Een van de belangrijkste schakels bij het vaste hengel vissen is de verbinding tussen hengel en lijn. Zeker bij sterk vechtende soorten als (kruis)karper is dit extra relevant. Hoe bevestig je de lijn aan een vaste hengel? Welke eigenschappen moet een vislijn op commercials hebben? En hoe lang maak je de lijn, ook wel opslag genoemd? We vroegen dit aan commercial expert Peter Urscheler.

Hoe bevestig je de lijn aan het elastiek?

Er zijn meerdere manieren om dit te doen. Dit doe ik altijd door middel van een dubbele lus. Zo kun je snel van tuig wisselen mocht dit nodig zijn.

Hoe bevestig je de lijn aan een vaste hengel

De verbinding tussen hengel en lijn is zonder meer een van de belangrijkste schakels in het geheel.

Welke eigenschappen moet een vislijn op commercials hebben?

Je hoofdlijn en onderlijn moeten niet te stug zijn. En ook is een beetje rek op de lijn geen overbodige luxe. Ik ben een voorstander van een soepele hoofdlijn en onderlijn. Dit zorgt er voor dat je aaspresentatie erg natuurlijk wordt aangeboden, zodoende hebben de vissen minder argwaan.

Hoe bevestig je de lijn aan een vaste hengel

Een beetje rek is zeker geen overbodige luxe als je dit soort vissen moet drillen!

Een voorbeeld van zo’n lijn een lijn die aan de bovengenoemd eigenschappen voldoet is de Preston Reflo Accu Power lijn. Deze lijn is inmiddels een klassieker en uitermate betrouwbaar. Vele topvissers maken gebruik van deze lijn en dat is niet zonder redenen: een hoge knoopsterkte, een accurate diameter. Daarnaast is de lijn sterk en soepel tegelijkertijd!

Hoe bevestig je de lijn aan een vaste hengel

Een hoge knoopsterkte, accurate diameter en daarnaast is de lijn sterk en soepel tegelijkertijd!

Hoe lang maak je de lijn, ook wel opslag genoemd?

Op commercials kunnen de aanbeten erg voorzichtig zijn. Je moet soms snel kunnen reageren op dobberbewegingen. Wanneer je opslag dan te lang is, zul je meer aanbeten missen. Mijn opslag is doorgaans 25 cm, gerekend van de top van de hengel tot de bovenkant van de dobber.

Hoe bevestig je de lijn aan een vaste hengel

Onder normale omstandigheden houd ik de opslag 25 centimeter lang.

Alleen wanneer er veel wind staat, dan maak ik de opslag 10 cm langer. Bovendien maak ik dan van een zogenaamde ‘backshot’ op de opslag. Dit zijn verzwaringen, in mijn geval één of twee Preston Stotz loodjes formaat acht, om de dobbermontage stabiel te kunnen presenteren.

Hoe bevestig je de lijn aan een vaste hengel

Voor al zijn commercial visserij valt Peter terug op de Accu Power lijnen!

LEES OOK:

Welke vaste hengel voor karper?

Welke haken heb je nodig?