LARS NIEUWENHOFF – Wat laat Saltstraumen zich weer van de andere kant zien. Vandaag zijn er op één boot zelfs meer dan 100 vissen geland … en nee, geen aasvissen! Gisterenavond kregen we de limiet opgelegd om niet verder te gaan dan de haven van Bodo. Als je dat dan aan de deelnemers vertelt accepteert iedereen dat, maar zie je toch een onderhuidse teleurstelling. Maar wat bleek de werkelijkheid uiteindelijk anders te zijn!

Wout van Leeuwen Noorwegen Festival

Pa en zoon Hoefnagel hadden vandaag hun laatste visdag, omdat zij eerder teruggaan. Ze hebben vandaag veel vis gevangen en sluiten zo hun WvL-trip met een goed gevoel af. ZE hebben met heel licht materiaal de kantjes uitgevist en zo hele leuke visserij gehad.

Wout van Leeuwen Noorwegen Festival

Hetzelfde gold voor Arjan en Ard; ook zij vingen veel vis, maar vooral maatse vis en geen grote vis.

Groep Bolle heeft vandaag een fantastische dag beleefd. Ze hadden een taaie dag, maar vonden op het einde van de middag de ‘sweet spot’; een forse wolk stipjes op de dieptemeter, bleek een forse school grote koolvissen en kabeljauwen te zijn.

Wout van Leeuwen Noorwegen Festival

En werkelijk aan de lopende band kwamen de vissen boven water, resulterend in 3 bakken vol met vis en voor eigen gebruik en een groot aantal vissen die weer zijn teruggezet. Ze hebben tot ’s avonds laat staan fileren en de Champions League finale moeten overslaan. Maar ze hebben wel hun gewenste quotum van 18 kili per persoon kunnen opvullen.

Wout van Leeuwen Noorwegen Festival

Zelf was ik bij de Belgische groep aan boord. We hadden vooraf afgesproken alle pijlen te richten op grote heilbot. Dat is bijna gelukt, ware het niet dat de 1 ontbrak voor de bot van 50 cm die we hebben weten te landen. We hebben wel een fantastische dag gehad.

Kevin had als jongeling van de groep en als ervaringsdeskundige van de reis van 2019 alles minutieus voorbereid: iPad met alle stekken geplot, vimeo-filmpjes van Visreis.nl bekeken en alle montages nauwkeurig nagebouwd, en het belangrijkste; zorgdragen voor kameraadschap en plezier aan boord, waarbij er ook nog wat wordt geleerd.

Dat resulteerde in een aantal lengen en helaas ook enkele lommen. Perfect de techniek toegepast, … maar helaas de verkeerde vissen.

Zo hebben de Belgische mannen vandaag speedjiggen geleerd. Op een plek in het fjord stond een schooltje vis op zo’n 100 meter diepte. Met de pilker en gummimak hebben we de vissen belaagd. Ik gaf ze het advies om snel en pompend binnen te draaien. En daar gingen de pilkers de diepte in: 1 …… 2 …… 3 …… 4…… “Mannen, ik zei ‘snel’ binnen draaien.” “O.K. Lars.” 1… 2 …3 … 4 ….

“Sorry mannen, ik bedoelde ‘echt snel’ binnen draaien.” 1, 2, 3, 4, BOEM, hengels krom. “Ja, dat is snel.” We hebben zo een stuk of 10 mooie koolvissen weten te landen.  Kevin: “Eh Lars, bij die reis van jullie naar Djibouti, daar kun je toch ook speedjiggen?” “Yes, en popperen, dat is net zo een leuk spelletje!”

Maar de leercurve was nog niet afgevlakt. We voeren naar het einde van de Saltstraumen. Bij afgaand water is daar een hele mooie richel tot 15 meter onder de oppervlakte waar het water werkelijk overheen raast en waar nogal eens mooie koolvissen op de loer liggen.

We hebben 3 hengels klaargemaakt met dieplopende pluggen van 14 cm en bij de eerste run over die richel, met zo’n, 12 km per uur (!) knalden er meteen 2 mooie koolvissen op. Helaas lieten ze het bij de volgende run afweten, maar zoals Dirk het zei: “Ik heb vandaag zoveel bijgeleerd, het is echt heel anders dan op de wrakken in Nederland.”

Familie Vollebregt heeft de geleerde lessen maximaal te gelde kunnen maken vandaag. Dat was niet bij hun eigen visserij maar nu bij de vis van Niels. Want daar waar iedereen de 165 cm heilbot van Luuk als winnende vis beschouwde heeft Niels het geflikt om de heilbot te overtreffen.

Sowieso was hun dag al bizar goed, want ze hebben 11 heilbotten weten te landen, waarvan één van 120 cm en één vis die grote kans maakt de winnende vis gaat zijn. Maar ook hebben ze vandaag koolvissen, kabeljauwen, een leng en een zeewolf weten te strikken.

Niels was vandaag de ‘lucky bastard’. Hij heeft een heilbot kunnen landen van 167 cm. Nadat hij de gigant had gehaakt was hij ruim een half uur bezig voordat de bot langs de boot kon worden gemanoeuvreerd. Maar hoe land je in hemelsnaam zo een kapitale vis? Gelukkig was inmiddels pa Vollebregt overgestapt op hun boot – met zijn set landingsmateriaal, dat hij had klaargemaakt n.a.v. hun eigen ervaringen 2 dagen eerder.

Uiteindelijk gafte Steef Vollebregt de vis en kon de vis met vereende krachten langs de boot worden vastgemaakt om een mooi filmpje en foto’s te schieten. En dan te bedenken dat Niels, de vermoedelijke winnaar van het festival, een paar dagen van tevoren nog zei: “Het Wout van Leeuwen festival? Is dat ook een wedstrijd?” Nu kunnen beide jongste deelnemers aan het festival niet meer op hun buik slapen …

De groep Franken ging het vandaag proberen bij de vuurtoren. Dit is een stek waar je op het ondiepe op de heilbot kan vissen en op de randen kabeljauw en koolvis kan vangen. Boot 1 probeerde de diepere randen met shads, en boot 2 probeerde het wat hoger op het talud. Op de randen van 30/40 meter vond boot 2 een mooie pluk grote koolvissen die ze bestookte met 50 grams hengels.

Mooie resultaten en gierende slips met koolvissen tot 1 meter Later in de middag was het plan van deze groep om de diepere randen in het fjord voor het viskamp, te gaan bevissen op Zeewolf, deze werd helaas niet gevangen. Roland ving wel een kabeljauw van 114cm op 100 meter diepte, Aad pakte er op deze diepte nog 1 van 109 cm

Later in de middag hadden de mannen nog mooie actie in de kleine Straumen op kabeljauw die zich verstopte onder een school koolvis. Bart en Rob gingen deze middag de kantjes uitwerpen met lichte shads met koolvis en mooie rode kelp gullen als toetje van de dag.

Roy, Dennis en Bryan gingen vandaag op pad om gericht op kleinere heilbot te gaan vissen. En niet zonder succes. Ze hadden er mar liefst 11 in de boot! Erg knap gevist maar deze mannen zijn al ervaren vissers en redden zich hier prima.

 

|> LEES ALLE VERSLAGEN