruiken ze vaak een speciale zachte Aji Gripper om ze vast te houden. Je kunt ze net als een baars met je duim in de bek vasthouden, maar dan scheurt het nog wel eens uit omdat ze nogal spartelen en omdat ze een kwetsbaar ‘vliesbekje’ hebben.

En wat dat culinaire aspect betreft, je hoeft het maar te googelen en je krijgt een rits makkelijke recepten om dit gezonde visje klaar te maken.  Probeer ze maar eens te bakken en daarna een halfuurtje in een mengsel van water, azijn en Kikkoman te leggen. Succes!

Gwyll Mead met een horsmakreel op een 1-5 spinhengeltje en een klein jigkopje met een kleine softbait.