Welke dobber hoort op jouw lijn bij het witvissen? Daar kun je met Jan van Schendel urenlang over doorpraten. Maar het is misschien slimmer om het simpel te houden. “Dobbers zijn eigenlijk een noodzakelijk kwaad,” aldus Jan. “Je moet wel een dobber gebruiken om de aanbeet van een vis te kunnen registreren, maar het veroorzaakt extra weerstand voor de vis op het moment dat hij het haakaas pakt. Het is dan ook zaak om die extra weerstand te beperken tot het absolute minimum.”

Slank, bol, taps, licht, zwaar, vlagdobbers? Denk vooraf na wat jouw visserij gaat worden.

 

Richtlijnen

Op welke manier je vist, altijd moet je kunnen zien wanneer een vis het haakaas pakt. Maar er zijn natuurlijk wel wat herkenbare richtlijnen. Zoals deze met het verschil tussen bolvormige en slanke dobbers op stromend water, uit de talrijke Tip & Tricks:

De bolletjes pakken minder stroming…

 

Slank of bol op stromend water?

Het verschil tussen een bolvormig en een slank model dobber is op een stromend water vrij groot. Bij een bolvormig model oefent de stroming nagenoeg al zijn druk uit op de bol. Door de dunne stalen dobberantenne, waar de stroming lastig vat op krijgt, staat deze stabiel in het water. Zou je op een stromend water een langwerpig drijflichaam van een slank model dobber inzetten, dan heb je over een veel langere lengte druk van de stroming. Het resultaat is dat de dobber door de stroming schuin wordt gedrukt.

Jan van Schendel

 

Slanke dobbers pakken meer stroming…