INGMAR BOERSMA – Witvissen in de stad. Een visserij die je eigenlijk niet zo vaak ziet gebeuren. Ja, in de zomer in de woonwijken en dan vooral door de jeugd. Maar ik heb het nu vooral over de visserij in herfst en winter. Dat jachthavens goede stekken zijn wordt al jarenlang gepropageerd. Maar ook in veel binnensteden is vaak prima witvis te vangen. Zeker ook voor de fanatieke en ‘professionele’ witvisser want je vangt hier vaak grote hoeveelheden en ook nog eens leuke formaten.
Wat moet je nu onder de binnenstad verstaan? Dat verschilt natuurlijk per stad, maar veel steden hebben grachten of ander stadswater wat veelal ook nog eens in (open) verbinding staat met hetbuitenwater. Als voorbeeld voor dit artikel neem ik mijn eigen woonplaats Zwolle. Het buitenwater hier is het Zwartewater. Dit staat in open verbinding met de Zwolse stadsgrachten.
Gek genoeg zie je zeker tegenwoordig steeds meer vissers op roofvis maar niet op witvis in de stad vissen. Het streetvissen’ is enorm populair, zeker onder jongere vissers. Maar waarom zie je zo weinig witvissers in de stad vissen? Ik heb geen flauw idee, want vis zit er vaak genoeg. Je kunt deze visserij zowel prima vanaf de kant als vanuit de boot beoefenen. De gebruikte technieken worden er niet anders van.
WAAROM DE STAD?
Met name in de herfst en de winter trekt veel vis de stad in. Waarom is dat zo? Tja, dat heeft enkele redenen: Ten eerste is de stad met al zijn gebouwen een beschutte plek waar het water wat rustiger is. Het water is mede daardoor ook vaak een graadje warmer en elke graad telt in de winter.
In een heel aantal gevallen zijn stadsgrachten ook diep genoeg om die wat hogere temperatuur te waarborgen. In Zwolle bijvoorbeeld heeft de gemeente de stadsgrachten een aantal jaar geleden laten baggeren. Van destijds maximaal zo 1,5 meter diepte met een dikke modderlaag is de gracht nu een schitterend water van tegen of zelfs meer dan 4 meter diep geworden met meestal een stevige bodem en daarmee prachtige stekken om te gaan witvissen in najaar en winter.
Tenslotte, niet geheel onbelangrijk, maar die beschutting voor het water geldt natuurlijk ook voor jou als visser. In de stad zit jij zelf met al die gebouwen ook meestal lekker uit de wind en daardoor houd je het een stuk langer vol.
TREKGEDRAG
Natuurlijk kun je het hele jaar door in de stad vis vangen. Dat is ook het leuke van dit soort water, er zit altijd vis en die vang je ook altijd wel. Toch ga ik zelf absoluut voor het najaar en de winter als ik in de stadsgrachten van Zwolle ga witvissen.
In het najaar trekt veel vis de grachten in om als het ware te overwinteren. Wat je daarbij ziet is dat je tijdens de intrek de vis prima kunt vangen. Als ze eenmaal ‘gesetteld’ zijn vang je ze nog steeds, maar die echte grote aantallen lopen dan iets terug. Je kunt het een beetje vergelijken met de voorjaars optrek op veel van onze rivieren.
Het is lastig om de kalender erbij te pakken, want geen jaar is hetzelfde. Maar gemiddeld genomen kun je in onze stad zeggen dat de periode van zeg half oktober tot half november de allerbeste kansen biedt. Erna kan nog steeds prima, er voor ben je meestal nog te vroeg.
Dat met al die witvis ook de aanwezigheid van roofvis toeneemt mag duidelijk zijn, maar daar gaat het niet over in dit relaas. Wat je ook ziet is dat de witvis zich langs bepaalde routes begeeft. Je moet dus wel weten waar je gaat zitten, alhoewel je in de toptijd, net als tijdens de voorjaars optrek, overal wel je visje kunt vangen.
|> Verder Lezen? “Witvis in de stad” en nog veel meer interessante artikelen kun je lezen in Beet 9 NU te koop voor € 6,95 in de betere hengelsportspeciaalzaak en de boekhandel.
Altijd op de hoogte blijven van het laatste hengelsportnieuws?
Met een abonnement van Beet ontvang je 9X per jaar je favoriete hengelsportmagazine NU met 50% KORTING! Zo blijf je thuis en onderweg op de hoogte van de laatste nieuwtjes, lees je blogs van bekende hengelsporters en artikelen van onze redactie voor slechts € 3,33 per nummer.