Zoals je kunt leren om te vissen, zo kun je ook leren karpervissen. Zo’n grote zware vis spreekt voor velen meer tot de verbeelding dan een kleinere vis, maar dat wil niet zeggen dat het een leuker is dan het andere. Op welk ‘level’ je wilt leren karpervissen, is afhankelijk van jouw ervaring met vissen. Heb je al wat ervaring met een werphengel met dobber, probeer dan eens karper te vangen met de penhengel. Wil je het op een andere manier aanpakken als je ook het aspect penvissen onder de knie hebt, dan kijk je naar het vastloodvissen op afstand.

 

Simpel beginnen met een hengel en dobber…

 

Goedkoopste manier

Voor alle manieren die er zijn om een karper te vangen, ligt het aan je eigen voorkeur met welke techniek en welk materiaal je die (eerste) karper wil vangen. De meeste ‘beginners’ starten met een eenvoudige penhengel, wat voer en een simpel aasje voor op de haak. Dit is ook de goedkoopste manier. Veel karpervissers blijven dit ook de leukste en mooiste manier van karpervissen vinden.

Je kunt het vissen op karper op veel manier uitvoeren…

 

Statisch

Anderen kiezen voor een andere aanpak en pakken het statische vissen met vast lood op, waarbij gebruik wordt gemaakt van afstandhengels, hengelsteunen of een rodpod, beetmelders en aas zoals boilies, die aan een ‘hair’ aan de haak bevestigd zit. Je ziet deze karpervissers vaak in bivvy’s (tenten) op stoelen of stretchers aan de waterkant, waar ze niet zelden ook overnachten. Probeer het eerst wat simpel te houden, dan kun je later alsnog besluiten om deze manier van karpervissen uit te breiden met materialen.

Hoe moet je dit karpervissen oppakken en leren? Een van de betere ‘tutorials’ en artikelen vol tips en tricks zagen we op de website van de Carp Whisperer. Hier worden deze technieken besproken. Benieuwd? Klik dan hier om naar dat artikel toe te gaan.