Vastgeroest in je visserij en behoefte aan nieuwe input? Nieuwe aassoorten, technieken, producten, etc? Houd de Beetsite in de gaten. Wekelijks bij ons een tiptop toptip van een specialist uit de witvis-, karper, zee- of roofvisscene. Dit keer van Mehmet Buyukilmaz van Cinnetic. Mehmet vist met name in de Europoort en kent het gebied op zijn duimpje.

Het begint bij iedereen te kriebelen. Mooi zomers weer en de watertemperatuur begint lekker op te lopen. En uiteraard zien we hier en daar al wat zeebaarsvangsten voorbij komen. De eerste vangstberichten zijn meestal de baarzen die hier hebben overwinterd. Waar moeten we opletten om de eerste baarzen te kunnen verleiden?

Mehmet vorig jaar in april met een van zijn eerste baarzen in de Yangtzeehaven in de Europoort.

Deze baarzen kunnen we op plekken vinden waar de watertempratuur het eerst lekker opwarmt (zie www.rijkswaterstaat.nl voor actuele watertemperaturen). Dus dat wil ook zeggen dat ik meestal met opkomende tij vis de eerste 2 weken. Het verse water wat binnen stroomt is namelijk veel warmer. De watertemperatuur zal zodoende zomaar 2 graden verschil kunnen hebben met hoog/laag water.

Havens

Ik zelf vang mijn eerste baarzen normaal begin april, maar dit jaar is het water wat later gaan opwarmen. Dus de eerste vangst berichten verschenen eind april. In havens zoals de Yangtzeehaven of het Beerkanaal heb je goeie kans om je eerste baarzen te verleiden die hier hebben overwinterd.

Vooral veel verplaatsen!

De reden dat ze eerder in deze havens zitten is omdat zich daar warmwateruitlaten bevinden. De Nieuwe Waterweg is een gebied waar juist heel veel vers ‘warm’ water binnenkomt, ook hier kunnen we onze eerste zeebaarzen verleiden. Blijf vooral niet lang hangen en blijf lopen tijdens je sessie. Een school met baarzen zal nog niet makkelijk lukken. Probeer vooral je pijlen te richten op die solitaire vissen.

Lees ook:

Winde met Nick Landman

Karper met Sjoerd Beljaars

Zeelt met Gijs Kok