Thuis in de jungle

JOHN SMIT – Meer dan de helft van het nog resterende regenwoud van de planeet ligt in het Amazonegebied. Er is een keer becijferd dat Nederland er maar liefst 160 keer in past qua oppervlakte. Er komen meer dan een half miljoen planten voor – oftewel twee derde van alle plantensoorten ter wereld – maar ook ontzettend veel diersoorten. 2.200 daarvan zijn vissoorten – en het gebied is dan ook een droom voor elke avontuurlijke sportvisser. John Smit hoorde de lokroep en trok naar Brazilië om er op een van de kleurrijkste vissen ter wereld te vangen: de pauwbaars, beter bekend als peacock bass.

Peacock bass heeft zijn naam niet gestolen: het zijn kleurrijke en daardoor ook zeer fotogenieke vissen. Daarnaast staan ze bekend om hun kracht, snelheid en agressie. Het is simpelweg leuk en vooral spannend om op peacock te vissen. Je vist namelijk met diverse soorten kunstaas, met relatief licht materiaal en over niet al te grote afstanden. De aanbeten komen daardoor echt keihard
door, en niet zelden schrik je van de kracht en snelheid die deze dieren kunnen ontwikkelen.

Bij veel vissers staat deze vissoort dan ook hoog op de verlanglijst! Deze prachtige vissoort komt in een groot deel van Zuid-Amerika voor, en na uitzettingen tegenwoordig ook in Florida. In Zuid-Amerika zwemmen ze rond in het zogenaamde ‘Amazonegebied’. En ook al kunnen we dat gigantische gebied met één naam aanduiden, toch zijn er wel degelijk zeer grote verschillen van plek tot plek voor water betreft de manier van vissen en het type peacock bass dat er voorkomt. Op dit moment zijn er zestien verschillende soorten peacock bass geïdentificeerd, die allemaal hun eigen leefgebied in de Amazone hebben.

3

In het overzicht kun je dit terugzien, en je ziet ook dat ze allemaal een andere ‘beschildering’ hebben. Want zo mag je het wel noemen; het zijn gewoonweg schilderijtjes deze vissen! In het gebied waar dit artikel over gaat, de Rio Negro in Brazilië, komen drie soorten peacock bass voor, te weten Cichla temensis (de soort met de drie zwarte strepen of witte spikkels), Cichla orinocensis (vlinder peacock bass) en Cichla monoculus (‘popoca’ peacock bass). Cichla is, je raadt het al, de Latijnse naam voor peacock bass. Cichla temensis heeft bijzondere eigenschappen.

Dit is een premium artikel.

Het hele artikel kun je lezen in Beet Magazine, voor slechts € 59,95 per jaar 9x thuis op de mat. Beet Magazine is als los exemplaar te koop voor € 7,95 in de betere hengelsportspeciaalzaak en de boekhandel.
Beet Magazine 9x thuis op de mat!

gerelateerde artikelen

Instagram