De tijd dat dobbers tijdens het vissen enkel de functie hadden als beetindicatie en werpgewicht is met de komst van speciale voerdobbers verleden tijd geworden. In eerste instantie werden deze dobbers ontwikkeld voor de visserij op karpervijvers, maar ze zijn breder inzetbaar.

Verschillende Engelse vissers gingen aan de slag met de opgave ‘hoe vis en voer je in de bovenste waterlagen’ en kwamen met speciale dobbers op de proppen die in eerste instantie werden ontwikkeld voor de visserij op commercials. Het antwoord: een dobber met een geïntegreerd voersysteem! Deze speciale dobbers zien er veelal uit als een kruising tussen een dobber en voerkorf. Het voer wordt net als bij een feeder in/om een spiraal aangebracht; in het water breekt dit voer uiteen en vormt een aanlokkelijk voerspoor. Van met name karper is wel bekend dat deze op half water ook prima te vangen is. Toch zijn dit soort dobbers, zeker later ontwikkelde, lichte varianten, ook inzetbaar op openbaar water zoals plassen, putjes en rivieren. We zetten er enkele op een rij

Dobber 1: Stonfo Feeder Float

De Stonfo Feeder Float ziet er in eerste instantie uit als een waggler van plastic. Maar nadere inspectie leert dat er in het onderste, brede gedeelte van deze voorgelode dobber een inkeping zit waar je voer in kunt aanbrengen; pellets, particles, maar ook met levend aas zoals maden kun je met deze voerdobber voeren en vissen tegelijkertijd! Het bleek een gouden greep op karpervijvers…

Witvis: voerdobbers

Aan de onderkant te vullen met maden of particles.

Wat betreft witvis kun je deze dobber ook voor winde, blankvoorn en ruisvoorn inzetten. Niet alleen Stonfo heeft zo’n type dobber, zoek ook maar eens naar de madenwaggler van Askari, een dobber die met exact dezelfde mindset gemaakt is! Het haakaas bied je het best 30-40 cm onder de dobber aan; midden tussen de vallende voedseldeeltjes.

Dobber 2: Matrix Bagging Waggler

Het tweede type voerdobbers (zoals de Impact Bagging Waggler en de Micro Bagging Waggler van Matrix) hebben een open, plastic korf aan de onderzijde van de dobber. Interessant is ook een bolvormige bovenantenne, die bij het neerkomen in het water te diep duiken voorkomt. Bovendien geeft deze antenne veel weerstand, waardoor karper zichzelf haakt.

Witvis: voerdobbers

De bolvormige antenne geeft veel weerstand..

Witvis: voerdobbers

…waardoor de karper zichzelf haakt.

Om de plastic korf kun je alleen bindend voer kneden, zoals geweekte pellets of fijn grondvoer. Je bevestigt de dobber op de hoofdlijn en klemt deze tussen twee verschuifbare rubber stoppers. Zo kun je ook makkelijk met de visdiepte variëren.

Witvis: voerdobbers

Je kneedt het bindend voer rond de korf.

Deze dobber heb ik tijdens de baarsvisserij gebruikt; door zijn grote draagkracht kun je makkelijk een grote dauwpier en zelfs een klein dood visje aanbieden. De korf vul ik met fijn witvisvoer dat voorn aanlokt, dat op zijn beurt als het goed is weer baars naar de stek toetrekt… De dobber ligt stabiel in het water en is daarmee ook ideaal op stromend water, zoals onder stuwen of bij een gemaal.

De gevoelige variant

Duidelijk gevoeliger dan de Impact Bagging Waggler is de Micro Bagging Waggler Loaded, eveneens van Matrix. Het principe en de montage is echter hetzelfde. Door de slankere vorm is deze dobber beter geschikt voor kleinere vissen; een beetje ruis- en blankvoorn en winde trekt de dobber met gemak onder.

Witvis: voerdobbers

Geschikt voor kleinere vis en perfect uit te loden.

Ik heb er zelfs alvers mee gevangen, kun je nagaan! Dit voorgelode dobbermodel is verkrijgbaar in 8 en 10 gram, waarbij aan de onderzijde afschroefbare ringvormige gewichten zijn gemonteerd. Zodoende kun je aan de hand van het gewicht van het voer op de korf en het haakaas, de dobber perfect uitloden.

Witvis: voerdobbers

Perfect uit te loden aan de hand van het voer op de korf en het haakaas.

Dobber 3: Nisa Bag Up Feeda & Splasha

Het laatste model voerdobber heeft een voerspiraal op de onderantenne. Zo heeft de Engelse firma Nisa twee modellen in hun pakket: de Bag-Up-Feeda en de de Splasha. Op het eerste oog vond ik deze dobbers er een beetje lomp er uitzien, maar ze zijn perfect voor het vissen op karper op grote afstand.

Witvis: voerdobbers

De Nisa Splasha, niet alleen voor karper. 

De vorm doet mij een beetje denken aan de traditionele, Engelse snoekdobbers. Met hetzelfde principe als de eerder beschreven baars-aanpak, gebruik ik deze dobbers voor snoek. Hierbij stop ik stukken witbrood in de spiraal, die blijven goed zitten.

Witvis: voerdobbers

Brood blijft goed in de spiraal zitten.

Bij het vissen op karper komen geweekte pellets of grondvoer om de hoek kijken. De laatstgenoemde hoeft niet zo fijn van structuur te zijn als bij andere voerdobbers. Beide modellen zijn in twee formaten leverbaar. Het kleine model, de small no. 1, is bijvoorbeeld zelfs gevoelig genoeg om in te zetten voor witvis. Net als bij de modellen van Matrix beschikt deze ook over een grote bolvormige bovenantenne.

Dobber 4: Albatros Soda Float

De Soda Float van Albatros is wellicht de breedst inzetbare voerdobber van dit moment. Dankzij de afsluitbare ‘aaskamer’ kun je alle soorten aas gebruiken. Het ‘laad- en lossysteem’ voor het aas werkt namelijk iets anders dan bij andere dobbers. Hoe het werkt? Simpel uitgelegd: een luchtkamer onder de kegelvormige antenne wordt gevuld met aas, deze wordt afgesloten door een bolvormig kapje. Bij het neerkomen in het water zakt het kapje naar beneden waardoor het aas vrijkomt.

De luchtkamer kun je vullen met allerlei soorten aas zoals losse maden, wormen, pellets, grondvoer; de mogelijkheden zijn eindeloos. De vorm van de dobber en het feit dat er altijd lucht in de aaskamer zit, zorgt ervoor dat deze dobber niet te diep duikt bij het inwerpen. Het duurt altijd een paar seconden voordat het klepje zakt en het aas vrijkomt. Ideaal om over een stek te werpen en deze naar de stek toe te trekken.