REDACTIE – Welke visser droomt er niet van om de gezinsvakantie te combineren met vissen, een vakantiehuis met vismogelijkheden is dan ideaal!? Park de Huttenheugte biedt alle faciliteiten voor zowel familie als ook voor de sportvissers. Wij zijn afgereisd naar de Huttenheugte om zelf de sportvis mogelijkheden te ontdekken.

Het vissen op de Huttenheugte wordt serieus aangepakt, zo beschikt het park over een eigen kweekvijver, een hengelsportshop en er is een viscoach aanwezig. Sportvissen is zeker geen bijzaak op de Huttenheugte; hoe kan het ook anders met een operations manager die weet waar hij over praat. Bennie van ’t Zand is zelf fanatiek witvisser en karpervisser met een indrukwekkend sportvis c.v.

vissen op de huttenheugte

Operations manager Bennie van “t Zand met een Huttenheugte spiegel.

VISWATER

VENNETJES

In zone 2 bevinden zich een aantal prachtige vennetjes omringd met brede rietkragen en prachtige leliebedden. Deze vennetjes lenen zich uitstekend voor het vissen met een vaste hengel op voorn(jeugd) of werpend met klein kunstaas op snoek.

HET KLEINE MEER

Dit meer ligt direct aan het strand naast de park faciliteiten, hier worden ook waterfietsen en fluisterboten verhuurd. Het water heeft een natuurlijk bestand aan witvis en roofvis, er vinden hier geen uitzettingen plaats.

HET GROTE MEER

Voor de sportvissers zal dit meer het target water zijn. Het visbestand omvat een mooi bestand aan gezonde en sterke brasem van 2 tot 6 kg, karper tot 20 kg en een mooi bestand aan dikke snoek. De diepte van het meer verloopt geleidelijk; van een halve meter aan de kant tot 3 meter op het diepste gedeelte. Inmiddels zijn er 14 viscottages rondom dit meer voorzien van eigen steiger (bruin) en zijn er nog 11 steigers in aanbouw.  Huur je een viscottage, dan ben je dus zeker van je eigen vissteiger, wel zo prettig.

 

Viscottages + steigers ( Bruin is gerealiseerd, rood in aanbouw)

VISSEN OP DE HUTTENHEUGTE – ONZE SESSIE

Op uitnodiging van Bennie vissen we een korte sessie. Op dag 1 pakken we de middag en avond; dag 2 de vroege uurtjes. Onze basis is bungalow 360 voorzien van eigen vissteiger en qua ligging perfect voor de feedervisserij. Wij starten daarom met een klassieke feederopstelling gericht op de brasem en een opstelling op z’n ‘karpers’ voor de zeelt en als het meezit karper. De feederhengels worden voorzien van worm en maden, de statische opstelling vissen we met een zogenaamde wafter gesoaked in scopex als aas.

Op z’n karpers op witvis…

VOEREN

Met de lijnclip als hulpmiddel voor de visafstand worden de voerplekken opgebouwd, we houden een afstand aan tussen de 40 en 60 meter. Vangen we vis, dan voeren we snel enkele korven bij om de brasem op de stek te houden. Binnen een werpafstand van 40 tot 60 meter is het al vrij snel raak, de eerste brasems hebben de voerplekken in rap tempo gevonden. Meteen valt op dat de brasems in prima conditie verkeren, licht materiaal geeft een mooie sport.

vissen op de huttenheugte

Gezonde en sterke brasems.

Als grondvoer blijkt de krill mix voorzien van dito voerpellets en zoete mais favoriet, Rico vult dit nog aan met maden en geknipte worm voor extra brasem attractiviteit. Op beide opstellingen weten we op dag 1 een mooi aantal dikke brasems te vangen, dit is veelbelovend voor dag 2, waar we de vroege uurtjes willen ervaren op het meer.

Voerkorf of method voorzien van een mix van grondvoer, pellets en mais.

ONDERTUSSEN OP DE VENNETJES

John positie gekozen op één van de vennetjes voor een 1 daagse sessie, voor bungalow 102. Via een mooi gat in de dichte begroeiing kiest John ervoor met de vaste stok tegen een bed van waterlelies te vissen. Binnen no time wist hij een flink aantal voorn(tjes) te vangen, maar ook de roofvis liet zich niet onbetuigd. Continu springen er snoeken boven water, jagend op de school voorn die daar rijkelijk aanwezig is. Maar ook de gehaakte voorns van John trokken de aandacht, na diverse aanvallen kon het niet uitblijven. Een snoek van ongeveer 65 cm had zich vergrepen aan een gehaakte voorn, dikke sport aan dit lichte materiaal.

COMFORTABEL VISSEN

Voor het echt gericht vissen op grote karper is de sessie die wij houden tekort, maar zeelt staat hoog op de verlanglijst. Ondanks dat het zonnetje zijn best doet maakt de noordoostelijke wind het niet comfortabel, tegen het donker zijn we dan ook versteend. Snel nog even wat voer op de stekken en dan gebruik maken van de comfortabele bungalow. Wat een luxe, opwarmen in de infrarood sauna en een warme douche, daarna met gloeiende hoofden voor de TV. Maar laat word het niet, de volgende ochtend willen we de beste uurtjes pakken, vroeg uit de veren dus.

Voor een scene als deze moet je vroeg uit de veren…

VROEG UIT DE VEREN

Voor zonsopgang present op het steiger, alles stond al klaar dus de eerste voerkorven gaan in rap tempo richting de stekken. Het meer ligt er werkelijk prachtig bij, een beetje mysterieus met de damp op het water en die prachtige rode zonsopgang. Het duurt niet lang voordat de eerste brasems zich melden, zoals Bennie ons al had beloofd kan het hier flink los gaan. Binnen no-time haalden we de ene na de andere prachtige dikke brasems naar binnen. Met gewichten rond de drie kilo aan licht materiaal een hele leuke sportvis!

Mijn targetvis zeelt heeft zich nog niet gemeld, maar een pets op het wateroppervlak verraadt vis op de stek. Meteen daarna een echte fluiter, het voelt goed aan. De twijfel is er, karper of zeelt.. Na enkele minuten voorzichtig drillen zien we een flank, yes zeelt!

Een mooie zeelt van 55 cm heeft zich aan de wafter tegoed gedaan, een prachtig cadeau en tevens schitterende afsluiting van de vissessie.

Een schitterende bonusvis!

 

VISMOGELIJKHEDEN

KARPER

Het grote meer heeft een mooi bestand aan karper, waaronder enkele targetvissen tot 21 kilo. De vismogelijkheden op karper zijn natuurlijk wel beperkt, je mag in principe alleen in een rechte lijn vooruit vissen. Nachtvissen is toegestaan mits je maar geen overlast bezorgd, het is dus zaak vooraf de juiste viscottage te boeken met je eigen vissteiger. Heb je zo’n stek, dan maak je kans op hele mooie vissen.

WITVISSEN

Al jaren is dit meer bekend binnen de witvisscene, grote namen komen hier regelmatig terug. De brasems zijn hier prachtig en van serieuze afmetingen met een gemiddeld gewicht van 2 kg met uitschieters tot 6 kg. Tijdens de jaarlijks georganiseerde wedstrijden worden er flink wat kilo’s aan witvis gevangen.

Het meer leent zich uitstekend voor het feedervissen, met de vaste stok is het hier een stuk lastiger vanwege de geringe diepte aan de kanten.

Feedervissen is de methode voor de Huttenheugte.

ROOFVISSEN

Huur een fluisterboot en neem je pluggen mee, het meer heeft een mooi bestand aan snoek waaronder enkele mooie metersnoeken. Aan de hand van de dieptekaart kun je een redelijk inschatting maken van de mogelijkheden.

VISWEEKEND

Voor een gezinsvakantie in combinatie met vismogelijkheden is de Huttenheugte een aanrader. Het park is ook zeer geschikt voor een visweekend met vrienden. Met name voor de feedervissers liggen er prima stekken voor de diverse viscottages op werpafstand.

Na een dag vissen in de avond het comfort van de bungalow, even opwarmen in de sauna of sterke visverhalen bij het haardvuur. Kortom ook voor een visweekend kunnen wij de Huttenheugte van harte aanbevelen.

VISVERGUNNING

Om te mogen vissen op de Huttenheugte worden er gratis visvergunningen verstrekt die je kunt afhalen in de visshop nabij de fietsenverhuur.

REGLEMENTEN HUTTENHEUGTE

  • Indien u niet in het bezit bent van een vergunning wordt u vriendelijk verzocht alles in te pakken.
  • Het is niet toegestaan om vis in uw bezit te hebben. Catch en Release. Respect
  • Met voorkeur vissen met weerloze haken.
  • Gevlochten lijn is niet toegestaan! M.u.v. feeder vissen.
  • Nachtvissen is toegestaan, mits u geen overlast creëert voor de overige gasten,
  • Het gebruik van een onthakingsmat is verplicht.
  • Het gebruik van een leefnet of bewaarzak is niet toegestaan.
  • U mag met maximaal 2 hengels per persoon vissen.
  • Maïs en overige zaden en granen dienen minimaal 24 uur geweekt worden en daarna koken, voordat ze gevoerd of gebruikt worden.
  • Een voerboot is toegestaan in een rechte lijn naar voren. Geen gevlochten lijn.
  • U dient in een rechte lijn te vissen zodat u geen overlast veroorzaakt voor uw buren.
  • Een boot is niet toegestaan.
  • Indien er overlast wordt ondervonden of niet in het bezit te zijn van de visvergunning zal de medewerker Guest Service u sommeren direct te stoppen met