Vandaag zijn we op pad met Erik Nijland. Aan de oevers van de visrijke Amstel laat deze sympathieke man uit Overijssel zijn feederaanpak zien. In deze zomerse  periode van het jaar kun je op dit water heel veel witvis vangen! Hierbij grijpt hij terug naar kwaliteit, de keuze voor Erik is dan eenvoudig: de Feeder Tech range van Sensas!

Amstel vissen

Het recept voor vandaag is al vaker een winnende combinatie gebleken!

Bij aanvang heeft Erik vijf korfjes voer gebracht op ongeveer 20 meter uit de kant. Het voer bestaat twee gelijke delen kant-en-klaar voer: Mondial-F Bio-Mix en Sensas 3000 Fine Lake. “Dit voer is fijn van structuur en behoorlijk droog aan. Het voer explodeert uit de korf. Het losse voer (casters, pinkies en geknipte wormen) komt uit de korf en zakt langzaam naar de bodem. Deze tactiek is alleen mogelijk op ondiep water tot circa 2,5 meter, er moet geen stroming staan en niet zoveel kleine vis zitten.”

 

Krachtige wolk

Erik heeft nog een apart bakje met geel gekleurd voer staan. “Dat komt uit de karperschappen van Starbaits, de Add It Spod Cloud Generator. Een poeder tot korrelachtige substantie die ik door mijn mix meng, wel nog wat water erbij.

Amstel vissen

De speciale toevoeging die tijdens sommige wedstrijden het verschil kon maken!

Als ik even geen beet krijg, breng ik een korf met deze toevoeging.” Erik laat de werking zien. Er ontstaat een enorme gele wolk in het water. “Het kan vis triggeren om terug te keren en te gaan azen. Houdt het dus als joker achter de hand en gebruik dit niet bij elke worp!”.

Amstel vissen

Na bevochtiging ziet het voer er zo uit.

Amstel vissen

Wow, zo’n exploderende gele plons is een groot verschil ten opzichte van de inslag van een standaard voer.

 

Black Arrow feederhengel

Erik vist met een FeederTech Black Arrow hengel uit de 500 serie. Met het 3.30 meter model dat Erik gebuikt werp je tussen de 10 en 50 gram. Een schitterend afgebouwde, strakke hengel die ook nog eens erg soepel is; het beste van beide werelden gecombineerd.

Amstel vissen

In deze 500 serie vind je zes hengels vanaf 2.70 meter (method feeder), via 3, 3.30, 3.60 tot en met 3.90 meter. Voor elke situatie de ideale hengel.

Amstel vissen

De serie wordt geleverd met 3 carbon toppen en heeft een extreem goede prijs-kwaliteit verhouding!

De Black Arrow hengels uit de 800 serie kun je rekenen tot het topsegment. Hier zitten enkele modellen bij die echte werpkanonnen zijn; voor wanneer de visserij echt extreem is.

Amstel vissen

Check deze vangst eens! Heb jij nog twijfels of je op de Amstel vis kunt vangen? En dat was slechts een deel van de vangst…

 

Extra tip 1: handig monteren

Amstel vissen

In de FeederTech range een compleet pakket kleinmateriaal. Erik is fan van deze quick change swivels, waarmee je binnen een handomdraai een nieuwe onderlijn kunt monteren.

Ámstel vissen

Het oog-gedeelte van de wartel is aan de hoofdlijn geknoopt, aan het andere uiteinde zit een ‘haakje’ met rubber kapje. Door het rubber kapje richting wartel te schuiven, wordt het haakje zichtbaar. Hier achter breng je de lus van de onderlijn aan.

Amstel vissen

De laatste stap is het naar beneden schuiven van het rubber kapje; zo komt de onderlijn vast te zitten. Een prachtige en handige manier om onderlijnen te bevestigen.

 

Extra tip 2: schuivend systeem

Amstel vissen

Kant-en-klare 6 cm lange feederlinks van Sensas FeederTech. Ideaal in situaties waarbij je de voerkorf schuivend wil vissen, maar je tevens te maken hebt met een boterzachte bodem zoals hier op de Amstel. Het schuivende gedeelte blijft dan te allen tijde boven de bodem en zakt niet weg in de modder.

 

Extra tip 3: gevlochten hoofdlijn

Amstel vissen

De voordelen van een gevlochten hoofdlijn zijn groot. Zo heb je te maken met een heel directe beetregistratie, dankzij het ontbreken van rek. Echter, geen rek, dunne lijnen en kleine haakjes zijn geen goede combinatie. Daarom heeft Erik een nylon voorslag (circa 2 keer de hengellengte) aan de gevlochten lijn aangebracht. Zo heb je net iets meer rek, wat met name in de laatste fase van de dril essentieel is!

 

Extra tip 4: gevlochten hoofdlijn

Amstel vissen

Bij het feedervissen komt veel meer directe kracht op de haak te staan dan bij het vissen met de vaste hengel. Een dunne haak zou bij een betere vis snel uitbuigen. Daarom kiest Erik altijd voor speciale feederhaken, zoals deze 3180 BZ van Sensas. Door het speciale model wordt de kracht goed verdeelt, hierdoor is het mogelijk geworden om de draad van de haak relatief dun te houden. En met een dunnere draad haak je simpelweg makkelijker een vis.

 

Extra tip 5: hier heeft Erik aan de Amstel gevist!

 

VIDEO: brasems van de Amstel

 

Bekijk ook

 Vijvertips met Eric van Otterloo