Vissen in Suriname

HENDRIK JAN VERHEIJ – Het is Februari 2020 als de wereld plotseling op slot gaat als gevolg van Covid. Op de dag voor ons vertrek naar Suriname worden alle KLM vluchten gecanceld en kunnen we onze gedroomde trip boven de Wonotobo watervallen samen met een belangrijk deel van onze betaalde reissommen wel gedag zeggen. Drie jaar later besluiten we in de herkansing te gaan en boeken we een trip van dik drie weken richting de ‘boven Corantijn’ rivier. De planning is om een dag of 5 te gebruiken om de lange tocht naar de Wonotobo watervallen af te leggen en onderweg wat te vissen op peacock, roodstaart meerval en piraiba of lau lau, zoals de Surinamers deze meervalsoort noemen. De twee resterende weken zullen we dan door het bos naar boven de watervallen gaan waar we zullen worden opgewacht door Indianen uit Amotopo.

Boven de vallen liggen een aantal diepe poelen waar in het verleden roodstaartmeervallen van epische proporties zijn gevangen, tevens het primaire doel van deze trip. Stiekem hopen we beiden op een vis van boven de 50 kilo. Het idee is om al vissend en kamperend ons over de Corantijn naar Amotopo te bewegen waarbij er ook een zeer goede kans bestaat op het vangen van grote anjoemara of wolf fish van boven de 10 kilo.

Voordat we vertrekken hebben we nog contact met Paul die ons vertelt dat het water in de Corantijn erg laag staat en dat we 2 dagen nodig gaan hebben om bij de watervallen te komen. Ook vertelt hij dat het vissen gedurende de dag op dat moment erg bemoeilijkt wordt door alle zwarte piranha’s die zich door het lage water in de diepere poelen hebben verzameld. We hebben onderling nog wat contact om deze nieuwe informatie te vertalen richting het materiaal wat we mee zullen nemen. Verder kunnen we de omstandigheden niet beïnvloeden en besluiten we er het beste van te gaan maken.

OP REIS

Op 27 februari 2024 melden we ons dan ook vol goede moed op Schiphol waar we de incheck- en douaneformaliteiten vlot doorlopen. Na een voorspoedige vlucht landen we om 14:00 in de middag op Pengel Airport waar een taxi ons opwacht om ons naar Nickerie te brengen voor een hotelovernachting en waar we tevens Paul de Boer, die de lokale organisatie voor zijn rekening neemt, zullen ontmoeten.

Dit is een premium artikel.

Het hele artikel kun je lezen in Beet Magazine, voor slechts € 59,95 per jaar 9x thuis op de mat. Beet Magazine is als los exemplaar te koop voor € 7,95 in de betere hengelsportspeciaalzaak en de boekhandel.
Beet Magazine 9x thuis op de mat!

gerelateerde artikelen

Instagram