Na de afsluitende visdag van zondag stond de maandag in het teken van de afrondende bezigheden. De boten worden afgetankt, opgeruimd en schoongemaakt. Huisjes worden opgeruimd, koffers gepakt en om 14 uur dienen we de huisjes te verlaten. We hebben enkele uren voor we moeten verzamelen op het vliegveld in Reykjavik voor een binnenlandse vlucht, wat je in de tussentijd gaat doen staat je helemaal vrij…

We gaan het missen, deze uitzichten…

 

door Martijn Dekkers

En dat is best wel interessant. Er is meer dan genoeg te zien in Vestfirðir of de Westfjorden zoals wij dit gebied kennen. Denk aan de diverse havens waar je een duidelijk beeld krijgt van de visserij hier of je gaat op zoek naar IJslands bekendste zeevogel de papegaaiduiker. Kies je er voor om lekker een hapje te gaan eten en gezellig iets te gaan drinken; ook hier heb je meer dan genoeg mogelijkheden.

Mooi blauw is niet lelijk…

Lijnen met gummi-maks…

Wij kiezen ervoor om richting het hoogste uitkijkpunt van de Westfjorden te rijden. Ondanks de bewolking zijn de vergezichten even prachtig als indrukwekkend. In het fjord varen enkele vissersboten, meer dan een paar stipjes zijn het niet op deze hoogte. We doen een haven aan waar haast alles draait om de visserij, toerisme en combinaties daarvan. De bevolking is toerisme gewend. Alles wat je wilt bekijken kan dan ook, ongevraagd fabrieken inlopen kan natuurlijk niet, maar wie interesse toont mag op uitnodiging gewoon binnen stappen. IJslanders zijn trots op hun land en hun visserij, dat merk je overal!

De indrukwekkende Hallgrímskirkja Church en gloeiend hete geisers…

Geen netten

Wat mij het meeste opviel is de visserij van de beroepsvissers. Zij mogen niet met netten vissen, een wet waar over nagedacht is. De nettenvisserij maakt meer kapot dan je zou denken. Veel van wat in de netten terecht komt gaat dood, door verdrukking, stress of om andere redenen. Zij vissen hier met lijnen op een katrol, een erg simpele en effectieve visserij, maar vooral een erg ‘schone’ visserij. De mega dikke lijnen worden voorzien van vier tot vijf gummi-maks die wij sportvissers ook wel eens voor de kabeljauw gebruiken. Deze worden de diepte ingestuurd door een flink stuk lood en langzaam omhoog gehaald. Het zet je wel aan het denken waarom wij dan met dure shads en pilkers aan de gang gaan, de visserij met gummi-maks is vele malen goedkoper en zeer effectief. Navraag leert ons dat de plaatselijke visserij vooral gericht is op de kleinere kabeljauwen, tja, wat je klein noemt… Kabeljauwen tot een meter liggen beter op de markt dan grote vissen. Die grote worden zeker ook gevangen, het bewijs ligt in de bakken voor de fabrieken.

 Een slapende vulkaan…niet wakker maken a.u.b!

Fantastische watervallen…

Golden Circle tour

De reis naar het hotel in Reykjavik loopt wat anders dan gehoopt, maar wel voorspoedig. Na een korte nachtrust staat er de ‘afsluiting’ op het programma. Ook hier zijn we weer vrij in wat we gaan doen, Joris heeft onze wensen vooraf al geregeld. Een deel van de groep kiest er voor de hoofdstad in te gaan en te genieten van de sfeer en een hapje en drankje. Een ander deel gaat relaxen in de natuurlijk verwarmde baden en de grootste groep kiest voor de Golden Circle tour. Deze tour is echt wel het paradepaardje van het toerisme in IJsland. We worden in een dagvullend programma langs de meest bijzondere bezienswaardigheden van IJsland gereden. Hoewel we een beetje opzien tegen de lange busrit vloog de dag in een flits voorbij. Ieder half uur tot driekwartier stop je bij een bijzonder natuurverschijnsel. De koning der watervallen, de vulkaankraters, de geisers en nog veel mee, we kregen het allemaal te zien. De overheerlijke lunch nuttigden we in een grote kas waar alle energie wordt gewonnen uit de natuur, 100% groene stroom! Een zeer bijzondere omgeving om een hapje te eten.

Zin in een avontuurlijke geldverslindende 5 sterren cruise? Kijk dan bij Le Champlain.

Einddiner

Om 19.30 uur worden we verwacht aan het einddiner. Tijdens dit overheerlijke driegangenmenu dat wordt aangevuld met een heerlijk al dan niet alcoholisch drankje, blikken we terug op een geweldige reis. Ondanks dat we meer wind hebben gehad dan gemiddeld en het fjord niet hebben kunnen verlaten kunnen we concluderen dat we erg veel en zeker ook mooie vissen hebben gevangen.

We hebben vriendschappen gesloten, liefde en plezier gedeeld en wellicht het mooiste van deze groepsreis, er zijn onderling veel afspraken gemaakt om ook in Nederland samen te gaan vissen en sommigen hebben zelfs al weer plannen gemaakt om samen nog eens een visreis te gaan maken. Uiteraard bij Visreis.nl, want een ding staat als een paal boven (zee)water, deze trip was tot in de puntjes toe echt heel goed georganiseerd. Joris heeft zijn werk uitermate goed gedaan en mochten er onverwachte problemen de kop op steken, dan werd er direct actie ondernomen.

De feestelijke afronding…

In de hoek van de eetzaal stond de prijzentafel, in deze reis zat namelijk ook een wedstrijdelement verwerkt. Naast hengels, molens, vislijnen, petten en truien stonden er voor de nummers 1,2 en drie ook een mooie bokaal op tafel. Voor de nummers 2 en 1 stond er zelfs een cheque van respectievelijk €250,00 en €500,00 klaar. Deze laatste werd gewonnen door onze enige Belgische groep met een kabeljauw van maar liefst 117,5 cm. John Luchies ging er vandoor met de tweede plaats, ook John heeft een hele leuke vakantie gehad, hij sprak mooie worden aan de organisatie en alle deelnemers, dank je John!

Ook namens de Beet en Visreis.nl wil ik alle deelnemers bedanken voor deze geweldige week waarin we met volle teugen hebben genoten van de visserij, het land IJsland en elkaar!

De prijswinnaars met hun prijzen…

De laatste souvenirs van de laatste muntjes…

De vorige delen ook lezen? Klik dan hieronder:

Beet IJsland Festival Dag 5: witte shads & lichte pilkers

Beet IJsland Festival Dag 4: we mogen weer uitvaren!

Beet IJsland Festival Dag 3: dikke scharren vanaf de kant

Beet IJsland Festival Dag 2; driften binnen en buiten het fjord

Beet IJsland Festival Dag 1; blije gezichten en mooie kabeljauwen!

Beet IJsland festival 2021 gaat beginnen!