Wanneer afzien genieten wordt…

ROGIER RANSCHAERT – Meervalvissen wint steeds meer aan populariteit, en dat is op zichzelf natuurlijk niet zo gek. Silurus glanis, oftewel de Europese meerval, is immers de grootste en sterkste vis die in onze zoete wateren huist. Er bestaan ook vele mythes en legendes rondom deze vis die enorm tot de verbeelding spreken: ook dat prikkelt de nieuwsgierigheid van vele vissers. Rogier Ranschaert vist al vele jaren op meerval en vertelt over zijn jacht op deze fascinerende vissen…

In Nederland mogen we sinds 2012 weer gericht vissen op meerval, aangezien er weer een gezonde populatie van deze giganten in onze wateren rondzwemt. Mede door de vele broodje-aapverhalen is dat natuurlijk iets waar niet iedereen heel blij mee is.

Er wordt vaak een label op deze vis geplakt dat niet terecht is: men ziet hem als een veelvraat die een bedreiging zou vormen voor de rest van het visbestand. Deze bewering wordt vooralsnog door onderzoeken sterk ontkracht. Sterker nog: een gezonde meervalpopulatie kenmerkt juist een gezonde visstand, want zonder voldoende voedselaanbod heeft de top of the food chain immers geen bestaansrecht…

Bij alle nieuwe vissoorten die op natuurlijke wijze onze wateren bereiken (zoals bijvoorbeeld roofblei en grondel) en ook bij de bijna uitgestorven soorten die een comeback maken (zoals de meerval dus), zien we altijd hetzelfde patroon: eerst doet er zich een explosie van jongbroed voor, maar na een aantal jaren stabiliseert dit weer tot een mooie natuurlijke balans.

Vaak wordt deze explosie van jonge vis gebruikt om het verhaal van een ontstane plaag te bevestigen, en al helemaal in tijden waarin de volledige mensheid dag en nacht op sociale media actief lijkt te zijn en iedereen zich opeens een kundig specialist waant. Je bent vaak al veroordeeld voordat er enig gegrond bewijs op tafel ligt!

Ook meervallen hebben hun slijmlaag nodig: leg ze dus nooit zomaar in het zand, maar zorg voor een nat zeil of matje.

Populariteit

In heel Europa is de gerichte visserij op meerval de afgelopen decennia onmiskenbaar aan populariteit aan het winnen. Dit zien we dan ook terug in de ontwikkeling van producten en technieken om deze giganten te kunnen belagen.

Waar we pak ’m beet 15-20 jaar geleden moeizaam aan informatie, laat staan deugdelijke materialen konden komen, mogen we nu van een breed assortiment genieten en kan iedereen met enkele muisklikken of swipes op de smartphone putten uit een enorme bron van informatie.

Dit is een premium artikel.

Het hele artikel kun je lezen in Beet Magazine, voor slechts € 59,95 per jaar 9x thuis op de mat. Beet Magazine is als los exemplaar te koop voor € 7,95 in de betere hengelsportspeciaalzaak en de boekhandel.
Beet Magazine 9x thuis op de mat!

gerelateerde artikelen

Instagram