WILLEM KWINTEN – Eindelijk! Het voorjaar staat voor de deur. Wat hebben we er lang op moeten wachten. Nooit eerder hebben we zoveel natte maanden op rij meegemaakt. Moeder natuur is wel toe aan wat zonnestralen, en wij karpervissers ook! Ik schrijf dit in de laatste week van maart en wat hoop ik dat wanneer dit blad bij jou op de mat valt we een vismaand met lekker weer achter de rug hebben. Laten we in dit artikel eens kijken hoe je die eerste warme maand van het jaar het beste kan aanpakken.
Terugkijkend op de vele jaren karpervissen zijn er een aantal tactieken die met kop en schouders boven de rest uitstaken. We kunnen deze opdelen in een aantal factoren: locatie, het weer, voertactiek, de rig en het haakaas. Deze ga ik één voor één met jullie doornemen, specifiek voor het voorjaar.
HIER ZITTEN DE KARPERS IN HET VOORJAAR
Het gedrag van karpers in het voorjaar heeft veel weg van die in de winter. Het water is namelijk nog erg koud en het duurt weken om een paar graden op te warmen. Dat betekent dat de karpers nog behoorlijk traag zijn en de spijsvertering op een laag pitje staat. Wat wel steeds meer wordt is de licht intensiteit. In de vele weken onderwater filmen hebben we geleerd dat de lichtintensiteit
een grote invloed heeft op het ontwaken van de karpers. Dus niet alleen de temperatuur.
Door de toenemende lichtintensiteit gaan de karpers zwemmen. Ze komen uit de winter holdings en vertrekken met zwemroutes naar de voorjaars zones, de ondiepe zones. Op deze ondiepe zones warmt het water het snelste op en daarom zal de karper daar naartoe zwemmen. Nog steeds in compacte scholen van veel karpers samen. Daarom lijkt het gedrag nog steeds op dat in de winter, alleen dan zwemmend in ondieper water.
Stil liggen hebben de karpers genoeg gedaan in de koudste maanden. Nu de karpers zwemmend over de ondieptes trekken is het vaak makkelijk om ze te lokaliseren. Cruisende karpers met rugvinnen door het wateroppervlak, springende of rollende karpers en stofwolken die van de bodem omhoog komen. Dat zijn tekenen dat je de juiste locatie gevonden hebt. Nu nog de juiste tactiek. Het weer vist beter dan jij!
HET WEER
Er zijn veel weersinvloeden die los van elkaar invloed hebben op het gedrag van de karpers. De belangrijkste zijn: zonkracht, windrichting en kracht, dag en nacht temperatuur, luchtdruk en in beperkte mate de maanstand. Al deze factoren hebben invloed, en hoe meer van deze in je voordeel zijn, hoe beter het visweer is. Hoe meer zonkracht hoe beter. Zuidwesten is de favoriete wind. Hoe krachtiger de wind hoe beter.
Hoe warmer de temperatuur hoe beter. Dat geldt steeds per dag of per nacht. Het kan namelijk zo zijn dat het overdag heerlijk weer is, maar in de nacht weer richting het vriespunt gaat. Dan is het overdag natuurlijk beter dan s ’nachts. Als je bovengemiddelde nachttemperaturen ziet, dan kan je ook s ‘nachts heel goed vangen. De luchtdruk is misschien
wel de belangrijkste factor die bepaald of karpers willen azen of juist niet. Uit onze uitgebreide ervaring en metingen, versterkt door visuele beelden met de onderwatercamera’s, is er een duidelijk verband te leggen tussen de opname van voedsel en de luchtdruk. Karpers azen het liefste bij een gemiddelde luchtdruk, zo rond de 1015. Ze azen veel minder tot niet bij extreem hoge of extreem lage luchtdruk.
We hebben zo al dagen naar live onderwaterbeeld zitten kijken zonder dat er ook maar één aasdeeltje van de bodem werd gepakt. De luchtdruk weergave in de app: 1035. Moet je
daarom thuis blijven? Dat zeker niet. Wel moet je daar je aaspresentatie, voertactiek en voerhoeveelheid op aanpassen. Minder azen betekent minder voer en meer visuele triggers gebruiken. Als laatste hebben we nog de maanstand.
|> Verder Lezen? “Voorjaarsstrategie” en nog veel meer interessante artikelen kun je lezen in Beet mei NU te koop voor € 6,95 in de betere hengelsportspeciaalzaak en de boekhandel.
Altijd op de hoogte blijven van het laatste hengelsportnieuws?
Met een abonnement van Beet ontvang je 9X per jaar je favoriete hengelsportmagazine. Zo blijf je thuis en onderweg op de hoogte van de laatste nieuwtjes, lees je blogs van bekende hengelsporters en artikelen van onze redactie.